Americanii din Charleston, interesați de Complexul Energetic Oltenia

muzeu-SUA-(2)7

Delegația de gorjeni implicați în Proiectul „Note Comune-Conectarea tradițiilor populare cu ajutorul tehnologiei moderne”, realizat prin programul Muyseums Connect, s-au întrors acasă după un schimb de experiență care a durat două săptămâni. Elevii și ceilalți membri ai delegației i-au încântat pe americani, întâlnindu-se chiar și cu guvernatorul Virginiei de Vest. Reprezentanții autorităților din Charleston s-au arătat interesați de mineritul gorjean, județul nostru și zona lor având multiple asemănări pe acest sector economic.

muzeu-SUA-(1)8

Proiectul „Note comune – Conectarea tradiţiilor populare cu ajutorul tehnologiei moderne” se va desfăşura în perioada 1 august 2014-31 iulie 2015, interval în care 25 de elevi români şi 25 de elevi americani, alături de patru artişti şi patru profesori (doi artişti români – doi americani, doi profesori români – doi americani), vor învăţa şi vor dezvolta conceptul de educaţie non-formală Digital storytelling, în decursul acestui an de colaborare. Din delegaţia care a mers în SUA au făcut parte: Alina Tiţă, managerul de proiect, Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj, profesorii Dumitru Pasăre, Emanuela Tulpan, Constantin Argint și elevii Cristian Munteanu, Teodor Foanţă, Alina Gorun, Cristina Lăcătuşu. „Între 1 octombrie şi 13 octombrie 2014, a avut loc primul schimb cultural din cadrul proiectului. În primele zile ale schimbului cultural, cei doi profesori români, alături de doi profesori americani de la liceul partener, Wahama, au fost pregătiţi de către personalul specializat de la Clay Center în domeniul povestirii digitale; astfel, profesorii au învăţat să adune şi să editeze poze şi imagini şi să le formeze în povestiri digitale. Ulterior, cu aceste cunoştinţe, profesorii îi vor învăţa şi asista pe cei 50 de elevi, 25 americani şi 25 români, în crearea de povestiri digitale. Pentru susţinerea celor două spectacole comune, unul la liceul respectiv iar celălalt public, s-au făcut repetiţii de către artiştii români, împreună cu artiştii americani”, a spus Alina Tița, managerul proiectului.

Vizită la o româncă din Brașov, stabilită în Charleston

De-a lungul întregii perioade petrecute la Charleston, delegaţia română a fost invitată la diverse evenimente, precum vizita la Capitoliu, întâlnirea cu Guvernatorul statului Virginia de Vest, schimbul cultural fiind unul plin de experiențe din care toți particpanții au avut de învățat. „Am fost foarte onoraţi să-l întâlnim pe domnul Guvernator, vizita la Colegiul Davis & Elkins, unde de asemenea dl Pasăre a ţinut o oră deschisă în faţa studenţilor prezenţi, o excursie la New River Gorge, vizite la muzee şi diverse alte evenimente. Am avut şi o invitaţie din partea unei românce stabilită în oraşul Charleston (este din Braşov, stabilită însă de 24 de ani în oraşul Charleston), care ne-a deschis porţile casei ei cu foarte mare plăcere şi ne-a invitat la prânz şi la cină; am mâncat bucate tradiţionale. A fost pentru noi o experienţă interesantă, deosebită, ne-am făcut noi prieteni, am învăţat multe lucruri şi de-abia aşteptăm să-i întâmpinăm pe partenerii noştri americani în aprilie 2015”, a adăugat Alin Tița, managerul proiectului. În casa româncei, membrii delegației au mâncat bucate tradiționale românești, au cântat și au discutat ore în șir: „Ne-a pregătit ciorbă de perișoare, sarmale, mici, diverse salate. A fost o întâlnire extraordinar de plăcută. Am mai întâlnit un român, Liviu Dobrotă, care a jucat rolul de intermediar între artiștii noștri și artiștii maericani”, a spus Alina Tița.

Tița: „Americanii au România în vizor!”

În timpul uneia dintre întâlnirile avute în Charleston cu autoritățile, americanii le-au vorbit gorjenilor despre intereseul pe care îl manifestă față de o posibilă colaborare în domeniul energetic și al mineritului. Zona Virginiei de Vest se aseamănă foarte mult cu Gorjul: și ei au mine de cărbune și le exploatează. „Se aseamănă foarte mult cu noi la resurse naturale, au cărbune. Mi-au dat cartea lor de vizită și mi-au spus că ar vrea să ia legătura cu cei de la Complexul Energetic. Au termocentrale, au o firmă specializată în eliminarea seleniului din apă, nu mă pricep eu. S-au arătat deschiși la o colaborare, mi-au spus că România se află printre ariile lor de acțiune, că în următorii patru ani vor să investeasacă în România, pe minerit, adică pe ramurile economice comune. Mi-au zis că au fost în China, tot pentru investiții, și atunci le-am spus și eu că avem investitori din China la CEO. S-au arătat interesați. La autostrăzi nu se aseamănă cu noi!”, a declarat managerul Alina Tița.

