Aproape 100 de MILIOANE de euro VIN la CEO!


Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că a cerut tuturor companiilor unde ministerul are reprezentanți în Consiliile de Administrație, chiar și celor unde statul nu este acționar majoritar, să direcționeze către investiții cel puțin 20% din bugetul pentru acest an.

Întrebat ce se va întâmpla cu certitudine în acest an în sectorul energetic şi cum va rezolva problema lipsei acute de investiții în acest domeniu, ministrul Toma Petcu a declarat: „M-aș referi în mod special la ceea ce am pus pe roate în primele 60 de zile de mandat. Am reușit să deblocăm proiectul BRUA și, prin aceasta, să salvăm cel puțin 180 de milioane de euro, bani europeni. Miza proiectului este uriașă: diversificarea surselor de gaze naturale pentru România. Când am preluat ministerul, autorizația de construire nu putea fi eliberată și asta ne-ar fi costat mult: pierderea fondurilor europene, amânarea lucrărilor și pierderea ritmului față de statele implicate în proiect: Bulgaria, Austria și Ungaria. Am emis autorizația după ce am creat o structură specială în acest sens, astfel că anul acesta o să vedeți în teren demararea lucrărilor la gazoductul BRUA.
Apoi, am depășit impasul în care se aflau negocierile cu compania chineză CGN privind investițiile la reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Aceste negocieri durează deja de aproape trei ani și le-am găsit într-un stadiu destul de îndepărtat de finalizarea Acordului Investitorilor și a Actului Constitutiv al Societății de proiect. Ne dorim această investiție și ne-o dorim cât mai curând, însă doar în măsura în care înțelegerea cu partenerii chinezi este în total acord cu interesul statului român. Din întâlnirea pe care am avut-o la minister au rezultat două aspecte, ambele la fel de importante și încurajatoare pentru mersul viitor al negocierilor : 1. agrearea unui calendar intens de negocieri în perioada următoare și 2. mai multă flexibilitate a partenerilor chinezi în punctele care au întârziat negocierile”.

„Carierele îşi vor dubla producţia”

Tot în acest interval scurt de timp, a mai spus ministrul Energiei, „ am găsit soluția bugetară pentru extinderea fronturilor de lucru la Complexul Energetic Oltenia la carierele Jilț Sud și Roșia. Știți prea bine că fronturile active de la CEO nu pot asigura necesarul de lignit pentru funcționarea la capacitate maximă a centralelor. De altfel, Complexul Energetic Oltenia a făcut o solicitare punctuală pe cele două cariere încă din 2015. Din păcate, sumele nu au fost puse la dispoziție de Guvernul anterior, astfel că s-a întârziat mult acest proces. Am bugetat banii pentru anul acesta, ceea ce înseamnă că 3,2 milioane de euro vor ajunge în curând la CE Oltenia.
Sumele sunt extrem de importante pentru că, imediat după operaționalizarea fronturilor, CEO își va dubla, practic, capacitatea de producție de lignit, cele două cariere având un potențial de circa 4 milioane de tone pe an. Tot pentru CE Oltenia avem pregătite pentru al doilea trimestru al anului și sumele programate prin Planul Național de Investiții pentru decontarea lucrărilor de modernizare realizate la Rovinari și Ișalnița: pentru prima lucrare valoarea finanțării nerambursabile este de 61,3 milioane de lei, iar pentru a doua de 33,5 milioane de lei. Aceste cereri de rambursare se află în curs de analizare și verificare în vederea acordării finanțării nerambursabile din contul PNI”, a mai spus acesta în interviul acordat Agerpres.

„Capital străin şi la CEO”

Toma Petcu: „Și pentru că vorbeam mai devreme despre importanța capitalului străin investit în România, și la CEO este un astfel de proiect în lucru, în parteneriat cu compania chineză China Huadian Corporation. Și aici negocierile au pierdut din ritm deși proiectul este atât de necesar pentru România. Vrem să accelerăm discuțiile legate de această investiție într-o termocentrală de 500 MW, care va folosi cărbunele indigen, o resursă pe care România o are în cantități suficiente. I-am invitat la București pe partenerii chinezi pentru a avea o discuție tehnică la sediul Ministerului Energiei. Partea chineză a acceptat invitația, astfel că urmează să stabilim împreună data concretă a întâlnirii”.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.