sâmbătă , 25 ianuarie 2020 - 3:43

ANRE mistifică realitatea! CE Oltenia cere INVESTIGAŢII! Parlamentul, în vacanţă

termocentrala-gorj-anre

• Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei ascunde cifrele reale privind importul şi exportul de energie!

Complexul Energetic Oltenia este în continuare sabotat de o instituţie a statului, aflată sub control parlamentar. În ciuda tuturor plângerilor, parlamentarii în „grija” cărora se află ANRE nu au mişcat un deget pentru a trage la răspundere funcţionărimea Autorităţii, pentru politica distructivă pe care o duce instituţia împotriva companiilor statului român. În data de 16.06.2015, ANRE a remis presei un comunicat cu titlul “Exporturile de energie electrică ale Romaniei au crescut după cuplarea pieţelor“, făcând referire la Piaţa Zilei Următoare care funcţionează în regim cuplat cu pieţele din Cehia, Slovacia şi Ungaria.

În comunicatul transmis presei de către Directoratul CE Oltenia se arată că ANRE a furnizat presei informaţii false. „Comunicatul este intenţionat conceput pentru a induce în eroare opinia publică, Parlamentul României sau alte instituţii interesate de funcţionarea Sistemului Energetic Naţional. Creşterea cantităţii de energie exportată nu s-a realizat pe graniţa cu Ungaria, ci pe graniţele comune ale României cu celelalte ţări (Serbia, Bulgaria, Ucraina) şi nu prin Piaţa Zilei Următoare.

Cifrele reale

Analizând tranzacţiile din PZU în perioada 01.01.2015 – 30.06.2015, Complexul Energetic Oltenia pune la dispoziţia celor interesaţi adevăratele cifre, trecute sub tăcere de către ANRE:
– energie exportată în Ungaria în perioada 01.01. – 30.06.2015 = 25.044 MWh
– energie importată din Ungaria în perioada 01.01. – 30.06.2015 = 1.530.750 MWh.
Deci, din toată cantitatea de energie tranzacţionată pe Piaţa Zilei Următoare în perioada menţionată, prin folosirea ATC rezervat, rezultă că ponderea import/export este următoarea:
– import = 88,4%
– export = 1,6%.
„Acest fapt se datorează în totalitate unor elemente de legislaţie secundară şi reglementări ANRE-DEN care blochează producătorii români, ajungându-se ca, în situaţii de gol de sarcină, la un consum naţional de 4700 – 4900 MWh, să se importe din Ungaria între 500 – 1000 MWh, deşi preţul în România nu este mai mare decât în Ungaria.
Este adevărat că, la nivelul tuturor pieţelor, exportul de energie a crescut pe sold cu 0,6 TWh, aşa cum susţine ANRE. Acest lucru se datorează însă tranzacţiilor de energie de pe celelate graniţe (Serbia , Bulgaria, Ucraina) şi de pe celelalte burse (PCCB-LE) care ar fi existat oricum. Cuplarea PZU pe această bursă care reprezintă aproape 40% din piaţă a fost, însă, dezastruoasă pentru producătorii români. Dacă ANRE şi-ar fi făcut datoria de reglementator, cantitatea de energie exportată ar fi fost de zeci de ori mai mare”, mai arată directorii companiei.

Contracte secrete

Conducerea producătorului clasic de energie din Gorj mai dezvăluie cum „circulă” energia in principal regenerabilă din România în Ungaria şi retur: „Dorim să atragem atenţia şi asupra contractelor de export ale companiilor din Romania. Se poate observa şi demonstra (deşi aceste contracte, spre deosebire de toate celelalte, sunt secrete pentru public), că majoritatea energiei care se exportă este energie regenerabilă pentru că exporturile cresc brusc atunci când energia regenerabilă intră în sistem şi scad instantaneu când această energie dispare. CE Oltenia, neavând acces la datele de contract, aşa cum ar trebui să aibă oricine este interesat, presupune cu temei că, energia pe care consumatorul român o subvenţionează prin certificatele verzi cu costuri între 60 şi 170 euro/MWh, ajunge în Ungaria la preţuri derizorii de 10-20 euro/MWh, fiind apoi reimportată în Piaţa Zilei Următoare la preţuri duble, pe anumite intervale orare. În urmă cu puţin timp oficialii ANRE au anunţat cu mirare apariţia acestui fenomen şi felul în care ungurii speculează energia regenerabilă foarte ieftină din Romania. (Această energie este de fapt cu mult mai scumpă decât cea clasică, de cel puţin trei ori, având în vedere subvenţia şi costurile dezechilibrelor introduse)”.

Speculă şi circuit fraudulos

Conducerea Complexului Energetic Oltenia semnalează de luni de zile acest fenomen, pentru că de fapt nu este vorba despre “companii ungureşti”, ci despre companii private cu sedii în România şi Ungaria care îşi revând energia, uneori prin intermediari, exportand-o ieftin cu câştig pentru firma exportatoare datorită subvenţiei şi, apoi, reimportând-o din Ungaria la preţ dublu şi oferind-o spre consum în Romania, uzând de PZU. „Credem că această energie nici nu este tranzacţionată în fapt, circulând doar actele de compensare, la fel cum s-a mai întâmplat în trecut cu alte contracte de export (Rudnap Group). Cerem tuturor organelor competente, inclusiv comisiilor de specialitate din Parlamentul României, să investigheze această situaţie creată în mod absolut deliberat de ANRE, situaţie care înseamnă de fapt pierderi de sute de milioane de euro pentru statul român, închideri de companii şi pierderi de mii de locuri de muncă”.

loading...
Loading...

Citește și

Pensiunea mezinului primarului de Bustuchin, invizibilă de aproape 12 ani! Terenul concesionat din 2008, închiriat la firme private

Un consilier local liberal din Bustuchin lansează acuzații grave la adresa primarului comunei, Ion Ciocea, …

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.