duminică , 20 octombrie 2019 - 13:20

Alocațiile cresc de la 1 aprilie și de data aceasta nu e păcăleală!

Alocația de stat pentru copii se va majora de la 1 aprilie în urma aprobării Legii Bugetului de Stat pe 2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 209 din 15 martie 2019.

Majorarea alocației a fost stabilită prin OUG 9/19.02.2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. OUG stabilește ca începând cu luna următoare intrării în vigoare a Legii bugetului de stat alocațiile de stat pentru copii să fie majorate.

Astfel, copiii cu vârsta până la 2 ani sau 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, vor primi 300 de lei. După împlinirea vârstei de 2 ani până la 18 ani, suma primită de fiecare copil va fi de 150 de lei, iar pentru copiii cu handicap de 300 de lei.

După cum stabilește Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, alocația de stat pentru copii este acordată lunar de statul român tuturor copiilor, fără discriminare, ca o formă de ocrotire. În esență, alocația se acordă copiilor până la vârsta de 18 ani, dar dacă la împlinirea acestei vârste ei urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, tinerii vor primi în continuare alocația, până la terminarea cursurilor. Cuantumul alocației de stat pentru copii nu a mai suferit modificări de peste trei ani, mai exact, de la jumătatea lui 2015.

Povestea creșterii alocațiilor

Majorarea alocațiilor a fost aprobată în Parlament, la propunerea PNL, în data de 14 februarie 2019, însă măsura nu s-a putut pune în practică pentru că Legea Bugetului a fost constată de președintele Klaus Iohannis la Curtea Constituțională. Între timp, subiectul a devenit o luptă de imagine pentru oamenii politici: liderul PSD Liviu Dragnea susține că cei mici nu vor avea alocațiile mărite din cauza lui Iohannis, iar reprezentanții PNL, cei care au inițiat proiectul de majorare, susțin că Guvernul poate face majorarea, dacă vrea, prin Ordonanță de Urgență, fără să mai aștepte promulgarea Legii Bugetului.

 

loading...
Loading...

Citește și

Bancomat distrus la Polovragi!

La data de 20 octombrie a. c., polițiști din cadrul Poliției Orașului Novaci, s-au sesizat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: