ALARMĂ! Mai MULȚI angajați în sectorul REGENERABILULUI decât în cel al CĂRBUNELUI!


Promotorii energiei pe bază de cărbune pretind că aproape 30 000 de locuri de muncă vor fi create sau păstrate în Europa de sud-est dacă termocentralele planificate vor fi construite, însă o analiză Bankwatch lansată zilele trecute arată că peste 5 000 de locuri de muncă vor fi pierdute.

În România, planurile pentru a construi o nouă unitate la Rovinari ignoră disponibilizările succesive din ultimii ani, iar țara nu are nici o strategie pentru re-dezvoltarea regiunilor miniere, deși ministrul energiei a anunțat eliminarea cărbunelui până în 2040.
România este singură țara din regiune care a trecut printr-un proces de închidere a minelor de huilă la începutul anilor 2000 în Valea Jiului, iar acesta a eșuat, precum și singură țara care în prezent are mai mulți angajați în sectorul energiei regenerabile decât cel al cărbunelui. Producția de electricitate din lignit a scăzut de la 37% în 2011 la 25% în 2015, în timp ce aportul regenerabilelor a crescut de la 2% la 15%.
Printre recomandările raportului se număra demararea unor procese pentru planificarea unui viitor fără cărbune în comunitățile afectate. Acestea trebuie integrate ținând cont și de dezvoltarea economică, dar și de infrastructura, educație, politici sociale sau cele privind participarea. Politicile „de jos în sus” pot avea mai mult succes decât cele „de sus în jos”, localnicii cunoscând cel mai bine care sunt nevoile lor, arată energy center.ro.
De asemenea, strategiile energetice și climatice ale statului, dar și inițiativele locale de dezvoltare, trebuie să conțină prevederi ce țin de tranziția justă. Acestea trebuie să fie supuse consultării cu publicul larg într-un moment în care toate opțiunile sunt încă deschise. “Guvernele din regiune care pretind că industria cărbunelui poate fi ținută în viață nu fac altceva decât să își înșele cetățenii. Promisiunea creării de locuri de muncă menține lucrătorii și comunitățile captive în trecut”, spune Ioana Ciută, coordonator pentru energie Bankwatch și co-autoarea acestui studiu. “In același timp, 1.5 milioane de persoane din Uniunea Europeană lucrează în sectorul regenerabilelor, iar această cifră este în creștere. Există alternative pentru cetățeni, și acestea ar avea succes dacă guvernele le-ar promova la fel de mult precum salvarea cărbunelui”, a mai relatat publicația citată. “Sfarsitul epocii cărbunelui este o realitate, iar Europa de sud-est nu este imuna la acest lucru”, adaugă Pippa Gallop, coordonatoare pentru cercetare Bankwatch și co-autoare a acestei analize. “Resursele pe care guvernele le risipesc acum pentru a ține în viață o industrie pe moarte trebuie investite în re-dezvoltarea regiunilor începând de astăzi, din moment ce în multe mine de cărbune au loc disponibilizări de ani de zile”.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.