Angajații PENITENCIARULUI anunță noi PROTESTE


Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare, organizaţie sindicală majoritara reprezentând salariaţi din sistemul administraţiei penitenciare şi Ministerul Justiţiei, declanşează acţiuni de protest pe termen nedeterminat ca urmare a diminuărilor salariale suferite de majoritatea angajaţilor din sistemul penitenciar.

„Cu toate că, în anul 2019, în tot sistemul public sunt asigurate prin buget (fiind achitate integral) drepturile salariale, inclusiv creşterile salariale prevăzute de Legea-cadru nr 153/2017 dar şi alte creşteri suplimentare (educaţie), în sistemul penitenciar, începând cu 01.01.2019 au fost sistate de la plata: orele suplimentare necompensate cu timp liber, decontarea cheltuielilor turistice (echivalent vouchere vacanţă), majorarea pentru misiuni speciale, precum şi plata sentinţelor judecătoreşti; de asemenea, nu au fost acordate majorările legale privind normele de hrană şi echipament.
1. Refuzul muncii suplimentare în tot sistemul penitenciar, începând cu data de 11.04.2019 (generează blocarea activităţii în maximum 10 zile; funcţionarea sistemului penitenciar depinde de muncă suplimentară).
2. Dezacordul SNLP privind depăşirea plafonului anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2019 (conform legislaţiei şi negocierilor colective în vigoare).
3. Mitinguri succesive în toate unităţile din sistemul penitenciar – calendarul se va comunica
4. Miting în Piaţa Victoriei (3000 de participanţi) – data se va comunica

Refuzul muncii suplimentare exprimat de salariaţi, sub protecţie şi coordonare sindicală, dublat de refuzul exprimat de sindicate în privinţa depăşirii plafonului de 180 de ore suplimentare anual, va genera automat blocaje în activitate începând cu 22-23 aprilie 2019. În fiecare lună, schimburile operative din sistem, dar şi alte categorii de angajaţi, înregistrează ore suplimentare de muncă care nu pot fi compensate cu timp liber şi nici plătite având în vedere bugetul insuficient, alocat pentru 2019.

Simplul refuz de a munci în plus exprimat de angajaţi, aduce angajatorii în situaţia de a nu putea asigura corespunzător misiunile de pază, escortare şi supraveghere cu respectarea programului zilnic, a legislaţiei aplicabile şi a regulamentelor specifice. Angajatorii care, din lipsa resurselor umane disponibile, vor săvârşi abuzuri prin încălcarea legislaţiei şi a regulamentelor expunând personalul la riscuri nejustificate, vor răspunde legal, disciplinar, dar şi în relaţia cu mass-media şi opinia publică.

REVENDICĂRI

1. Adoptarea statutului poliţistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstituţionale, nedemocratice şi anti-sindicale) – stadiu: Camera deputaţilor (for decizional)
2. Publicarea de urgenţă a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021 (impus prin OUG 114/2018) – similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională
3. Plata muncii suplimentare (conform legii) – similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională
4. Plata cheltuielilor turistice conform legii (conform legii) – similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională
5. Actualizarea normelor de hrană şi de echipament (conform legii) – similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională
6. Stop suprasolicitării şi vulnerabilizarii personalului ca soluţie pentru lipsa de resurse umane şi financiare” se arată într-un comunicat de presă.

loading...
Loading...

Citește și

Un băiețel de 1 an și 9 luni a căzut de la etajul doi, pe geamul de la dormitor

Un copil de 1 an și 9 luni a fost rănit, sâmbătă, după ce a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: