duminică , 20 octombrie 2019 - 6:06

Au înflorit palmierii la Târgu-Jiu!

În serele societății Edilitara, care aparține de Primăria Târgu-Jiu, cresc zeci de mii de flori de diverse soiuri. 30 de mii de panseluțe, șapte mii de mușcate, palmieri, agave și alte specii exotice de plante se regăsesc în serele Primăriei Târgu-Jiu. Cei șase palmieri, care se află în aceste sere, au înflorit pentru prima dată. Agavele vor fi plantate în sensul giratoriu de la Turcinești, iar restul florilor exotice sunt doar pentru bucuria angajatelor serei.

În serele societății Edilitara a Primăriei Târgu-Jiu sunt cultivate zeci de mii de flori și plante exotice. Anual, primăria cheltuie cam 2 milioane lei cu utilitățile pentru sere. În fiecare primăvară, zeci de panseluțe și alte mii de mușcate sunt plantate în locurile special amenajate din municipiul Târgu-Jiu. Zece angajate au grijă zilnic de flori, le îngrijesc și le iubesc, căci, spun ele, sunt ca și copiii lor. „Lucrăm la panseluţe încă din luna octombrie, şi am început deja plantatul în zona primăriei. Deţinem un număr de 30 de mii de panseluţe, iar în rabatele adiacente serelor mai sunt încă 20 de mii de răsaduri tot pentru acest sezon de plantări. Deoarece lucrăm la ele din octombrie, acum necesită plantare pentru că nu le mai putem ţine foarte mult în seră. Temperatura în sere este acum la circa 20 de grade Celsius”, a spus Dorina Gal, inginer horticultor și șef peste serele din municipiu.

Plante exotice

În serele Primăriei Târgu-Jiu mai sunt cultivate și o serie de plante exotice. Unele sunt expuse în diferite zone din municipiul Târgu Jiu: şase palmieri care pot fi văzuţi, în sezonul cald, în Piaţa Prefecturii Gorj. Palmierii, care sunt încă în sere, au înflorit de câteva zile. De asemenea, și „pasărea paradisului” a înflorit. „Vom decora câteva zone,cum ar fi sensurile giratorii şi cu plante exotice. Creştem agave, seamănă cu aloea. Le-am plantat în sensurile giratorii. Sunt foarte potrivite pentru a decora. Agavele sunt folosite în Mexic pentru prepararea tequilei. Noi le utilizăm doar pentru a decora. Mai avem pasărea paradisului, care creşte în zonele tropicale. Sunt şi palmierii care au înflorit pentru prima dată acum. Până în anii 2000 aveam şi noi un magazin propriu de desfacere, dar a fost închis pentru că sunt mulţi care fac afaceri cu flori şi nu mai era rentabil. Producem doar pentru oraş”, a declarat Dorina Gal, inginer horticol şi şefa serelor din Târgu Jiu.

Muncă migăloasă

Angajatele care se ocupă de florile din sere trebuie să cunoască reguli de horticultură. Munca lor este destul de migăloasă și necesită răbdare. „Munca este una meticuloasă, migăloasă, trebuie urmaţi nişte paşi foarte riguroşi. Vreau să vă spun 10 fete care lucrează la toate cele trei grupuri de sere. Trebuie un sol adecvat pentru permeabilitatea rădăcinii plantelor, trebuie fertilizări faziale săptămânale. La cultura la sol, deci pentru primul sezon, avem mai multe specii care urmează a fi plantate acum în rabate – silenă, panseluţele, miosotis, năsturaşi, gazania. Despre muşcate, pot spune că avem un număr de 700 de vase, punem câte 10 lăstari de muşcate, pe le-am plantat acum două săptămâni şi urmează a fi scoase în prima decadă a lunii mai”, a declarat inginerul Dorina Gal.

loading...
Loading...

Citește și

38 de ani de la revolta anticomunistă a minerilor din Motru! Primarul marchează momentul SEC, intenționează să schimbe denumirea Parcului Central

„Ceauşescu, PCR, pâinea noastră unde e?“, asta au strigat minerii din Motru în octombrie 1981, …

2 comentarii

  1. Si totuasi de ce nu e un pct de desfacere in oras , as fi interesata sa cumpar flori , in trecut cumparam plante produse in sera dde la Tg Jiu eram multumita .
    Si totusi de unde am putea procura plante produse aici?

  2. Mihaela FLoroiu (autor articol)

    Nu mai scot plante la vanzare cei de la sera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: