Aurel Medinţu (CEO): Am acordat oamenilor cât au cerut – Greenpeace falsează

turceni03

– „Am ajuns la acord cu fiecare om afectat din Submaidane”

Greenpeace a acuzat Agenţia de Protecţie Mediului că „ţine” partea Complexului Energetic Oltenia în problema ecologică de la Submaidane.

Mai exact, organizaţia a transmis presei un comunicat în care informează că „locuitorii din cartierul Submaidane, Turceni, stau cu cenuşa în pragul casei, de aproape un an. Au trecut zece luni de la accidentul ecologic cauzat de activitățile termocentralei Turceni, însă gospodăriile afectate din cartierul Submaidane se află tot subcenuşa care le-a inundat. Anul trecut, cu câteva zile înaintea Crăciunului, o avarie la instalațiile de transport și stocare a cenușii aparținând termocentralei Turceni a dus la inundarea a 10 gospodării din cartierul Submaidane și a 15 hectare de terenuri agricole cu un amestec de apă, zgură şi cenuşă. Atât Complexul Energetic Oltenia, cât și Garda de Mediu au indicat drept termen final pentru înlăturarea cenușii, despăgubiri și alte măsuri de remediere, data de 30 septembrie”.
Luni 20 octombrie, anunţă Greenpeace, „la peste trei săptămâni după termenul anunţat pentru remedierea situaţiei, stratul de cenuşă ce trece pe alocuri de un metru grosime încă acoperea gospodăriile şi grădinile localnicilor”.

Organizaţia acuză de tergiversare

Greenpeace: „Din cauza tergiversării procedurilor de achiziţie pentru lucrările de ecologizare, Complexul Energetic Oltenia a început greoi remedierea situației, cu o întârziere inacceptabilă pentru localnicii năpăstuiți, de aproape 10 luni. Fântânile din zona afectată au devenit de nefolosit, odată inundate cu cenuşă de la termocentrală, prin urmare oamenii sunt nevoiți să plătească bani pentru apă, o resursă atât de prețioasă în orice gospodărie. În zilele de vară uscate, uneori vântul ridică cenuşa făcând aerul greu de respirat şi periculos pentru sănătate. Spre disperarea celor afectaţi termenul pentru lucrările de remediere a fost amânat până în luna februarie 2015. Localnicii povestesc dezamăgiți cum utilajele firmei care a câștigat licitația au venit în septembrie, au lucrat timp de patru zile, apoi s-au făcut nevăzute, lucrările rămânând suspendate”. Organizaţia arată că mediul a fost prejudiciat: „O dovadă suficientă că accidentul a prejudiciat mediul este chiar amenda aplicată de către Garda de Mediu cu această ocazie: „CE Oltenia – SE Turceni nu a luat toate măsurile necesare prevenirii poluării cu zgură și cenușă din depozitul Valea Ceplea” – amendă de 50.000 RON conform legii 278/2013, art. 11, lit. a .

Probe

Greenpeace mai anunţă că a analizat în laborator probe de cenuşă prelevată din zona inundată iar prin comparaţie cu mostrele de sol neafectat de inundație din aceeaşi localitate rezultatele arată contradicţii vizibil mai mari la metale precum arseniu, cupru şi vanadiu. Pe termen lung, aceste metale pot migra în sol şi în pânza freatică, cu posibil impact asupra sănătăţii şi mediului”.

„E o tâmpenie!”

Unul din membrii Directoratului CEO şi  director al Diviziei Energetice, Aurel Medinţu, a declarat că problema transmisă de organizaţia ecologică este un falsă: „E o tâmpenie. În primul rând, am făcut înţelegeri, am despăgubit pe fiecare om afectat din punct de vedere al bunurilor deţinute, terenuri şi case plus anexe şi chiar sere. Avem documente că toţi oamenii au primit despăgubiri şi sunt în regulă. Procesul acesta de refacere a zonei este în plină desfăşurare.  Avem documente că procedurile de ecologizare continuă, adică licitaţii, contracte, chiar şi contestaţii. Vreau să vă spun că pentru ecologizarea zonei contractul a fost semnat, se lucrează acolo de o lună şi jumătate. Avem termen ca până în 15 noiembrie să rezolvăm problema drumurilor, a curţilor şi grădinilor. Până în 15 decembrie se va rezolva şi problema terenurilor agricole afectate. Sunt termene pe care noi le respectăm. Pe de altă parte, sumele drept despăgubiri au fost aprobate şi acordate în funcţie de solicitările celor afectaţi. Am reconstruit chiar şi o seră, care acum este una model. Toate astea se pot verifica la faţa locului”, a mai spus directorul.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este Sergiu Sgurescu, în vârstă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.