miercuri , 26 februarie 2020 - 19:25

Amintirile Ecaterinei Teodoroiu, păzite de femeile din familie! Cum arată coada împletită pe care și-a tăiat-o singură!

casa-memoriala-ecaterina-teodoroiu07

Ecaterina Teodoroiu este de departe una dintre emblemele județului Gorj. „Eroina de pe Jii” a marcat istoria cum puține femei au reușit să o facă. Casa Memorială din Vădeni și Mausoleul din centrul municipiului Târgu Jiu sunt cele mai importante lucruri care păstrează vie memoria celei care s-a născut cu numele de Cătălina Toderiu.

Ecaterina Teodoroiu s-a născut în Vădenii de Târgu Jiu. Într-o căsuță țărănească, formată din doar două camere, cei opt copiii ai familiei au crescut fericiți alături de părinții lor. Trei fete și cinci băieți dormeau înghesuiți în dormitorul de doar câțiva metri pătrați ai căsuței din Vădeni.
Pasionată de poezie, Cătălina Toderiu își semna poemele Ecaterina Teodoroiu sau Lili Teodoroiu. Cei care au numit-o ,,oficial” așa au fost camarazii săi de arme.

„Toți au fost oameni deștepți”
Copiii familiei Toderiu au fost oameni deștepți care au reușit să se școlească și să se facă remarcați, în ciuda situației materiale grele pe care o aveau. ,,Toți cei opt copii ai familiei au fost deștepți, au plecat de acasă și au ajuns oameni mari, și-au făcut un rost. Catalina și doi dintre băieți, Ion și Nicolae, au luptat pe front, doi au lucrat la Constanța, au fost directori, iar unul a fost căpitan în aviație la Pitești”, spune Ioana Moruș.

Își păstrează amitirile cu sfințenie

Ioana Moruș, în vârstă de 81 de ani, și urmașii ei sunt singurele rude în viață ale Ecaterinei Teodoroiu. Împreună cu fiica sa, Sabina Lupu, și urmașele de sex feminin ale eroinei, păstrează și păzesc ceea ce a rămas ca fiind cea mai importantă amintire de la Ecaterina Teodoroiu, casa de la Vădeni. În casa memorială sunt păstrate vii amintirile din copilăria și viața eroinei. Cea în grija căreia a fost dată pentru prima dată locuința a fost chiar sora cea mică a Ecaterinei, Sabina Toderiu Moruș. ,, Eu sunt nora surorii cea mică a Ecaterinei. Am făcut 20 de ani de serviciu aici, prima a fost soacra mea, apoi eu, apoi fata mea. Am căzut de acord să dăm casa cu condiția ca noi să lucrăm aici. Nu ar avea valoare să fie altcineva decât cineva din familia Ecaterinei Teodoroiu, e sânge din sângele nostru”, spune Ioana.

,,Soacra mea ne povestea despre familia lor”

Octogenara povestește cu nostalgie despre amintirile împărtășite de soacra ei. Deși avea doar trei ani când sora sa mai mare a plecat pe front, Sabina își amintea ultimele clipe în care i-a fost alături eroinei. ,,Am trăit cu soacra mea 20 de ani. Ne povestea despre familia lor, a fost sora cea mai mică. Avea doar trei ani când a plecat Ecaterina pe front, dar încă și-o mai amintea. Ne spunea că își amintea că în ziua în care Ecaterina a plecat pe front să îngrijească răniții, ei stăteau cu mama lor aici, pe bârna casei. Ecaterina și-a luat cufărul și a plecat, a ajuns la poartă și s-a întors să o reteze pe soacra mea, pentru că avea părul mai mare, și i-a spus: ,,Eu te retez că plec în armată și nu se știe dacă mai vin. Tu ești mică, mama e bătrână și nu are cine să te pieptene. Soacra mea vorbea cu regret și durere despre Ecaterina, nu a fost ușor ca o fată de 22 de ani să moară. A murit fără să își trăiască viața, mult prea devreme”, povestește bătrâna.

Și-a păstrat părul în cufăr

casa-memoriala-ecaterina-teodoroiu18

În urma Ecaterinei Teodoroiu au rămas amintirea unei mari eroine, a unor fapte care au rămas în paginile cărților de istorie și foarte puține lucruri care i-au aparținut curajoasei gorjence. Cele mai multe dintre aceste, respectiv lucrurile găsite în cufărul Ecaterinei, după moartea sa, se află în casa memorială de la Târgu Jiu. Câteva haine și părul împletit al eroinei stau la loc de cinste într-una din cele două camere ale locuinței. ,,Ea, atunci când s-a înrolat, s-a înrolat ca infirmieră, fiind în pluton cu fratele ei, Nicolae, care a murit în brațele ei. În acel moment, ea a schimbat hainele de infirmieră cu cele de soldat ale fratelui său și atunci a plecat la luptă. Când s-a înrolat, și-a tăiat părul, avea o coadă mare. După moartea ei, în cufărul ei au fost găsite ia, o batistă, fusta cu care a plecat de acasă, haina de soldat și părul pe care și l-a tăiat. Lucrurile Ecaterinei au fost o perioadă la Muzeul Militar din București, pentru că nu aveam muzeul aici, dar apoi ni le-au trimis. Am avut și arma aici, pe vremea soacrei mele, dar ruginea și am dat-o Muzeului Județean. Casa a fost spartă de două ori în timpul soacrei mele, de aceea ne-au instalat un sistem de alarmă”, spune nepoata eroinei de la Jii.

Loading...

Citește și

Din CLUBURILE târgujiene, într-un PUB din Anglia! Cum îşi clădeşte viitorul un ADOLESCENT din Gorj, doar cu CHITARA lui!

În urmă cu un an, a cântat în cluburile din Târgu Jiu. Piese rock şi …

Un comentariu

  1. Dacă îţi doreşti sincer să câştigi bani mai mulţi decât la ora actuală, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să înveţi să acorzi mult mai puţină atenţie lucrurilor pe care le spun sau le fac cei din jurul tău şi mult mai multă atenţie „micuţei voci” care îţi vorbeşte în sinea ta. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: mcalin007@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.