ALERTĂ! Boala „limbii albastre”, în opt localități din Gorj

vaca-boala-limbii-albastre

Suspiciuni de boala „limbii albastre” au apărut deja în 8 localități din județul Gorj: Albeni, Berlești, Roșia de Amaradia, Turceni, Borăscu, Turcinești, Prigoria.

Medicii veterinari din Gorj au fost instruiți să verifice animalele din județ pentru a depista, dacă este cazul, boala „limbii albastre”. Medicilor li s-a explicat ce înseamnă această boală și care sunt riscurile. „Este o boală care afectează bovinele, ovinele și caprinele. Apar afte la nivelul mucoasei bucale și mucoasei cutanate și la copitele animalelor. Nu se transmite de la un animal la altul, ci doar prin înțepătura țânțarilor de la un animal la altul. Județul Gorj nu a avut niciodată această boală, acum au apărut aceste opt cazuri, adică în opt localități. Suspiciuni de boala „limbii albastre” au apărut deja în opt localități din județul Gorj: Albeni, Berlești, Roșia de Amaradia, Turceni, Borăscu, Turcinești, Prigoria. Analizele medicale au fost trimise către București. Animalul se pune sub observație, proprietarii de animale au obligația să nu scoată animalul din curte. Boala nu se transmite la om”, a spus medicul Ion Iliuță, șeful DSV Gorj. Boala „limbii albastre” este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor insecte şi nu prin contactul direct între animale. Boala nu afectează omul, ci rumegătoarele şi are caracter sezonier. În Europa, în momentul de faţă, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud: Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.

Despăgubiri

Dacă animalele gorjenilor vor muri din cauza acestei boli, proprietarii vor fi despăgubiți. Fiecare proprietar are obligația de a anunța medicul veterinar dacă observă că animalele lor prezintă semne de îmbolnăvire. Medicul va preleva sânge de la animal, acesta va fi analizat pentru ca diagnosticul să fie pus corect. Boala produce pagube economice prin transmiterea și îmbolnăvirea altor animale. De asemenea, laptele produs sau carnea acestor animale nu prezintă pericol pentru populație.

Loading...

Citește și

FOTO șocant! Cum arată mâna unui bebeluș, după o săptămână petrecută în spital

Mama unei fetițe de cinci luni, care a ajuns cu copilul la spitalul din Vulcan, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.