Au plecat din România pentru a-i oferi un viitor mai bun unicului fiu

CALIN-TATARU-ANGLIA-Oxford

• Intrarea sa la Oxford a fost „felul lui” de a ne spune „Mulţumesc!”

Călin Tătaru și părinții săi au plecat în Anglia pentru a începe o nouă viață. Adulții s-au sacrificat pentru viitorul copilului lor fără cea mai mică urmă de regret. Şi au făcut bine: acum, fiul lor va deveni student la una dintre cele mai bune universități din lume, Oxford.

„«Totul» nu înseamnă nimic din tot ce înseamnă Călin pentru noi. Suntem nişte părinţi norocoşi, Călin are mult bun simț, el ştie să fie copil când trebuie şi adult când e nevoie şi în primul rând ştie să respecte. Cred că faptul că s-a ambiţionat să intre la Oxford a fost «felul lui» de a ne spune mulţumesc…”, spune, emoționată, mama lui Călin.

Calin-Tataru-Anglia-familia-sa-3

Călin Tătaru, 17 ani, a fost unul dintre cei mai buni elevi ai Școlii Generale Nr. 8 din municipiul Târgu-Jiu. Mereu i-a plăcut să învețe, iar profesorii își amintesc cu mare drag de el. A plecat în Anglia, alături de părinții săi și a făcut liceul acolo. A fost admis la o școală bună, iar din toamna acestui an va începe cursurile uneia dintre cele mai bune universități din lume: Oxford. „Era un elev bun, este normal să facă universitatea la Oxford. Diriginta lui ține legătura cu el și cu familia lui și ne transmite și nouă noutățile. Cât a fost la noi în școală a participat la multe olimpiade și concursuri, a fost la faza națională la matematică și științe pentru juniori în clasa a VIII-a și la concursul național de chimie”, a spus profesorul Violeta Dulubei, directorul unității școlare.

Au plecat și au început o nouă viață

Cei trei au plecat din Gorj în 2012, după ce adolescentul făcuse o lună de carte la Colegiul Național Tudor Vladimirescu din Târgu-Jiu. Pentru ca fiul lor să aibă alte șanse în viață, părinții au luat decizia de a se muta în Anglia, Hailsham, East Sussex. Orașul Hailsham est situat în sud-estul Angliei. „M-am mutat aici cu părinții și înainte am trimis un mail la școală, m-au acceptat. Când m-am mutat, am făcut un an de secondary school (aici încep liceul cu an mai târziu). Și am aplicat la sixth form (așa numesc ei liceul) cu notele de la examenele care le-am dat în acel an de secondary school. Părinții mei au plecat din Gorj, din țară, ca să pot eu să am șanse mai bune, să intru la o facultate bună. Tatăl meu este inginer, iar mama mea este infirmieră și își echivalează actele pentru a deveni asistentă medicală. Lucrează amândoi. Este frumoasă viața aici, dar ne este și dor de țară, de cei rămași acasă. Nu regretăm că am plecat”, spune băiatul.

 

„Nu ne-am simţit niciodată discriminaţi sau marginalizaţi şi asta datorită faptului că nu am aşteptat să primim nimic gratis. Am muncit şi am fost răsplătiţi, am respectat şi am fost respectaţi, am oferit şi ni s-a oferit. Regretul nostru cel mare este că ne-am lăsat părinţii singuri acasă şi cred că sacrificiul suprem a fost al lor, şi eu şi soţul meu încă suntem împovăraţi de vina că i-am lăsat singuri, de grijă şi de dorul pentru ei”.
Maria Tătaru

Mai puține materii

La liceul unde învață nu mai are colegi din România, însă părinții săi, grație locurilor de muncă, au întâlnit mai mulți compatrioți. Chiar și în localitatea unde locuiesc trăiesc români plecați în străinătate pentru a avea o viață mai bună. Călin își amintește și acum prima zi de școală: „La liceu faci doar doi ani și, de asemenea, faci mai puține materii decât în țară: eu fac matematică, matematică avansată, fizică și chimie. Îmi amintesc prima zi de școală din Anglia, cum să nu! Sincer, mi-a plăcut cum m-au primit colegii. S-au purtat frumos cu mine. Am fost destul de emoționat. Eu sunt o persoană mai timidă și nu sunt foarte sociabil, nu știam la ce să mă aștept, dar a fost ok!”, a spus Călin Tătaru.

Calin-Tataru-2-Anglia

Admis la Oxford!

Călin a fost admis la Oxford și va începe cursurile facultății de Matematică Informatică la toamnă. „Aici aplici la facultate mai devreme. Și deja am fost acceptat. O să fac Matematică și Informatică la Oxford. Voi începe toamna aceasta. Aici începi facultatea mai devreme ca în România. Ca și pasiuni, pot să spun că în timpul liber fac aplicații pe Android! Îmi doresc să lucrez la Google pe viitor. În rest am hobby-uri ca orice alt adolescent, ascult muzică, joc jocuri pe calculator și îmi place mult să călătoresc. În încercările noastre de a explora Anglia, am vizitat și Oxford-ul ceea ce m-a determinat și mai mult să aplic acolo”, spune tânărul de 17 ani.

Job-uri noi, obiceiuri noi!

Maria Tătaru, mama lui Călin, spune că acomodarea a fost mai grea pentru ei, decât pentru copil. „Ne-am dorit, şi noi şi Călin, ca el să facă o facultate în străinătate şi din România ne-ar fi fost imposibil să putem achita costurile studiilor. Despre acomodare ce pot să vă spun, acum mi-e uşor să vorbesc după doi ani şi jumătate, dar la început, totul a fost trăit la intensitate maximă. Cel mai greu pentru noi adulţii a fost să învățăm să ne descurcăm şi să gândim într-o limbă nouă pe care nici acum nu o înţelegem 100%, restul a decurs de la sine, job-uri noi, obiceiuri noi. Soţul a fost mai norocos, a reuşit să îşi găsească de lucru ca inginer electric, domeniul său. Pentru mine însă a fost puţin mai greu. A trebuit să îmi echivalez diploma de asistent medical şi datorită faptului că am terminat Liceul Sanitar (un sistem de şcolarizare pe care englezii nu îl prea înţeleg), încă sunt în asteptare şi între timp am lucrat ca infirmieră într-o casă de îngrijire bătrâni”, a spus Maria Tătaru, mama băiatului.

Calin-Tataru-si-tatal-sau-2

 

Mini-interviu: „M-am născut a doua oară…”

Reporter: Sunt diferenţe între sistemul de învăţământ din România şi cel de acolo? Câteva exemple, te rog.
Călin Tătaru: Sistemul de învăţământ din Anglia este destul de similar cu cel din România, dar sunt câteva diferenţe. Probabil cea mai mare diferenţă este aceea că în Anglia la liceu faci doar 3-5 materii alese de tine. Nu se dau note în cursul anului (contează doar notele de la examen). Modul de predare este aproape identic. Ceea ce îmi place cel mai mult este că nu eşti obligat să studiezi o disciplină care nu îţi place sau la care nu eşti bun. Aşa fiecare are posibilitatea, în funcţie de aptitudini, să exceleze în ceva şi chiar să facă carieră. În privinţa profesorilor, am fost norocos. Am avut profesori adevăraţi în România şi aş vrea să-i amintesc pe doamna Cornelia Popescu, doamna Violeta Bărboi şi domnul Ion Pera, fiecare dintre ei au jucat un rol important în educaţia mea.

Rep.: Cum ţi-a schimbat viaţa decizia pe care ai luat-o, aceea de a studia într-o altă ţară?
C.T.: Este ca şi cum m-am născut a doua oară… ţară nouă cu altă cultură şi alte tradiţii, casă nouă, limbă nouă, până şi un nume nou, pentru că aici nu pot pronunţa litera ă deci toata lumea mă strigă Calin. Am luat totul ca o provocare şi ca o nouă şansă şi am încercat să profit din plin de asta.

Rep.: Ai regretat vreodată că ai plecat din România?
C.T.: Nu cred, cel puţin în momentul de faţă nu am nici un regret.

Rep.: Ce planuri de viitor ai? Ce o să faci după facultate?
C.T.: Îmi doresc să fiu unul dintre cei mai buni studenţi şi să profit din plin de oportunitatea dată de faptul că am fost admis la Oxford.

Rep.: Vrei să te angajezi? Te gândești deja unde să îți depui CV-ul?
C.T.: După facultate, vreau să mă angajez ca programator. Visul meu este să lucrez la Google. Chiar m-am gândit să aplic la un Internship la ei în timpul facultății. În viitorul apropiat nu plănuiesc să mă angajez undeva, deoarece în timpul facultății vreau să mă dedic în totalitate studiilor.

Rep.:  Îţi doreşti să te mai întorci în România?
C.T.: Nu ştiu. Deocamdată nu, dar nu ştiu cum o să gândesc peste 10 ani.


loading...
Loading...

Citește și

Din CLUBURILE târgujiene, într-un PUB din Anglia! Cum îşi clădeşte viitorul un ADOLESCENT din Gorj, doar cu CHITARA lui!

În urmă cu un an, a cântat în cluburile din Târgu Jiu. Piese rock şi …

2 comentarii

  1. Cititor si român

    Exemple si modele de a reus, curaj si sacrificiui! Felicitari acestui băiat și, în egală măsură, părinților lui!

  2. Felicitari! Si familiei si lui Calin! A fost un elev foarte bun, cu mult bun simt, bine crescut, la locul lui. Bravo! Mi ar placea sa am un copil ca el! Mult succes in tot ce ti propui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.