Amenzi de 150.000 de lei! CE Oltenia tot nu poate ține în frâu cenușa și zgura de la SE Craiova II


Reprezentanții Complexului Energetic Oltenia încasează amenzi pe bandă de la Garda de Mediu Dolj pentru că poluează masiv, aruncând în aer mari cantități de zgură și cenușă în special de la depozitul din Valea Mănăstirii, aparținând Sucursalei Electrocentrală Craiova II. Localnicii din zonă au sesizat de nenumărate ori comisarii în legătură cu poluare iar comapnai a fost amendată drastic deja de trei ori în ultimele luni. Reprezentanții CEO spun că dețin tehnologie de combatere a fenomenului de poluare, conform cerințelor UE, dar chiar și așa problema pare imposibil de controlat. 

Comisariatului Gărzii de Mediu Dolj laudă, într-un raport, tehnologia pe care o folosește SE Craiova II pentru e preveni răspândirea pulberilor de cenușă, spunând că aceasta ar fi cea mai mai bună, mai ales că este agreată de Uniunea Europeană. În raport se menționează însă că tehnologie nu poate împiedica însă și problemele care apar ori de câte ori sunt rafale de vânt sau când este foarte cald. „Deși SE Craiova II şi SE Işalniţa, din cadrul CEO, folosesc pentru a depozita cenușa generată, pe cele trei depozite, din activitatea de producerea energiei electrice, tehnologia fluidului dens, cea mai bună tehnologie disponibilă agreată de Uniunea Europeană, fapt care a permis diminuarea semnificativă a pulberărilor în condiţii normale, în condiţii meteorologice extreme (rafale puternice de vânt, schimbări bruşte de direcţie a vântului, temperaturi ridicate care conduc la uscarea rapida a solului) apare fenomenul spulberărilor de cenuşă”, se arată într-un raport al Gărzii de Mediu Dolj.
La Garda de Mediu Dolj au ajuns însă nenumărate sesizări de poluare ale cetățenilor din localitățile Mischii, Șimnicul de Sus și chiar cei din Craiova au făcut o serie de sesizări în acest sens. CEO a fost amendat în urma controalelor cu 150.000 de lei. „În anul 2018, urmare a numeroaselor sesizări privind spulberările de cenuşă în special în zona localităților Mischii şi Simnicul de Sus – CJ Dolj a notificat Agenția pentru Protecția Mediului Dolj în legătură cu nerespectarea condiţiilor din Autorizația Integrata de Mediu nr. 74/07.07.2018, în vederea aplicării dispozitiilor art. 17 din OUG 195/2005 , aceasta ducând, în vederea remedierii deficienţelor, la elaborarea de către SE CRAIOVA II a unui program de măsuri cu aplicabilitate imediata, de măsuri alternative și de perspectivă, pentru soluţionarea situației privind spulberările în condiții meteo extreme. De asemenea, s-au aplicat o amendă, în cuantum de 100.000 de lei, operatorului Complexul Energetic Oltenia SA – Sucursala Electrocentrale Craiova II , pentru nerespectarea prevederilor Legii 104/2011, privind calitatea aerului înconjurător, art. 79 alin.4 lit.a – nerespectare prevederi act de reglementare în ceea ce privește indicatorului pulberi în suspensie și tot pentru nerespectare calitate aer, 50.000 de lei”, se mai arată în raport.Anul acesta, Garda de Mediu Dolj a aplicat o nouă amendă, în cuantum de 100.000 de lei tot pentru nerespectarea prevederilor legale în ceea ce privește pulberea de cenușă.

Loading...

Citește și

Iată pe cine a vrut un partid să arunce în lupta pentru o primărie din Gorj!

Mariana Popescu, cetățean fictiv al municipiului Motru, și-a anunțat pe rețelele de socializare o candidatură …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.