ARGUMENT privind crearea Centrului „Constantin Brâncuși” al Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu


Moștenirea artistică lăsată de Constantin Brâncuși a intrat în conștiința umanității ca unul dintre reperele sale culturale și constituie un capital cu unicitate paradigmatică pentru istoria civilizației umane.

Purtătoare a numelui marelui artist, Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu are menirea și datoria de a deveni principala forță motrice pentru îmbogățirea și fructificarea capitalului cultural moștenit, inclusiv prin inițiative strategice de specializare inteligentă a regiunii. De asemenea, Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu își asumă rolul de agregare a vectorilor de manifestare/acțiune pentru a fi elaborate viziunea și strategia pe termen lung pentru îmbogățirea și fructificarea capitalului brâncușian.
Centrul „Constantin Brâncuși” este unitate a Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu destinată formării, cercetării și valorificării patrimoniului cultural.
Avem convingerea că prin înființarea Centrului ”Constantin Brâncuși” ca o componentă distinctă a Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu vom contribui la o mai bună informare și cunoaștere privind opera și personalitatea părintelui sculpturii moderne la înțelegerea filosofiei marelui sculptor, la cunoașterea unui model real de mare succes și are menirea să potențeze cercetarea științifică și spiritul inovativ al studenților și întregii comunități academice din Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu.
Prin realizarea acestui centru se realizează introducerea operei și filosofiei sculptorului în circuitul valorilor educaționale.
Prin laboratorul de cercetare al centrului se va elabora strategia de valorificare a capitalului cultural brâncușian, crearea și promovarea brandului Brâncuși și se pun bazele valorificării eficiente și de durată atât în țară cât și în străinătate.
Prin acest centru se pune în valoare personalitatea lui Constantin Brâncuși care este liantul reconectării tuturor românilor la originile culturii tradiționale românești.
Prin înființarea Centrului ”Constantin Brâncuși” se va crea un laborator de cercetare aplicată pentru studenți, dar și un atelier de creație vocațională.
Patrimoniul Centrului ”Constantin Brâncuși” va număra peste 1000 de piese (documente, fotografii, lucrări reconstituite, diorama, medalii, filme, publicaţii ale profesorilor universitari și exegeților operei brâncuşiene etc.).
Centrul va fi structurat în câteva compartimente și săli de expoziții: sală de lectură și bibliotecă, sală pentru proiecții filme (inclusiv în 3D), atelier Brâncuși, laborator cercetare, săli pentru expunere sculpturi, fotografii, documente, sala Brâncuși după Brâncuși și sala Vicenzo Bianchi.
Înființarea Centrului ”Constantin Brâncuși” va facilita studenților fixarea cunoștințelor practice, precum și desfășurarea de cursuri și seminare modulare: Studiul Desenului și al culorii, Cromatologie, Studiul Modelajului, Compoziția Sculpturii, Design, Fotografie artistică, atât pentru studenții programelor de Licență, cât și pentru cei de la programele de Master ale Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu.
Pentru realizarea Centrului ”Constantin Brâncuși” am solicitat sprijinul calificat din partea experților de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva, renumit pentru bogata experiență în recuperarea și conservarea marilor noastre valori, dar și implicat în derularea unor proiecte de mare anvergură, cu care am încheiat un protocol de colaborare pentru acest demers. Mulțumim doamnei Gherghina Boda, doamnei Cristina Mitar și domnului Cătălin Rogojanu pentru tot sprijinul acordat.
Realizarea Centrului ”Constantin Brâncuși” a fost posibilă prin contribuția reputatului sculptor brâncușolog Vicenzo Bianchi și implicarea deosebită a domnului prof.univ.dr. Andrei Marga, domnului prof.univ.dr. Adrian Gorun, domnului prof.univ.dr. George Niculescu, domnului prof.univ.dr. Lucian Medar, prof.univ.dr. Ion Mocioi, doamnei prof.univ.dr. Adina Claudia Neamțu, domnului conf.univ.dr. Liviu Neamțu, doamnei Angelica Necșuleasa, domnului prof. Dan Pupăză, domnului prof. Cornel Șomâcu, domnului conf.univ.dr. Emil Șchiopu.

Loading...

Citește și

Distribuție Oltenia – acțiuni pentru prevenirea și combaterea fenomenului de racordare ilegală la rețeaua de distribuție a energiei electrice

Distribuție Oltenia a organizat un număr de 4819 acțiuni pentru prevenirea și combaterea fenomenului de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.