Anunț de la DSV Gorj!

Având în vedere sacrificarea unui număr mare de porci în această perioadă, rugăm
consumatorii să se adreseze circumscripțiilor sanitare-veterinare și pentru siguranța
alimentelor sau medicilor de liberă practică împuterniciți teritoriali, pentru efectuarea
examenului trichineloscopic, ÎNAINTE de a proceda la prepararea și consumul cărnii de
porc.
Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar-
veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate
avea consecinţe grave:
Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi
oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte,
conform legii.
Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la
acesta sunt interzise a fi comercializate!
În cazul în care proprietarul constată:
înainte de sacrificare: apariția unor modificări ale stării de sănătate a animalului
(inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers
greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă etc.)
după sacrificare: existența unor modificări ale organelor interne, și anume: splina
mult mărită, de culoare roșie sau neagră, ficatul mult mărit, numeroase hemoragii (la
nivelul limfonodulilor și seroaselor), acumulări de lichide în cavități etc. ,
va fi anunțat de urgență medicul de liberă practiîmputernicit.
În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este
bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la
valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.
Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul
veterinar rezultatul examinării*pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ.
Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei
este obligatorie. Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii
diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei
situate în apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa
alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.
Cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din
locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar-veterinar, care, prin programul de
control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare-Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că acestea provin din abatoare autorizate,
unde este asigurată asistenţa sanitară permanentă.
Telefon: 0253-226033Fax: 0253-226236; 0253-226144
În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se
comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din pieţe,
trebuie să fie atenţi la câteva aspecte:
– existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de
origine animală;
– integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului,
depozitării şi comercializării;
– etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea
acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.
– comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă
(pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date
privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o
etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.
Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod
tradiţional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc.,
să fie achiziţionate din spaţii amenajate şi autorizate aflate sub controlul personalului de
specialitate.
De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală, din locuri
specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă
halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu
mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.
Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800.826.787 şi
poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza
nereguli în domeniul siguranţei alimentelor
Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este Sergiu Sgurescu, în vârstă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.