Anorexia şi bulimia la adolescente

poza-4

Un fapt cu adevărat îngrijorător este că aceste tulburări de alimentaţie au fost cauza multor decese, în special anorexia, a cărei rata de mortalitate este de aproape 20%. Adolescentele anorexice îşi percep corpul ca fiind mai gras decât în realitate. Ele nu se pot accepta aşa cum sunt şi asta le face să ţină diete drastice, să aibă impresia că oricât de puţin ar mânca, alimentele le fac să se îngraşe. Prin urmare, le sunt afectate nu numai relaţiile cu cei din jur, dar şi activitatea zilnică.

Care sunt cauzele?

Adesea, severitatea cu care părinţii îşi cresc copiii poate să le creeze acestora, la adolescenţă, probleme psihologice din cauza limitelor impuse în familie. Un alt factor care poate duce la apariţia anorexiei este dorinţa de a fi pe placul anturajului. Părerea prietenilor are o importanţă foarte mare la vârsta adolescenţei, iar tinerele trăiesc cu senzaţia că dacă sunt mai slabe, sunt şi mai atrăgătoare. De aceea, este greu să accepte că au o problemă de sănătate. În schimb, adolescentele care suferă de bulimie sunt dispuse să primească ajutor din partea unui psihoterapeut. Sunt conştiente de faptul că se confruntă cu o afecţiune. Mai mult, se simt vinovate pentru faptul că nu-şi pot stăvili pofta de mâncare, ba merg până la a încerca eliminarea alimentelor consumate înainte de a fi digerate prin provocarea stărilor de vomă.

Părinţii pot preveni aceste boli

Ca părinte, poţi observa foarte uşor dacă este ceva în neregulă cu modul în care se hrăneşte copilul tău. Cele mai frecvente semne ale anorexiei sunt scăderea exagerată în greutate, privarea de mâncare sau tăierea în bucăţi mici a alimentelor şi apariţia senzaţiei că a mâncat foarte mult. O tânără bulimică ar trebui să te îngrijoreze imediat ce vezi că după ce a mâncat cu poftă, se străduieşte să elimine alimentele prin inducerea vomei sau prin folosirea laxativelor. Iată câteva lucruri pe care le poţi face pentru a evita ca fiica ta să rişte complicaţii din cauza vreuneia dintre aceste două afecţiuni!
– Întăreşte-i încrederea de sine.
– Creează-i o părere bună despre felul în care arată pentru a nu se lăsa influenţată de părerile celorlalţi.
– Dacă vrea să ţină o dietă, stabiliţi împreună ce va mânca şi urmăreşte dacă o respectă întocmai.
– Acordă o atenţie sporită asupra alimentaţiei ei pentru a evita excesele de orice fel.
– Mâncaţi împreună şi nu-ţi lăsa copiii să ia masa pe fugă în faţa televizorului sau a calculatorului.
– Dacă apar semne ale vreuneia dintre aceste boli, mergeţi împreună la un psihoterapeut şi nu înceta să-i arăţi cât de mult o iubeşti aşa cum e.
– Pe parcursul tratamentului, ajut-o să conştientizeze semnele bolii.

loading...
Loading...

Citește și

5 metode naturale pentru nasul înfundat

Eşti răcit, respiri greu şi nu te poţi odihni? Nasul înfundat te împiedică să te …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: