Andrei Maioreanu: „În noiembrie trebuie să demareze procesul de reautorizare a Amenajării Hidroenergetice de pe Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești”


Într-un interviu acordat Gorj-Domino secretarul de stat în Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, ne-a vorbit despre procesul de Amenajare Hidroenergetică de pe Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești, în ce proporție este finalizat, dar și despre Strategia Energetică a României. Detaliile le citiți în interviul de mai jos!

Reporter: Domnule secretar de stat, știm că sunteți aproape de dezbaterea publică a Strategiei Energetice a României…
Andrei Maioreanu: Așa este, pe 16 octombrie, la Universitatea Politehnică din București se vor prezenta Strategia Energetică a României pentru perioada 2019-2030, cu perspectiva anului 2050, dar și Studiul de Evaluare Adecvată și Raportul de Mediu, documente aferente Strategiei.

Rep. : Din câte știm, Strategia a fost gata la sfârșitul anului trecut. Nu credeți că a durat cam mult?
A.M. : Am mai spus acest lucru: exista posibilitatea unei căi mai scurte de aprobare prin Hotărâre de Guvern a Strategiei Energetice a României, dar fostul ministru a decis altfel. Nu vreau să intru în polemici inutile, puteam avea Strategia aprobată mai repede, dar am depășit acea etapă. Acum suntem în linie dreaptă, iar după dezbaterea publică și avizarea interministerială, vom înainta Guvernului propunerea de HG.

Rep. : Există temerea că României i se impune de la nivelul Uniunii Europene, a Comisiei Europene mai exact, să renunțe abrupt la producția de energie pe bază de cărbune. Cât adevăr este în această afirmație?
A.M. : Lucrurile nu stau deloc așa! Am spus acest lucru și la Bruxelles, și la Vilnius, și la Oslo cu ocazia unor reuniuni internaționale importante: viziunea strategiei este de a crește sectorul energetic. Asta înseamnă să construim, în mod sustenabil, noi capacități și să îmbunătățim capacitățile existente de producție, transport și distribuție de energie. Înseamnă, de asemenea, încurajarea și creșterea consumului intern în termeni de eficiență energetică și, nu în ultimul rând, export de energie electrică.
Este adevărat, ne confruntăm cu două provocări majore în energie: asigurarea securității energetice și asigurarea unui mediu curat. Este la fel de adevărat că avem, împreună cu statele-membre, obiective comune. Dar soluțiile pe care ar trebui să le adoptăm trebuie să fie puternic ancorate în realitate. De aceea, pe termen lung, rolul lignitului în mixul energetic din România va fi păstrat! Să nu uităm că România este și va rămâne un furnizor de securitate energetică în regiune. Desigur, în viitor, este important ca noile centrale termoelectrice bazate pe lignit să funcționeze la parametrii supracritici și, din 2035, acestea să poată fi echipate cu tehnologie de captare, transport și stocare de CO2. Să vedem dacă această tehnologie va ajunge la maturitate și va putea reprezenta o opțiune nu doar din perspectivă tehnică, ci și comercială. De altfel, în conformitate cu Strategia energetică, este obligatorie construirea unei capacități de producție de energie pe bază de lignit de 600 MW. Deci, nu se poate pune problema renunțării la producția de energie pe bază de lignit!

Rep.: Domnule secretar de stat, ați declarat public de mai multe ori că AHE Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești se află pe agenda dvs de priorități. Ce se întâmplă sau, mai exact, ce se va întâmpla cu această amenajare?
A.M.: Sunt 65 de Megawati putere instalată în AHE Jiu pe acest sector și cu siguranță vom produce energie electrică acolo! Până acum, această investiție a costat în jur de 188 de milioane de euro, este aproape gata (95 la sută procent de finalizare) și nu cred că cineva își mai poate permite să își bată joc de acest obiectiv de investiții! Hidroelectrica ar fi trebuit să finalizeze acest obiectiv demult, nu acum. Nu a făcut-o, a trecut prin acea nefastă perioadă de insolvență, managerii companiei s-au bâlbâit… În fine, s-a ajuns la situația în care un ONG a obținut anularea autorizației de construire. Eu atunci am preluat această problemă, iar singura cale de urmat era cea legală, de reautorizare. Reautorizarea este însă un proces îndelungat. Practic, vorbim de obținerea de noi autorizații și avize. În acest moment, avem noile certificate de urbanism de la Consiliile Județene din Gorj și Hunedoara.

Rep: Nu se putea acționa mai repede?
A.M. : Ba da, dar managementul Hidroelectrica a ales un drum mai complicat decât ce-l pe care l-am recomandat noi, cei din Ministerul Energiei. Trebuie să înțelegeți că există limitări legale în ceea ce privește posibilitatea ministerului de a se implica în deciziile companiei. Legea interzice orice ingerință, a oricui, fie el comisar european sau ministru, în activitatea companiei. Din păcate, drumul pe care l-a ales conducerea Hidroelectrica s-a dovedit greșit, așa încât acum lucrăm pentru reautorizarea AHE Jiu conform propunerii mele. Am stabilit un calendar clar, iar în noiembrie vom avea avizele și acordurile necesare reautorizării. Inclusiv pe cele de mediu și de la Administrația Națională Apele Române (ANAR). În noiembrie trebuie să demareze procesul de reautorizare a Amenajării Hidroenergetice de pe Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești. Până atunci, Hidroelectrica și-a luat angajamentul de a ne informa săptămânal asupra stadiului derulării tuturor procedurilor legate de acest obiectiv de investiții. Subiectul este, așa cum am mai spus, în atenția mea!

Loading...

Citește și

Încă trei universități după UCB au luat măsuri contra coronavirus, suspendând cursurile! Carantină impusă studenților veniți din străinătate

Având în vedere actualul context epidemiologic, Ministerul Educaţiei şi Cercetării face noi precizări anunțând, luni, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.