ANUNȚUL DSV Gorj privind PESTA PORCINĂ!

În contextul evoluţiei pestei porcine africane (P.P.A.) în judeţe limitrofe (Vâlcea,  Dolj), conducerea D.S.V.S.A. Gorj informează populaţia că, la momentul actual, pe raza judeţului nu există nici un focar specific acestei boli.

Recomandarea D.S.V.S.A. Gorj este ca populaţia să conştientizeze că în această perioadă foarte mulţi cetăţeni sunt amatori să comercializeze animale din specia suină la preţuri derizorii, în acest fel existând riscul de a introduce în gospodăriile proprii animale bolnave. Drept urmare, achiziționarea se va face numai din unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar sau de la persoane fizice autorizate şi numai însoţite de documentele sanitare-veterinare legale, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Gorj.

„Facem precizarea că virusul Pestei Porcine Africane nu afectează omul, neexistând  nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, însă are un impact major la nivel social și economic. De asemenea, facem apel la populaţie să nu achiziţioneze carne şi produse din carne provenite din zonele în care evoluează P.P.A., iar în cazul în care se achiziționează sau deţin porcine care nu sunt identificate (crotaliate), să anunţe medicul veterinar de liberă practică din localitate pentru identificarea acestora. Numai în acest mod, în caz de apariţie a bolii, vor putea beneficia de despăgubiri, aşa cum este prevăzut în H.G. nr. 1214/2009.

La apariția bolii, proprietarii trebuie să izoleze animalele în adăposturi pentru a nu veni în contact cu porcii contaminați sau cu alte materiale suscceptibile de a fi contaminate. Orice suspiciune de îmbolnăvire va fi anunţată la nivelul Circumscripţiei Sanitare-Veterinare din comuna respectivă. Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent, iar principalul vector de transmitere a bolii, este omul (prin manipularea cărnii contaminate), precum şi animalele sălbatice (porcul mistreț).

În această perioadă, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj se deplasează zilnic în teritoriu pentru a efectua controale și verificări fizice (examen clinic) cu privire la starea de sănătate a suinelor din gospodăriile populației situate pe raza teritorială a județului Gorj. De asemenea, la intrările în județ se desfășoară controale comune cu echipe ale I.P.J. Gorj şi I.J.J. Gorj în puncte temporare de control în trafic (Ioneşti, Motru, Ţânţăreni, Polovragi, Bumbesti-Jiu), asupra mijloacelor de transport pentru porcine vii şi produse alimentare din carne de porc, cu privire la implementarea cerinţelor Directivei nr. 60/2002 şi Deciziei UE nr. 709/2014 (verificarea modului de respectare a măsurilor impuse de evoluţia pestei porcine africane).

Cetăţenii trebuie să aibă în vedere că este mai bine să raporteze orice suspiciune de boală, chiar dacă ea se va infirma ulterior, decât să nu raporteze deloc.

Numărul de telefon al D.S.V.S.A. Gorj este: 0253-226033 ” , se mai arată în comunicat. 

 

Loading...

Citește și

Se deschide un NOU TEATRU la Târgu Jiu!

În aproximativ o lună de zile își deschide porțile un nou teatru la Târgu Jiu! …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.