Aurel Medinţu, şef Divizia Energetică: Situaţia CEO nu e roză

aurel-medintiu03-cmk

Directorul Diviziei Energetice, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Aurel Medinţu, vorbeşte despre problemele prin care trece compania, ca urmare a scăderii consumului de energie de pe piaţă şi a preţurilor la energie. Medinţu declară că este necesară o reducere a costurilor şi acest lucru presupune negocierea unui alt contract colectiv de muncă.

Discuţiile cu sindicatele din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor fi demarate chiar din acest an. „Este nevoie de un nou contract colectiv de muncă pentru că actualul contract colectiv de muncă expiră anul viitor, prin luna martie, dacă nu mă înşel. Aşadar, trebuie să ne aşezăm la masa negocierilor şi să vedem ce este de făcut. Actualul contract colectiv de muncă poate fi negociat pe mai mulţi ani. Ca să intre în vigoare în primăvara următoare, discuţiile trebuie să înceapă în acest an. Situaţia economică a complexului nu e roză. Vremurile sunt foarte complicate, foarte grele. Anul acesta este unul mult mai greu decât anul trecut. Noi speram să nu trecem printr-o situaţie de genul acesta, dar anul acesta este un an greu, cu o situaţie complicată. Cauza este următoarea: aportul energiei hidro, dublat de scăderea constantă a consumului de energie la nivelul ţării, a dus complexul într-o situaţie foarte complicată”, a menţionat directorul Diviziei Energetice.

Nu sunt contracte pentru 2015

Reprezentantul Complexului Energetic Oltenia susţine că, în momentul de faţă, unitatea nu are încheiate contracte ferme de vânzare de energie electrică pentru funcţionarea în 2015: „În momentul de faţă, noi nu avem încheiate contracte care să asigure funcţionarea complexului în anul 2015, decât pentru cantităţi relativ mici. Avem contracte de 200 de MW, pentru export, şi mai avem 250 – 260 de MW – contracte pentru gol. Dacă nu reuşim să încheiem contracte şi rămâne să vindem energie numai pe PZU, situţia se va complica foarte mult. Situaţia este complicată pentru că în prezent nici măcar nu s-a stabilizat preţul de vânzare pe OPCOM, deci nu s-a reuşit să vândă pentru anul următor Hidroelectrica cu preţul 171-173 de lei pe MW oră. Noi nu am putut scade ofertele noastre pe OPCOM sub 184 pentru că, practic, am coborî sub preţul de cost. Probabil că ar trebui regândită strategia de vânzare, corelată cu strategia de funcţionare în perioada anilor următori. Până în acest moment nu este luată nicio decizie”, a spus Medinţu.

Care e soluţia?

În opinia şefului Diviziei Energetice, soluţia ar fi vânzarea de energie la preţul cerut pe piaţă şi reducerea costurilor interne. Din cauza vânzărilor slabe şi a producţiei mari pe hidro, depozitele de cărbune de la termocentrale şi de la cariere sunt pline în momentul de faţă: „După părerea mea, nu există decât o singură soluţie: să vindem cu preţul agreat de piaţă şi să facem un program în aşa fel încât să ne încadrăm cu costurile în preţul respectiv. Adică să reducem cheltuielile din mai multe părţi. Va fi analizată structura complet şi se va încerca să fie adaptată fiecare structură, astfel încât să se reducă preţul de cost. Nu s-a luat nicio decizie în privinţa disponibilizărilor. Primele de Ziua Minerului sunt aprobate şi ele se vor da marţi (astăzi – n.r.). În ce priveşte cota de cărbune, conducerea îşi va asuma angajamentele asumate. E un protocol semnat cu cele trei federaţii şi aşteptăm poziţia FNME legat de acest lucru. Se vor da 10 tone de cărbune pentru consum propriu în natură şi la sfârşitul lunii octombrie se va stabili cuantumului primei de Crăciun. Fiecare salariat va primi 10 tone de cărbune în natură, pentru consum propriu. Canicula nu afectează cărbunele. Am rotit funcţionarea grupurilor. Dar avem toate depozitele pline şi la centrale, şi la mineri. Nu este confortabil acest lucru. Nu s-a discutat de şomaj tehnic, din cauza acestui lucru. Vom vedea ce vom întreprinde”, a menţionat Medinţu.

Aşteaptă după cei de la pază să semneze

Un număr de 107 angajaţi au refuzat semnarea actelor pentru transferul pe un post de agent de securitate. Aurel Medinţu a precizat că aceştia mai au timp să se răzgândească: „Cei care nu au semnat pentru trecerea pe posturile de agent de securitate vor ajunge în procedura finală să iasă din sistem. Nu au acceptat ofertele. E un proces de luni de zile care durează. Cifrele se schimbă: oamenii îşi dau seama, semnează. Nu suntem rigizi. Poate se mai răzgândesc. Ne dăm seama că e complicat şi pentru salariaţi, şi vedem ce se întâmplă. Mai aşeptăm”, a declarat Medinţu.

Loading...

Citește și

Jandarm din Țicleni, dat dispărut la Timișoara! Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, în ALERTĂ!

Un tânăr de 23 de ani din Gorj este căutat de ieri în Timișoara, după …

Un comentariu

  1. ,,,,,,Situaţia CEO nu e roză,,,,,,Ha, ha, ha ,,,ce noutate ne spune fosila ,,,,,,Pai voi vreti ca o intreprindere capitalista, intr o societate capitalista sa poata fi bine administrata de niste fosile comuniste ? Ciurel declara ca va concedia sute de angajati insa pe usa din spate angajeaza alte sute de PSD isti . Inevitabilul se va produce , mai devreme sau mai tarziu , falimentul CEO . Dupa aceea va fi cumparata pe doi bani de catre Sarcina @ PSD Gorj si culmea ,,,,,,o sa vedeti ca va deveni profitabila . Pentru Sarcina @ Calinoiu .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.