Anomalii de toate zilele

ionut-catrinaLocuim într-o țară unde anomaliile sunt la ele acasă. Practic, suntem atât de prinși în cele pe care le facem zilnic încât nu mai realizăm câte și de ce natură sunt chestiile ciudate. Dar asta nu înseamnă că nu există. Din contră.

De exemplu, mi se pare ditamai anomalia să ai unul sau chiar două membre amputate (să zicem că ai suferit un accident de muncă și ai rămasa fără mână/mâini sau fără picior/picioare), dar să fii nevoit să mergi, periodic (la șase luni sau la un an), să te vadă o comisie ce trebuie să constate gradul de invaliditate și dacă, printr-un miracol, nu ți-a crescut vreun membru peste noapte. La câte minuni/anomalii se petrec în România, n-ar fi chiar ceva nemaivăzut să-ți apară mâna pe care ai avut-o cândva, corect?

Anomalie e să plătim lunar pentru servicii medicale, dar, când ajungem în spital, să fim nevoiți să cumpărăm de toate, inclusiv o banală aspirină. Și jegurilor de sus li se pare firească starea de căcat din sistemul sanitar, corect?

Altă anomalie mi se pare să tolerăm la infinit curvele, combinatorii, petardele și toate arătările în funcții și/sau demnități publice, deși știm cu toții ce au în cap (sau ce nu au) și cum au fost sprijiniți să ajungă acolo. E firesc să le știm „trecutul” prezent, dar să halim orice, corect?

Că tot trecură alegerile, vericule, mi se arătă o anomalie ca-n lemnul de fag divin: să votezi (adică să creditezi cu girul tău de cetățean pentru patru ani) oameni cu probleme penale în desfășurare sau, mai ciudat, deja condamnați. Ești la bulău și de acolo câștigi lejer o primărie. Pe principiul „n-ai condamnare, nu exiști în spațiul politic”, corect?

O altă ciudățenie: ai plagiat, ai beneficiat de drepturi bănești, ai ocupat funcții în baza demersului tău ilegal, dar, când ești dovedit, urli cât te țin bojocii că ești vânat și înerci să induci ideea că e lucru mărunt plagiatul tău, existând alte probleme în stat. Te întreb eu pe tine: ce treabă are sula cu prefectura?! La fel ca mai sus, unde e o chestie banală ca penalii să ocupe funcții și demnități publice, corect?

Că tot vorbim de anomalii, cum vi se pare să plătim viniete (adică un soi de taxe de drum), dar să ne bușim mașinile zilnic pe drumuri naționale, europene etc., unde craterele sau faliile există la tot pasul? E logic, că doar trebuie să câștige bani buni unii undeva, corect?

Tot anomalie: inaugurezi – forțat, că vin alegerile – un tronson de autostradă minuscul, te bați cu pumnii-n piept ce șmecher ești, dar… drumul tău de căcat se rupe-n două (la propriu) în doar câteva săptămâni. Și, desigur, va costa alți bani buni să-l reparăm. E corect?

E anomalie să mănânci cu toată gura, să ți se și prelingă pe sub barbă, dar oamenii să te creadă, că doar nu e mare lucru să minți, corect?

Aceste anomalii – și multe altele – sunt inexplicabile, căci trăim pe meleaguri magice, unde totul e posibil. Suntem ca-n Narnia, doar că e inversată poza. Enjoy!

loading...
Loading...

Citește și

Corupția și indiferența ucid în continuare

Acum un an, România s-a trezit în fața unei tragedii fără margini, ce a modificat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.