Afacerist din domeniul imobiliarelor a cumpărat Casa Moangă cu 280 de mii de euro!

colaj

Casa Vasile Moangă este unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice din municipiul Târgu-Jiu. În urmă cu câțiva ani, imobilul a fost retrocedat membrilor familiei Frumușeanu, care în urmă cu puțin timp a înstrăinăt casa și terenul aferent. Casa Moangă a fost achiziționată de gorjeanul Narcis Ciocăzan, în vârstă de 45 de ani, afacerist din domeniul imobiliarelor. 

Istoria casei legată de Tudor Vladimirescu
Casa Vasile Moangă de pe strada Siret a fost construită în jurul anului 1770, fiind proprietatea sameșului Vasile Moangă, prieten al lui Tudor Vladimirescu, căruia conducătorul revoluției i-a destăinuit în ianuarie 1821 planul mișcării organizate cu pandurii săi.
Casa Vasile Moangă a fost redată în 2007, prin hotărâre judecătorească proprietarilor-familia Frumușeanu, care, în 2011, au scos-o la vânzare, după ce încercaseră să o închirieze. Titu Frumuşeanu a fost primar al municipiului Târgu-Jiu la începutul secolului al XX-lea. La un moment dat, în sediul acestui edificiu a funcţionat o secţie a Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”. De când proprietarii, mai mulți la număr, au scos Casa Moangă la vânzare au trecut mai bine de patru ani. Au reușit să o vândă anul acesta, unui afacerist din Gorj. Astfel, Narcis C., în vârstă de 45 de ani, a achitat peste 280 de mii de euro pentru Casa monument istoric și terenul aferent. Imobilul, din punct de vedere istoric, este foarte important pentru oraşul Târgu-Jiu şi pentru judeţul Gorj. Din păcate, în ciuda importanței sale, autoritățile județene și locale nu au găsit banii necesari achiziționării lui, arătându-se neinteresate de participarea la licitație. Acum, Casa Moangă a devenit proprietatea unui afacerist…

„Nu vreau să-mi faceți public numele”

Contactat telefonic, Narcis Ciocăzan nu a dorit să spună din ce localitate este sau ce planuri exacte are cu noua sa proprietate. „Da, este adevărat că am cumpărat monumentul istoric Casa Moangă și terenul aferent și clădirile din curte. Am actele de demolare ale clădirilor din curte aprobate și le voi demola. Nu am decis ce fac acolo, nu încă, exact. Am o echipă de arhitecți care lucrează la proiect, proiectul trebuie să semene cu monumentul, să aibă din arhitectura lui. Nu voi face un centru comercial, nu. Nu știu încă. Casa Moangă va fi restaurată, am demarat deja procedurile, actele și ce mai trebuie. Toate trebuie să treacă prin mâinile celor de la Direcția de Cultură Gorj. Am afaceri în domeniul imobiliar. Dacă am cumpărat-o, înseamnă că și eu și vânzătorul am căzut de acord la preț. Am dat peste 280 mii de euro. Eu sunt din Gorj. Atât. Și nu vreau să-mi faceți public numele”, a spus afaceristul.

Blocuri albastre de locuințe?!

Surse susțin că afaceristul dorește să construiască în spatele Casei Moangă două blocuri de locuință, de câte trei etaje fiecare. Din păcate, afaceristul s-a gândit că ar fi bine ca acele blocuri să fie vopsite în albastru (?!). Proiectul nu avea nimic în comun cu monumentul istoric pe care acesta a promis să îl restaureze, așa că nu a primit avizele necesare. Potrivit reprezentanților Direcției de Cultură Gorj, afaceristul a obținut avizele necesare demolării grădiniței din curtea Casei Moangă, dar și a unui alt imobil. Casa Moangă va fi restaurată, în conformitate cu regulile impuse de Ministerul Culturii. De asemenea, viitorul proiect al afcaeristului trebuie să treacă de Comisia Monumnetelor Istorice, pentru a fi aprobat. „Având în vedere că acest monument istoric se află într-o zonă în care sunt alte minunate monumente, clădiri arhitecturale importante, proiectele viitoare ale domnului care a achiziționat Casa Moangă, trebuie să respecte și să împrumute elementele arhitecturale ale clădirilor din apropiere: Palatul Copiilor, Colegiul Național Tudor Vladimirescu, Rectoratul. Comisia de exeperți a refuzat proiectul domnului Ciocăzan. Atât știu. Va trebui să îl refacă”, a declarat Pompiliu Ciolacu Jr., directorul Direcției Județene de Cultură Gorj.

loading...
Loading...

Citește și

Iată cine sunt cele trei persoane susținute de liberali pentru postul de subprefect de Gorj!

Guvernul a decis în ședința de marți, 10 decembrie a.c., schimbarea din funcția de subprefect …

4 comentarii

  1. Narcis asta nu e bagat la inaintare de un baiat destept care are o pasiune nebuna pentru culoarea albastra ? Vezi Hotel Laguna ?

  2. In mod sigur.Ca sa nu continuie scandalul cu blocul de langa spital 700

  3. Pai cum, Gore ! Sa nu continuie scandalul, se dau acoperiți! Si noi ce comentam , ne lasă ai dracu făra subiecte! Construiesc blocuri si noi nu putem nici măcar să-i înjuram! Norocul nostru cu doamna Miha! Țucaias eu gura ei , Dna Florescu! Ne da subiecte, cu toate ca eu n-am înțeles partea doua ,intriga! Povestea începe bine, restituire, chiaburii dracu, primarele nea Frumușeanu, depaaaartee de nea Florinache, dar n-am înțeles intriga! A luat asta, Narcis bani de la banca cu acte false? I-a furat, de la cămătari? Sau de la Gore ,comentatoru2??? Nuuuuu? Pai atunci ce dracu vrei m-a sa citim? Aaaaa, i-a dat numele, L-ai demascat? Pai in lumea civilizata e un mod pe care-l impune legea, cumpărătorul poate cumpara pe numele cui vrea el, identitatea lui e protejata de lege!! Bine ca nu suntem acolo, ne lua dracu, nu puteam sa scriem nimic ca hasti!! Ne da imediat in judecată! Așa, scriu aici, Gorica, Gica( făra frica, adică eu ce pana mea) , gorjeanul se bagă si el hora mare! De unde a avut ăla, apropo, a plătit, nu a dat teapa cu cec-URI? Hai bai, Mihaela!! Ești deja plictisitoare!!! Zi-ne măcar ca vrea sa o dărâme, ca se duce Florin Primaru sa protesteze si se leagă cu lanțuri de porți! Bai nebunilor! S-a vândut o casa din cele câteva sute sau poate mii dintr-un amărât de oraș cu diagonala de 2 km de la Dragoieni pana in Meteor! E știre , hai!! Pai daca o cumpărau nemții aia cu firma de cablaje poate nu mai plecau!! E, Mihaela Floroiu!! Asta idee!! Dezvolți tu de aici?

  4. Ai dreptate ,Gicuta draga! Subscriu! Pai nu tu ceva cu C.E.O., ANRE, nu tu o bătaie cu interlopi, o Gașca beata călcată de autobuz! Noroc cu băiatul asta , Narcis! A făcut el ce a făcut si gata subiectu’! După o sumara lectura am descoperit ceva tare: știu cum sunt plătiți scriitorii „by ” , ca deschide dracu vreun american gazeta sa înțeleagă omu’! ” by” , e cool! Dar sa revin, sunt plătiți la litera, ca la telegrama! Ca altfel ce rost ar avea sa te exprimi, asta daca ai diploma de competente lingvistice cu :” proprietarii, mai mulți la număr!” . Asta daca nu vrei sa faci un denunț subtil,mai mulți înseamnă grup infracțional! Si ai dracu de moștenitori, i-o fi întrebat judecătorul de unde a avut Moanga asta banii sa construiască casa? Nu i-o fi furat banii de puști lui Vladimirescu? Si d-aia ne-au bătut turcii? Eee, se schimba treaba!! Motiv legal de anulare a vânzării, a hotărârii judecătorești! Si darea in folosința publica primăriei!! Si poate fi data cu titlu de ajutor social unei gazete! Si noi am pune o firma cu roșu , da un roșu frumos nu corai țigănesc, fireatiaidreacucualbastruvostru ! Ca n-a, credeați ca nu ne prindem noi cine sunteți! E dom primar, cu posibilitatea de preempțiune am lăsat-o mai ușor , da vedeți ca n-am exagerat, nu puteam sa nu aducem aminte ca se prindeau fraierii! D-am si noi o reclama ceva săptămana asta? Cum de unde Apa Oltenia, Polaris,Artego,C.E.O,,,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: