Anchetă la două școli din Bumbești-Jiu, unde există suspiciuni de TBC

scoala-nr-1-bumbesti-jiu

Un profesor de muzică de la Bumbești-Jiu s-a internat la Sanatoriul Dobrița în luna decembrie, bolnav fiind de TBC, iar acum elevii și colegii săi de catedră sunt testați de medicii de la Dispensarul TBC. Sute de elevi au fost vaccinați anti-TBC și apoi retestați, pentru siguranța lor și a cadrelor medicale, care trebuie să afle dacă s-a mai îmbolnăvit cineva.  Conducerea ISJ Gorj a declarat că va demara o anchetă la cele două unități școlare – Școala Generală Nr 1 Bumbești-Jiu (de care țin unitățile școlare din Tetila, Curtișoara și Bumbești-Jiu) și liceul Bumbești Jiu – pentru a afla dacă profesorul și-a efectuat corespunzător analizele medicale înainte de începerea acestui an școlar.

În luna decembrie, profesorul de muzică care preda la două unități școlare din Bumbești-Jiu (școala generală din Sadu, de care țin unitățile din Tetila, Curtișoara și liceul din Bumbești-Jiu), a aflat că suferă de TBC și s-a internat la sanatoriul Dobrița, pentru a primi tratamentul de specialitate. În urma diagnosticării cadrului didactic, conducerea școlilor a luat legătura cu cei de la direcția de Sănătate Publică Gorj, tuberculoza fiind o boală contagioasă, existând suspiciuni că și elevii și celelalte cadre didactice au fost infestați. „Cei de la DSP au venit, au verificat și nu au găsit pe nimeni cu probleme. Toți profesorii, au fost verificați. Elevilor li s-a făcut vaccinul și dacă s-a înroșit în jurul lui, elevii au fost chemați la o altă testare la Dispensarul TBC Târgu-Jiu. Sunt foarte mulți elevi, dar nu sunt suspecți, așa este metodologia. De la noi sunt 115, la Tetila sunt 35, iar la liceu sunt 81 de elevi care vor fi retestați. Astăzi mergem cu două microbuze, în fiecare zi ducem copii cu microbuzul la dispensar pentru a fi verificați. Domnul profesor este internat la Sanatoriul Dobrița, are TBC”, a spus directorul Scolii Gimnaziale Nr 1 Bumbeşti Jiu, profesorul Valentin Munteanu.

Nu sunt alte cazuri de TBC

Imediat, în decembrie, reprezentanții DSP Gorj au efectuat dezinsecția în toate unitățile școlare unde a predat dascălul. De asemenea, profesorii și elevii au fost testați pentru a vedea care era starea lor de sănătate. „În prezent nu avem niciun caz de îmbolnăvire. S-au testat 60 % din persoanele care au intrat în contact cu profesorul şi nu s-a raportat absolut niciun caz. Aşa este procedura, în cazul în care avem un pacient cu TBC, se testează familia, cei de la locul de muncă. Se face o testare tuberculinică, iar în urma acesteia vedem dacă microbul a fost răspândit. Cazul de TBC a fost izolat şi a început tratamentul, deci nu mai există riscuri”, a declarat Maria Popescu, medic Dispensarul TBC al Spitalului Judeţean Târgu-Jiu. După ancheta epidemiologică și vaccinare, o parte a elevilor vor mai fi retestați. „Elevii trebuie verificați preventiv, acestea sunt măsurile care se iau de către DSP și pașii care sunt de urmat. Nu este o școală întreagă bolnavă, nu este o situație alarmantă. TBC-ul este o boală tratabilă. S-a făcut dezinsecție la toate unitățile școlare unde domnul preda. A fost diagnosticat un singur caz de TBC, până acum niciun alt caz nemaifiind descoperit. Se face anchetă epidemiologică, elevii sunt aduși la testare pentru a vedea dacă sunt probleme și pentru a se putea lua măsurile necesare. Este un lucru bun că sunt testați. Ştim cu toţii că tuberculoza este o boală virală, se ia din aer, autobuz, nu doar de la şcoală”, a declarat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Cum se transmite tuberculoza
Tuberculoza se transmite prin aerul pe care îl inspirăm și este cauzată de o bacterie. Când o persoană bolnavă tușește sau strănută microbii se răspândesc în aer. Bolnavii cu TBC trebuie să urmeze o terapie curativă, care de obicei include două sau mai mult medicamente antituberculoase, timp de cel puțin șase luni.

A predat fiind bolnav?

De situația existentă la unitățile școlare din Bumbești-Jiu, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Gorj au aflat din mass-media, conducerile școlilor anunțând doar Direcția de Sănătate Publică. „Nu am fost informat de reprezentanții școlilor, ci de presă. Este vorba despre un profesor de muzică care are ore la mai multe unități de învățământ din orașul Bumbești-Jiu. Dumnealui este acum internat la Dobrița, cu TBC, și primește tratament. Din păcate, a intrat în contact cu elevii și colegii săi de la școli, fiind posibil să le fi dat boala. Din fericire, până acum, din analizele efectuate elevilor și profesorilor nu a mai fost depistat altcineva bolnav de TBC. Direcția de Sănătate Publică a luat măsurile necesare de dezinsecție a sălilor de clasă, a unităților de învățământ și o mare parte dintre profesori au fost testați și duși la raze la Dispensarul TBC. Acum, elevii au fost testați și vaccinați și urmează ca o parte dintre ei, câteva sute, să mai fie retestați, tot la Dispensarul TBC de la Târgu-Jiu”, a spus Ion Ișfan, inspectorul școlar general al ISJ Gorj.

Analize pe bune sau fictiv?

isfan-ion08

Conducerea ISJ Gorj a declarat că va demara o anchetă la cele două unități școlare Școala Generală Nr 1 Bumbești-Jiu (de care țin unitățile școlare din Tetila, Curtișoara și Bumbești-Jiu) și liceul din Bumbești Jiu pentru a afla dacă profesorul și-a efectuat corespunzător analizele medicale înainte de începerea acestui an școlar. „Se pune problema analizelor medicale de început de an școlar. Mă întreb dacă domnul profesor respectiv o fi dus la dosarul său de la începutul anului analizele medicale făcute corect. A fost diagnosticat cu TBC și internat în decembrie. Analizele de la dosar trebuia făcute înainte de septembrie. Poate le-a făcut după ureche. Voi merge la Sadu ca să aflu”, a precizat Ion Ișfan, șeful ISJ Gorj.

Loading...

Citește și

DECIZIE! S-au închis școlile la Prigoria!

Prefectul județului Gorj, Cristinel Rujan, a anunțat, joi, că s-a luat decizia, la nivelul Comitetului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.