duminică , 15 septembrie 2019 - 17:05

ALDE și parlamentarii opoziției, interesați de soarta minerilor din CEO! Parlamentarii PSD au boicotat dialogul de la Motru


Invitația la dialog, de vineri, de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Motru, a fost onorată de doar doi parlamentari de Gorj, Dan Vâlceanu și Alin Văcaru fiind singurii deputați care au răspuns prezent la întâlnirea organizată de Sindicatul Solidaritatea 2013 din CE Oltenia. Au fost, în schimb în sală, liderul ALDE Târgu-Jiu, Ion Iordache, primarul PNL și viceprimarul PSD de Motru, edilul PSD de la Cătunele și primarul PSD de Turceni, în timp ce edilul de Rovinari a fost absent motivat. În ce privește sindicaliștii, la discuți au fost reprezentanți din Federația Energetica, cât și FNME, de altfel de la aceste două federații fiind cei 1000 de greviști, cu banderole albe, din companie.

Liderii sindicali din CEO, șapte la număr, și-au expus pe larg problemele cu care se confruntă salariații CE Oltenia, pornind de la lipsurile din producție, la carențele de personal și la bolile profesionale. Reprezentanții celor două federații nu s-au limitat în a expune punctele negative și doleanțele lor legate de reducerea vârstei de pensionare ori a stagiului de cotizare, ci s-au expus și soluții la aceste probleme, peste 20 de puncte fiind transmise celor prezenți.
Primarul de Turceni, Cristina Cilibiu, a studiat lista și a menționat în plen că o parte dintre sugestiile liderilor sindicali sunt realizabile și ar putea ajuta administrația companiei dar și deopotrivă salariații dacă ar fi puse în practică.

Întrebări despre profitul CEO!

Ion Iordache, liderul ALDE, le-a cerut explicații reprezentanților administrației prezenți la discuții, consilierul Ion Rușeț fiind în sală, legate de profitul companiei. Răspunsul primit a fost că, din păcate, CEO termină anul pe pierdere din cauza certificatelor de CO2. Acesta a punctat și pe lipsa de colaborare a sindicatelor din CEO, asta din cauza intereselor personale ale liderilor dar și a intereselor de grup. Le-a cerut liderilor să îndemne angajații să se unească pentru a-și spune păsurile și să treacă de liderii corupți care nu le reprezintă deloc interesele.
Primarul de la Cătunele a fost foarte vocal, a apreciat inițiativa sindicatului care a organizat întâlnirea, și a anunțat că ia în calcul să se rupă de PSD și de politicienii, pe motiv că aceștia ar avea doar interese proprii și nu pentru comunitatea pe care el o reprezintă. A dat dreptate liderilor care se plâng de condițiile proaste de muncă și de lipsa de personal din cariere.
Primarul liberal de Motru, Gigel Jianu, fost salariat al Carierei Roșiuța, le-a dat și el dreptate sindicaliștilor prezenți, deoarece a spus că cunoaște situația și problemele din minerit.

Vâlceanu a criticat decizia lui Dafinoiu!

Parlamentarii Vâlceanu și Văcaru au promis sprijin pentru reducerea vârstei de pensionare cerute de organizatori dar și să grăbească exproprierile pentru ca CEO să poată funcționa dar și să ajute în privința retrocedărilor de terenuri. Deputatul PNL a criticat decizia directorului EMC Motru, Mihai Dafinoiu, de a interzice fotografierea și filmarea în carierele aparținătoare, considerând măsura una abuzivă, aceasta fiind contrară legii.
S-a discutat despre hărțuirea salariaților din sindicatele participante și în special ai celor de la Roșiuța, aici intervenind și reprezentanții companiei care vor lumină în această privință. Rușeț a propus să se facă chiar o adresă la CEO în care să se expună această doleanță, pentru noi verificări.

Greva japoneză continuă!

Liderii sindicali, Constantinescu de la Husnicioara, Pescaru de la ELCFU, Popescu de Jilț, Niță de la Pinoasa dar și alții prezenți și-au expus punctele comune și au anunțat că vor continua greva japoneză din CEO și vor atrage mai mulți salariați în această formă pașnică de protest.
„Dialogul a fost unul productiv, mă bucur că problemele minerilor și a energeticienilor nu sunt ignorate la nivel de Gorj, de către parlamentari, de către primari, de liderii politici, într-un cuvânt de către decidenți. Mi-am pus un semn de întrebare legat de absența parlamentarilor PSD dar în perioada următoare voi căuta răspunsuri. Le mulțumesc tuturor celor care și-au arătat interesul în ascultarea problemelor ridicate de noi și și-au dovedit implicarea, promițându-ne sprijin”, a declarat Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013.
Printre cei prezenți la Motru s-a discutat că parlamentarii PSD nu au venit la întâlnirea cu sindicaliștii de teama lui Ponta.

loading...
Loading...

Citește și

TENSIUNI MARI în CEO. Mineri cer ORGANIZAREA de PROTESTE

Gabriel Căldărușe îi avertizează pe guvernanți că starea de nemulțumire e destul de accentuată în …

Un comentariu

  1. Stati linistiti ca pe toti politicienii(ca sunt toti o apa si un pamant)nu ii doare nici in c.ur de voi… sunteti decat masa de manevra cand vine vorba de vot in rest dumnezeu cu mila…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: