Andreea Peneșel, una dintre puţinele tinere care cântă la țambal

DSC_0006

Județul Gorj se poate mândri că are una dintre puținele reprezentante ale sexului frumos care știu să cânte la țambal. Andreea Peneșel este singura elevă a Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu, și singurul instrumentist de gen feminin din județul Gorj, care studiază țambalul. Deși țambalul nu a fost prima ei opțiune în materie de instrumente muzicale, acum se declară îndrăgostită de acesta și studiază cu pasiune tot ceea ce o poate ajuta să își îmbunătățească performanțele la țambal.

DSC_0008

Andreea Peneșel are 17 ani și este elevă la Liceul de Muzică și Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu. Tânăra se numără printre elevii Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu de mai bine de șase ani. A început cu naiul și canto, iar de câteva săptămâni a început să studieze și țambalul, unul dintre cele mai dificile instrumente muzicale, integrându-se astfel în restrânsul grup al femeilor care cântă la țambal din România.

E pasionată de ceea ce face

Andreea spune că faptul că țambalul este un instrument dificil nu a împiedicat-o să continue studiul în acest domeniul. Adolescenta este mândră de faptul că în doar câteva săptămâni a reușit să învețe foarte multe lucruri. „Sunt elevă de 6 ani la ȘPA, de la 10 ani. Prima dată am studiat canto, apoi  am studiat naiul, iar în urmă cu o lună am venit la țambal. Mi-a plăcut foarte mult cum sună și tot ceea ce fac, fac din pasiune, nu am fost obligată de nimeni. Prima lecție a fost foarte frumoasă! Nu este greu pentru că, dacă faci ceva din pasiune și îți place, nu este greu. Cu ajutorul domnului profesor Fieraru, am reușit să evoluez. Vin la curs de 2 ori pe săptămână și studiez câte șase ore pe zi. E nevoie de foarte multă muncă pentru rezultate. Nu pot să spun că țambalul este instrumentul meu preferat, pentru că naiul a fost instrumentul meu principal de studiu, pot spune că ocupă același loc în sufletul meu”,  spus Andreea Peneșel.

Profesorii sunt mândri de ea

Performanțele Andreei Peneșel nu o fac mândră doar pe aceasta, ci și pe cei doi profesori care îi ghidează drumul. Ștefan Popescu este cel care o ajută pe tânără să își îmbunătățească performanțele la nai, iar Cristian Fieraru este cel alături de care Andreea a plecat pe drumul greu al țambalului. Acesta din urmă este foarte mândru de eleva sa. „Printre cei 15 elevi de care mă ocup în acest moment, am și o fată, pe Andreea Peneșel. Studiem împreună  de vreo trei săptămâni și a prins foarte repede. Ea studiază și alte instrumente și are performanțe extraordinare!”, a spus Cristian Fieraru.

loading...
Loading...

Citește și

Amenzi de peste jumătate de miliard de lei, aplicate de inspectorii DSV Gorj

În perioada 02 – 08.12.2019, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale și verificări tematice și …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: