duminică , 20 octombrie 2019 - 12:09

Andrei Maioreanu: „Din păcate, ALDE a ales să numească un ministru cu prea puțină expertiză în domeniu energetic”


În interviul de mai jos secretarul de Stat în Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, ne va vorbi despre cel mai fierbinte subiect al momentului, retragerea ALDE de la guvernare, dar și despre ultimul eveniment la care a participat, conferința găzduită de Valdas Adamkus, fostul președinte al Lituaniei la Vilnius. Pentru a afla toate detaliile vă invit să citiți interviul de mai jos!

Reporter: Am stabilit să vorbim despre securitatea energetică, dar retragerea ALDE de la guvernare și demisia ministrului energiei sunt subiecte fierbinți și vă rog să le comentați.
Andrei Maioreanu: Nu vreau să comentez decizia politică a unui partid care a ales să își încalce înțelegerea care i-a permis să participe direct la actul de guvernare. În ceea ce privește Ministerul Energiei, proiectele energetice ale țării merg mai departe, cu sau fără acest ministru.

Rep.: Simt o oarecare nemulțumire în vocea dvs…
A.M.: E mult spus. Din păcate, ALDE a ales să numească un ministru cu prea puțină expertiză în domeniu energetic. Acest lucru a dus la unele întârzieri în luarea unor decizii sau în definitivarea unor proiecte, dar cu insistență și lămuriri suplimentare, le-am depășit. Eu am lucrat toată viața în domeniul energiei, nu știu dacă aș fi luat alte decizii ca ministru, dar cu siguranță aș fi impus un alt ritm pentru rezolvarea problemelor din domeniul energetic. Dar nu vreau să dezvolt acest subiect, nu m-am plâns niciodată în viață atunci când am avut de luptat pentru împlinirea unor obiective, nu o voi face nici acum.

Rep.: Ați reprezentat România la un eveniment important, la Vilnius, în Lituania. Care a fost tema acestuia?
A.M.: A fost o conferință prestigioasă, găzduită de Valdas Adamkus, fostul președinte al Lituaniei, o personalitate importantă în țara sa și în regiunea baltică. Un om politic redutabil, un susținător al democrației, care s-a format și a trăit în SUA. A devenit președinte în 1998 și este considerat omul care a modernizat Lituania. În 2007, a primit titlul de Europeanul Anului. Conferința Adamkus de anul acesta a avut pe agendă, printre alte subiecte, o secțiune dedicată securității energetice în Uniunea Europeană.

Rep.: Din câte se știe, Uniunea Europeană este un mare importator de energie…
A.M.: Așa este. UE este cel mai mare importator de energie din lume. În „Strategia europeană pentru securitatea energetică” din 2014 se arată că UE importă 53% din energia pe care o consumă. UE importă petrol, gaze naturale, combustibili fosili și combustibil nuclear în valoare de aproximativ 400 de miliarde de euro în fiecare an. O situație complexă care apasă greu asupra oricărei strategii de securitate energetică.

Rep.: Cum ați defini conceptul de„ securitate energetică”?
A.M.: Nu există o singură definiție pentru acest concept. Vorbim despre o serie de factori care determină securitatea energetică: asigurarea surselor, controlul și distribuția rutelor și alternative la acestea. Vorbim apoi despre solidaritate, încredere, dar și de o serie de măsuri pentru protejarea infrastructurii critice. Și, nu în ultimul rând, trebuie să vorbim despre creșterea producției de energie în UE. Toate aceste lucruri sunt menționate într-un document al UE – „Strategia europeană de securitate energetică”.

Rep.: Ați pomenit într-o postare pe pagina dvs de Facebook că toate definițiile acestea includ termenii „risc” și „nesiguranță”.
A.M.: Corect. De aceea am subliniat în intervenția mea de la Vilnius că orice abordare a securității energetice trebuie să fie ancorată în realitate. Trebuie să definim clar capacitățile energetice ale țărilor europene din perspectiva asigurării securității energetice. Nu au toate țările aceeași capacitate. Unele țări au o capacitate mai mare decât altele. Această realitate trebuie înțeleasă ca atare și asumată de toți actorii din industria energetică europeană exact așa cum este. Numai astfel putem construi un sistem eficient de securitate energetică.

