Afaceristul Isvoranu, parte dintr-un grup infracţional, judecat în libertate

rosiuta-accident-22

Procurorii DIICOT şi ofiţerii de la Crimă Organizată au făcut joi  85 de percheziţii în judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Timiş, Dâmboviţa şi municipiul Bucureşti, fiind vizată o reţea specializată în evaziune fiscală. În acest caz, suspecţii sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Potrivit surselor judiciare, în reţea ar fi implicaţi mai mulţi oameni de afaceri, precum şi familia şefului Poliţiei Locale Drobeta Turnu Severin, Nicolae Micşoniu, care are o firmă de pază în municipiu. În urma audierilor, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din Severin au hotărât să reţină în total 12 persoane, acuzate în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de zece milioane de euro. Cei reţinuţi pentru 24 de ore au fost craioveanul Alin Curelea (administrator), Apostol Baciu (administrator), Nicolae Popescu (administrator), Florin Ionel Mangu, Valentin Daba (administrator), Dan Bălănoiu (administrator), Trandafir Giucă, Constantin Isvoranu (administrator), Dorina Paraschiv şi Eugen Ţuţuligă, toţi din Drobeta Turnu Severin, dar şi Gheorghe Ion Frâncu, din Strehaia, şi Gheorghe Dinu din Târgovişte.

Cine este arestat, cine nu

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au admis în parte propunerea formulată de DIICOT Biroul Teritorial Mehedinţi, numai cu privire la inculpaţii ŢUŢURIGĂ EUGEN, FRÎNCU GHEORGHE ION, DINU GHEORGHE. (…). Judecătorii au dispus însă  arestarea preventivă a inculpaţilor ŢUŢURIGĂ EUGEN, FRÎNCU GHEORGHE ION, DINU GHEORGHE, pe o durată de 29 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatelor de arestare. „Dispune emiterea mandatelor de arestare corespunzătoare. Respinge propunerea de arestare preventivă formulată cu privire la inculpaţii Apostol Vaciu Tache, Popescu Nicolae, Bălănoiu Dan, Mangu Florin Ionel, Giuca Trandafir, Isvoranu Constantin, Daba Ion Valentin, Curelea Bogdan Alin, Damaschin Dorina. (…) dispune luarea faţă de inculpaţii Curelea Bogdan Alin şi Damaschin Dorina a măsurii obligării de a nu părăsi ţara fără încuviinţarea instanţei, pe o durată de 30 de zile, de la data de 23.11.2013 şi până la data de 22.12.2013 inclusiv. (…) Cu recurs în 24 de ore”, se arată în soluţia magistraţilor, pe scurt.

Livrări nereale de mărfuri, comisioane de până la 10%

Potrivit comunicatului DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării au identificat  mai mulţi agenţi economici interesaţi să-şi diminueze ilegal baza impozabilă prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor documente aferente unor operaţiuni comerciale nereale, după care, prin mai multe firme controlate de către ei, au emis  facturi ce nu reflectă operaţiuni economice reale către acestea. Pentru a da o aparenţă de realitate a tranzacţiilor comerciale, grupul infracţional organizat a furnizat  aceste facturi fiscale în schimbul unor comisioane cuprinse între 4-10% din valoarea înscrisă pe acestea, iar contravaloarea lor este achitată prin transferuri bancare în conturile firmelor emitente.Ulterior, sumele erau retrase  în numerar în aceleaşi zile în care erau încasate, iar după retragerea în numerar a sumelor respective şi după reţinerea comisioanelor stabilite, liderii grupării înapoiau  banii partenerilor de afaceri, care îi reintroduceau  în patrimoniul firmelor deţinute. Astfel, în interbalul 2009-2013, firmele controlate de liderii grupării au  efectuat livrări nereale de  mărfuri către  mai multe firme,  care în acest fel şi-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, situaţie  care a condus la prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ  28.900.000 lei (peste6,2 milioane de euro – n.red.), constând în TVA şi impozit pe profit deduse în mod nelegal.

Încasări de peste 85 de milioane de lei cu facturi fictive

Procurorii mai transmit că „s-a reţinut faptul că în perioada 2009-2013, prin mai multe conturi deschise la diferite unităţi bancare, au fost încasaţi aproximativ 85.129.000 lei de la un număr de  29 de firme beneficiare de facturi fictive, sume care au fost ridicate integral în numerar din conturi, nefiind plătit niciun furnizor de către firmele controlate de grupul infracţional. Retragerile de numerar s-au făcut în baza unor documente false – respectiv, borderouri achiziţii fier vechi, cu sprijinul nemijlocit al unor funcţionarilor bancari. La sediul D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Mehedinţi vor fi  aduse în vederea audierii 38 persoane. Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Inspectoratelor Judeţene de Jandarmi Dolj, Mehedinţi şi Grupării Mobile de Jandarmi «Fraţii Buzeşti» Craiova”, constată procurorii DIICOT.

Specializat în afaceri cu bani publici – cunoscut în Gorj ca un „cal breaz”

Patronul Alpha Construct Sistem, Constantin Isvoranu, care deţine şi un restaurant în Severin (după cum arată presa locală), a câştigat în ultimii ani o serie de contracte de reabilitare şi asfaltare de drumuri atât de la Consiliul Judeţean Mehedinţi, cât şi de la Primăria Drobeta Turnu Severin. Mai mult, în acest an, inspectorii guvernamentali an consemnat într-un raport de control că SC Alpha Construct Sistem a încheiat, în perioada 1 ianuarie 2010 – 31 mai 2012, 45 de contracte cu Complexul Energetic Oltenia, în valoare de peste 82 de milioane de lei fără TVA. În acelaşi document s-a mai consemnat că, în perioada 1 iunie 2012 – 31 octombrie 2012, Complexul Energetic Oltenia a încheiat cu firma lui Isvoranu şi cu altă firmă din judeţul Gorj, SC Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse Bâlteni, 9 contracte cu o valoare totală de peste 45 de milioane de lei fără TVA.

Numele lui Isvoranu, legat şi de accidentul de la Roşiuţa

Firma afaceristului Isvoranu prestează pentru minerit şi în prezent, subcontractând, după caz, serviciile de transport unor ale firme, în mod ilegal. Aşa s-a întâmplat şi în acest an, când Alpha Construct Sistem a „predat” serviciul de transport (activitate în minerit obţinută în baza unui contract cu CEO) unei alte firme – Vasitrans SRL. În octombrie, la Roşiuţa,  a avut loc unul dintre cele mai grave accidente, cauza principală fiind starea uzată a utilajului de transport. Un om a murit, iar alţi 11 au fost răniţi. Ulterior, SC Alpha Sistem Construct a fost amendată de ITM Gorj cu o sumă de-a dreptul modică – 6.000 de lei, iar salariaţilor Vasitrans li s-au întocmit dosare penale.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.