Asigurare de răspundere profesională de 20 de milioane de euro, la CE Oltenia! Vezi cine sunt beneficiarii!


Acționarii Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor lua în discuție, la finele acestei luni, stabilirea sumei asigurate aferente asigurării de răspundere profesională, la nivelul sumei de 20 de milioane de euro, pentru membri Directoratului și cei ai Consiliului de Supraveghere.
Potrivit unor surse, faptul că noii supraveghetori nu au, încă, încheiate asigurări pentru răspunderea civilă profesională i-a împiedicat să ia unele decizii radicale, printre care și revocarea Directoratului, altfel, riscau, să plătească eventuale daune din buzunar, în cazul în care hotărârile adoptate erau atacate în instanță, iar soluțiile le erau nefavorabile.

20 de milioane de euro, aceasta este suma asigurată, anual, pentru membri Directoratului și ai CS, începând din iunie 2017, după ce a fost desemnat un expert pentru definirea clară a limitelor de asigurare ți a fost întocmit un studiu de piață.

Ținând cont de concluziile raportului elaborat de consultantul în domeniul achizițiilor de servicii de asigurare de răspundere profesională, în care s-a menționat ca asigurarea să acopere întregul management al companiei. Două contracte au fost încheiate din acel moment, cu societăți de aigurare, Certasig și Asito Kapital SA, ultimul expirând în luna iunie a acestui an. Și pentru următorul contract, stabilirea sumei asigurate, la nivelul de 20 de milioane de euro, se fundamentează pe concluziile aceluiași studiu, elaborat, în 2017, de către Marsh Broker de Asigurare Reasigurare SRL.
Trebuie spus că suma aferentă sumelor de asigurare a fost introdusă în Bugetul de Venituri și Cheltuieli al companiei energetice pentru anul în curs, iar necesitatea încheierii unor astfel de polițe de asigurare derivă din prevederile contractelor de mandat încheiate cu 12 persoane, adică atât cu membri CS, cât și cu cei ai Directoratului, care precizează că ”mandatarul trebuie să fie asigurat pentru răspundere profesională. Plata primelor aferente acestei asigurări, al cărei cuantum se aprobă de către adunarea generală a acționarilor, va fi făcută de societate și nu se deduce din remunerația cuvenită administratorului”.
În documentul supus votului acționarilor se menționează că există riscul ca instituții de control să dispună recuperarea de la persoanelor asigurate, a sumelor reprezentând prime de asigurare decontate de către companie, în cazul în care prin contractele de mandat nu s-a prevăzut cuantumul sumei asigurate și nici nu s-a stabilit anterior, prin hotărâri ale organelor statutare.
În contextul în care noii membri ai CS nu au, deocamdată, încheiate asigurări de răspundere profesională, devine tot mai evident motivul din care nu au luat hotărârea de a revoca Directoratul, impusă via Ministerul Energiei. Supraveghetori au realizat că exista riscul să plătească din buzunar eventualele daune percepute de cei din Directorat, în cazul în care contestau decizia de revocare în instanță și aveau câștig de cauză.
Potrivit surselor citate, după ce AGA a CEO, va aproba, pe 26 august a.c., suma asigurată, adică 20 de milioane de euro, Directoratul are termen de încheiere a procedurii privind achiziția de servicii de răspundere profesională, 30 octombrie, exact data la care le expiră mandatele actualilor membri ai CS.

loading...
Loading...

Citește și

Pensiunea mezinului primarului de Bustuchin, invizibilă de aproape 12 ani! Terenul concesionat din 2008, închiriat la firme private

Un consilier local liberal din Bustuchin lansează acuzații grave la adresa primarului comunei, Ion Ciocea, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.