Concert în mall-ul din Charleston

muzeu-SUA-(4)5

Pe data de 6 octombrie, a avut loc la sediul Liceului Wahama primul concert în faţa a peste 200 de elevi ai liceului. În cadrul concertului, au cântat din partea română Mitel Pasăre, Constantin Argint şi cei patru elevi de la Liceul de Muzică, iar din partea americană cei doi artişti de muzică tradiţională, muzică ce se numeşte blue grass. „Marele concert public ce a avut loc în mall-ul oraşului pentru că vremea a fost foarte ploioasă şi nu s-a putut susţine în aer liber, a avut loc pe 10 octombrie şi astfel toţi cei care au vizitat mall-ul în perioada concertului au putut să vadă, să fie încântaţi de muzica tradiţională românească, cea din zona Gorjului, şi muzica americană – blue grass”, a spus Alina Tița. „A fost un lucru extraordinar, pentru că a fost prima noastră ieşire în străinătate. Am ajuns la liceul cu care suntem parteneri acolo, am susţinut recitaluri foarte bune. Ne-a fost un pic teamă că am zis că suntem în SUA şi o să avem ceva emoţii, o să ne ia prin surprindere, dar nu am fost nici mai presus nici mai prejos. Am ştiut să ne prezentăm, să avem o ţinută decentă, să reprezentăm cu cinste şcoala noastră, Liceul de Arte, judeţul şi ţara noastră. Pe unde am cântat, am avut drapelul României cu noi. Pe unde am cântat am ridicat tot publicul în picioare, la toate spectacolele. Sperăm să ducem la bun sfârşit acest parteneriat, judeţul nostru, ţara noastră să fie mândri de noi. Cel mai important este să dezvoltăm acest proiect pentru că este un proiect extraordinar”, a afirmat Dumitru Mitel Pasăre, profesor la Liceul de Muzică. Ion Cristian Munteanu, în clasa a IX-a, este unul dintre elevii care i-au cucerit pe americani cu talentul său: „A fost o experienţă de neuitat, am vizitat multe locuri acolo, m-am împrietenit cu o grămadă de elevi americani, comunicăm şi acum prin reţele de socializare. În rest, lumea a fost foarte mulţumită când am cântat, i-am ridicat în picioare; profesorii noştri au cântat împreună cu cei de acolo. A fost ceva minunat”, a spus Ionuț Munteanu.

Folclorul gorjenesc ridică publicul în picioare

Profesorul Constantin Argint a ieșit de nenumărate ori din țară și a concertat alături de elevii săi și nu numai. La fel ca de fiecare dată, și acum, folclorul gorjenesc a ridicat spectatorii în picioare. „S-a dovedit, pentru nu ştiu a câta oară, că folclorul românesc ridică lumea în picioare. Chiar dacă nu-l cunosc, sunt încântaţi de el. Cred că folclorul ne reprezintă cel mai bine în toată lumea. Nu există un loc în lume unde să cânţi folclor românesc să nu-i ridici în picioare, să nu-i faci să aplaude. Relaţiile cu ei au fost foarte bune. Proiectul „Note Comune” sigur şi-a atins scopul. De fapt, scopurile erau clare. Unul dintre ele, comunicarea noastră şi copiilor cu cei de acolo; ne-am făcut prieteni acolo. În special, copiii comunică mai departe. Colaborarea din Muzeul Judeţean şi Clay Center cred că e foarte bună şi o să continue şi de aici încolo, pentru că, într-adevăr, avem ce învăţa de la ei şi poate şi ei de la noi. Eu cred că a fost o mare reuşită această plecare, mai ales că deschide drumuri noi pentru colaborările ulterioare”, a spus Constantin Argint, profesor al Școlii Populare de Artă.

Loading...

Citește și

Din CLUBURILE târgujiene, într-un PUB din Anglia! Cum îşi clădeşte viitorul un ADOLESCENT din Gorj, doar cu CHITARA lui!

În urmă cu un an, a cântat în cluburile din Târgu Jiu. Piese rock şi …

Un comentariu

  1. Vrajeala de campanie electorala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.