miercuri , 26 septembrie 2018 - 9:50

Avantaj EOLIENE!


Zilele acestea, vântul şi puhoaiele au dus preţul energiei pe piaţa spot administrată de Opcom la minime istorice: 0,01 lei/MWh. Dar, piaţa din România fiind cuplată cu cele din Ungaria, Cehia şi Slovacia, s-a constatat că 0,01 lei/MWh nu este deloc un preţ mic, ci dimpotrivă! De circa 7.000 de ori mai mare decât în regiune!, arată Focus Energetic.ro.

Duminică, zi nelucrătoare, în care consumul de energie este foarte mic, s-au consemnat cele mai mici preţuri pe piaţa spot (PZU – Piaţa pentru Ziua Următoare): 0,01 lei/MWh. Cum nu există o unitate de măsură atât de mică, pentru preţul de cuplare al pieţelor Opcom a folosit „0 euro”!

Dar, de exemplu pentru intervalul 7 (adică de la ora 06.00 la ora 07.00), deşi energia costa în România 0,01 lei/MWh (adică 0 euro/MWh), preţul nu a fost deloc mic! Şi asta pentru că pe pieţele din Cehia şi Slovacia (cu care România este cuplată), preţul era de – (minus!) 15,27 euro/MWh. Dacă, totuşi, am transforma 0,01 lei/MWh în euro, preţul pe piaţa din România ar fi de 0,0021 eur/MWh. Astfel, comparând cu preţul de – 15,27 euro/MWh, în România, energia electrică a fost mai scumpă de 7.271 de ori faţă de Cehia şi Slovacia!

Duminică, preţul mediu pe vârf de consum (între orele 09.00 şi 20.00) a fost de 29,05 lei/MWh, cantitatea tranzacţionată fiind de 33.544,3 MWh. Pe gol de consum, preţul mediu a fost de 13,51 lei/MWh, iar cantitatea tranzacţionată – de 27.643,6 MWh. Astfel, preţul mediu pentru toată ziua de duminică a fost de 21,28 lei/MWh, iar cantitatea totală tranzacţionată -61.187,9 MWh.

De remarcat, energia produsă din vânt este susţinută prin certificate verzi, astfel că, pe lângă preţul obţinut pentru energia vândută, producătorii primesc şi contravaloarea certificatelor verzi. De altfel, cea mai ieftină energie este cea produsă de instalaţiile eoliene, fotovoltaice şi de hidrocentrale. Iar zilele acestea a bătut vântul, iar apă a tot fost (chiar prea multă uneori!)

loading...
Loading...

Citește și

ANAF-ul cu ochii pe samsari!

Inspectorii antifraudă verifică comerțul cu mașini la mâna a doua pentru prevenirea fraudelor cu TVA. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.