Rep.: Cât de important este rolul României din acest punct de vedere?
A.M.: Foarte important. La Vilnius, am subliniat faptul că prin dezvoltarea sectorului energetic, ținând cont de disponibilitatea resurselor și stabilitatea dată de maturitatea tehnologiilor tradiționale, România își va consolida statutul de furnizor regional de securitate energetică. Acest lucru a fost și este posibil, deoarece România se bucură de un mix energetic echilibrat și diversificat. Beneficiem de importante resurse energetice primare: cărbune, gaze naturale, petrol, uraniu. Avem un potențial hidroenergetic semnificativ și am susținut puternic regenerabilele.

Rep.: Toată lumea fuge de cărbune…
A.M.: Cine fuge de cărbune astăzi, greșește. Nu există securitate energetică europeană fără cărbune în următorii cel puțin 10 ani. Să fie foarte clar: toate statele europene au ca obiectiv ca oamenii să trăiască într-un mediu curat. Dar suntem la nivele diferite de dezvoltare, iar dacă adăugăm și perspectiva securității energetice, este limpede că rolul cărbunelui în producția de energie se păstrează în România. Așa cum am arătat în Strategia Energetică pentru perioada 2019-2030, cu perspectiva anului 2050, vom produce aceeași cantitate de energie electrică din cărbune ca și până acum. Procentual, rolul cărbunelui se va diminua pentru că va crește producția din alte surse – nuclear, hidro, regenerabile. Dar producția de energie pe bază de cărbune va fi constantă până în 2030. De altfel, unul dintre obiectivele majore ale Strategiei este creșterea contribuției energetice a României la piețele regionale și europene prin valorificarea resurselor noastre naționale de energie primară. Iar un alt obiectiv, în legătură directă cu primul, este consolidarea statutului de furnizor de securitate energetică regională a României.

Rep.: Ați pomenit de Strategia Energetică. Ce se aude, când va fi adoptată?
A.M.: Strategia este în procedură de dezbatere publică. S-au dat anunțurile, au fost trimise documentele către Ungaria, Serbia și Bulgaria, pentru dezbaterea transfrontieră, iar dezbaterea va avea loc la Universitatea Politehnică din București la 15 octombrie 2019, de la orele 16:00. Raportul de Mediu este gata, după dezbatere urmează adoptarea Strategiei prin Hotărâre de Guvern. Adoptarea Strategiei Energetice a României este pentru noi un obiectiv major.

Rep.: Ce se va întâmpla cu Amenajarea Hidroenergetică de pe râul Jiu? Pare că acele construcții, barajul, centralele, au încremenit în proiect…
A.M.: Este un subiect aflat constant în atenția mea. AHE Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești este o investiție în care România a investit până acum foarte mulți bani, în jur de 180 milioane de euro, și este aproape terminată. Sistemul energetic românesc are nevoie de aportul centralelor de aici. Dar o hotărâre judecătorească definitivă a oprit lucrările, iar pentru reluarea lor este nevoie de o serie de avize și aprobări ale tuturor instituțiilor cu responsabilități în lucrările de construcții – de la aviz de mediu, la certificat de urbanism. Este un proces lent, iar conducerea companiei beneficiare, Hidroelectrica SA, a ales un drum destul de complicat pentru a ajunge cu actele la zi, cum se spune. Eu aș fi vrut termene mai strânse și o abordare mai dinamică, dar legea îmi interzice orice suprapunere cu deciziile companiei. În cele din urmă, am ajuns la un numitor comun, iar în noiembrie vom avea avizul de mediu. Urmează autorizația de construire și finalizarea investiției.

loading...
Loading...

Citește și

GOSPODAR CA MINE NU-I! | Primarul Coiculescu de la Arcani a muncit o viață pentru un salon de vânătoare! Casa în care locuiește a primit-o moștenire

Aristică Coiculescu, primarul de Arcani, liberal dar cu dragoste mărturisită pentru PSD, trăiește modest, asta …

Un comentariu

  1. Acest individ, care continua presiunile pentru reluarea activitatii infractionale din Defileul Jiului, nici nu stie ce este acela un aviz de mediu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: