Afaceristul care dorea să dea lovitura cu o carieră de granit la Rânca a fost reţinut

theodor_barna

Patronul Tehnologica Radion, omul de afaceri Theodor Barna, a fost reţinut de anchetatori pentru evaziune fiscală. Afaceristul, care intenţiona să deschidă o carieră de granit la Rânca, este unul dintre marii asfaltatori ai ţării şi a prosperat din contracte cu statul. Fostul consilier al lui Traian Băsescu a fost reţinut într-un dosar în care prejudiciul adus statului român se ridică la peste 100 de milioane de euro. Barna a fost ridicat de mascaţi şi dus la audieri, luni seară, iar apoi procurorii au emis un mandat de reţinere pentru 24 de ore pe numele său.

Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, o echipă complexă formată din  procurori  din cadrul  Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi  ofiţeri de poliţie  din cadrul Inspectoratului de Poliţie  al Judeţului Prahova – Serviciul de  Investigare a Fraudelor,  precum şi din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia Investigaţii Criminale, a condus la sediul Parchetului 8 persoane –  faţă de care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Afaceri cu firme-fantomă

Conform anchetatorilor, în calitate de administratori ai mai multor societăţi comerciale, suspecţii au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale nereale urmate de transferuri de bani, în scopul ascunderii provenienţei ilicite a acestora,  sume ce ulterior au fost retrase în numerar din conturile unor societăţi comerciale de tip fantomă. „În cauză a fost dispusă măsura preventivă a reţinerii, pentru o perioadă de 24 de ore, faţă de BERNA THEODOR, administrator la S.C. T R S.R.L. Bucureşti şi S.C. T C S.R.L.  Bucureşti, şi BUJOREANU FLORIAN, administrator la S.C. P A C S.R.L. Bucureşti, urmând a fi prezentaţi Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Faţă de alte 5 persoane, de asemenea administratori de societăţi comerciale, s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani. Prejudiciul estimat a fi produs în cauză este în cuantum de 104.940.660 lei (23 milioane euro), rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală şi de 353.089.030 lei (78,5 milioane euro), rezultat  din  săvârşirea infracţiunii de spălare de bani. Activităţile de urmărire penală vizând probarea participaţiei penale a inculpaţilor au fost realizate cu sprijinul informativ şi tehnic al Serviciului Român de Informaţii”, potrivit procurorilor.

Cine dorea să pună mâna pe granitul de la Rânca?

Încă din 2011, Tehnologica Radion, controlată de Theodor Berna, şi-a exprimat intenţia de a investi într-o carieră de granit în zona releului de comunicaţii de la Rânca. Societatea Tehnologica Radion SRL a concesionat de la Obştea Berceşti-Vlădoi (din Novaci) 45 de hectare de teren pentru deschiderea carierei de la Rânca. Suprafaţa de teren concesionată face parte din situl NATURA 2000 Nordul Gorjului de Est, monitorizat de Uniunea Europeană şi protejat de legislaţia comunitară. Terenul unde ar fi urmat să funcţioneze cariera de granit de la Rânca se află în zona releului de telecomunicaţii şi a fost concesionat pe o perioadă de 49 de ani. Capii obştii respective s-au bucurat la gândul că vor primi rapid bani, dar nu s-au gândit de efectele pe care le va avea cariera de granit asupra mediului înconjurător, asupra turismului din Rânca şi asupra şoselei Transalpina, cea mai înaltă din România. De altfel, afaceristul intenţiona să folosească şoseaua pentru a transporta miile de tone de granit din Rânca. Dosarul carierei de granit de la Rânca se află din anul 2011 în aşteptare la Agenţia pentru Protecţia Mediului din Gorj, unde trebuia depus un studiu de impact asupra mediului, în vederea eliberării autorizaţiei necesare pentru începerea exploatării granitului. Este, de asemenea, necesar un aviz de specialitate de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Ideea deschiderii unei cariere de granit la Rânca a fost respinsă până acum, cel puţin teoretic, de autorităţile locale şi judeţene, care nu văd cu ochi buni efectele pe care cariera le va avea asupra turismului şi şoselei Transalpina. Au existat însă voci care au spus că investiţia va aduce locuri de muncă şi bani la bugetul local.

Loading...

Citește și

DECIZIE! S-au închis școlile la Prigoria!

Prefectul județului Gorj, Cristinel Rujan, a anunțat, joi, că s-a luat decizia, la nivelul Comitetului …

Un comentariu

  1. Chiar asa a venit acest extraterestru in Gorj dupa granit!?El invarte aci,ca si in alte parti firme fantoma cu stirea autoritatiilor locale care peste tot sint coruptibile,si se fac ca nu vad ca nu stiu!Doar de sint unsi cu euroi,intorc capul,sau dau avize prin interpusi functionari docili ascutatori!Pina nu se introduc pedepse aspre,si legi ferme in toate domeniile nu se face ordine in nici un mediu socio-economic!
    Dar cine sa faca de nu avem conducatori fermi,si care sa tina la natia romana!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.