miercuri , 19 februarie 2020 - 19:09

Baba Nina a PREVESTIT moartea celor șase strănepoți! „Ne-a spus că vede copii pe pereți. Mi se ridică și acum părul!”

sicrie-biserica2-(2)2

Baba Nina din Licurici are 103 ani și a condus la groapă mai mult de o duzină de rude cu zeci și zeci de ani mai tinere decât ea. Baba Nina este stră-străbunica celor șase copilași ai familiei Bumbaru din Rovinari, care au decedat în ianuarie, intoxicați cu gaze, alături de tatăl lor. Speranța Burlan spune despre sine că va trăi 106 ani, căci așa vrea Dumnezeu!

baba-Nina-LICURICI-103-ani-(1)

„Sunt bătrână rău. Am 103-104 ani. Nu mă doare nimic, dar nu mai am putere. Stau pe aici, cu fata mea. Aș vrea să mă mut la cimitir! Dar un vrea Dumnezeu!”, spune baba Nina, femeia din Licurici, care pe 2 august va împlini 104 ani.

 

„Ăla nu a fost semn bun, că el a murit înaintea mea”
„Când am făcut nuntă eu, la mine acasă au venit multe fete și muma mea le-a dat vin și pâine și ce le-o mai fi dat. Apoi, a venit bărbatu-meu și a plecat de la mine călare pe un cal. Nu după mult, a picat de pe cal! Ăla nu a fost semn bun, că el a murit înaintea mea. Era tânăr când a murit!”, spune baba Nina. „Avea 90 de ani!”, completează strănepoata, râzând. „Munceam mult, mergeam la câmp, făceam mălai, îl măcinam aci, acasă. Când făceam pauză, ne întindeam pe iarba verde. Am trăit bine amândoi!”, își mai amintește bătrâna.

baba-Nina-LICURICI-103-ani-(2)

Speranța Burlan s-a născut pe 2 august 1911 și a trăit ambele Războaie Mondiale, deși nu își aminește prea multe din acele vremuri. Bătrâna de 103 ani este sărbătorită de familia sa numeroasă an de an, acesta fiind cel mai bun prilej ca rudele, împrăștiate prin toată țara, să se adune la un loc. „Speranța moare ultima”, spune, zâmbind, Steliana Moldovan, strănepoata. „Noi avem grijă de baba Nina, așa îi spune toată lumea. Baba sau țața Nina! Străbunica mea nu a luat prea multe pastile la viața ei, a fost un om foarte sănătos, care a muncit de dimineața până seara. Poate că de aceea a trăit așa de mult. Pentru noi este o bucurie să o avem lângă noi!”, a povestit Steliana Moldovan, 40 de ani, din comuna Licurici. Femeia a muncit alături de soțul său în Italia, dar, atunci când bunica sa-fiica babei Nina-a decedat, Steliana a decis să se întoarcă acasă, ca să aibă grijă de cea care a crescut-o cu atâta dragoste: „Baba Nina m-a crescut. Nu m-a bătut niciodată, m-a crescut cu dragoste, m-a învățat numai lucruri bune. Noi am muncit în Italia, dar acum șase ani fiica babei a murit, avea 70 de ani și am fost nevoiți să venim acasă. Locuim toți aici, am mai modificat noi casa, am modernizat-o. Baba nu ne-a prea lăsat, dar apoi a înțeles. Baba Nina este lucidă, se ține bine, picioarele o mai dor uneori, dar capul îi merge strună! Are probleme cu auzul, dar este de înțeles la anii pe care îi are!”, a spus Steliana, strănepoata centenarei.

baba-Nina-LICURICI-103-ani-(5)

„A muncit toată viața, până anul trecut, a fost foarte activă. Este în toate mințile, nu prea aude, asta este singura problemă. Iese prin curte, merge de dă pâine la găini, mai jumoale buruieni din grădină. Când era tânără, ținea posturile, că țin eu minte cum avea cârnații înșirați pe bârnă și nu ne lăsa să mâncăm din ei! A mâncat toată viața sănătos, din ce a avut prin curte. Nu are o zi de carte, că nu au dat-o părinții la școală. La bani nu o înșela nimeni!”, a declarat Steliana Moldovan, strănepoata bătrânei Speranța Burlan.

 

Prevestește moartea rudelor

Bătrâna de 103 ani a avut o singură fiică, patru nepoți, din care unul a decedat, 13 strănepoți, din care trei au murit și 17 stră-strănepoți. Șase dintre ei au murit într-un mod tragic în ianuarie. Cei șase îngeri ai familiei Bumbaru din Rovinari au fost găsiți morți alături de tatăl lor. Se intoxicaseră cu monoxid de carbon de la centrală. Baba Nina a dus, astfel, la groapă, 10 rude de sânge, dar și pe soțul său, pe ginerele său, soții unor nepoate și așa mai departe. Strănepoata sa își amintește și acum schimbarea de comportament a bătrânei, cu doar două zile înainte de tragedia de la Rovinari: „Baba Nina este zdravănă la cap, v-am zis. Astă-iarnă, cu vreo două zile înainte să îi moară cei șase stră-strănepoți, baba Nina a început să vorbească ciudat, să o ia razna. Ne spunea că ea vrea să plece la muma ei, am găsit-o pe uliță. Când am băgat-o în cameră, ne-a spus că vede copii pe pereți. Îi număra pe perete! Am martori, nu bat câmpii! Mi se ridică și acum părul pe mână. Mai spune uneori că: «Vezi, că moare voinicul cela!». Și apoi, la ceva vreme, moare cineva din familie. Cred că se poate spune că a avut o premoniție”, a afirmat Steliana Moldovan.

baba-Nina-LICURICI-103-ani-(4)

Înțeleaptă și la locul său
Cel mai bătrân locuitor al comunei Licurici este baba Nina, care, atunci când a împlinit 100 de ani, a fost celebrată și de autoritățile locale. Centenara a primit atunci 2.000 de lei și un tort cadou. Anii au trecut, iar familia Speranței Burlan speră ca aceasta să trăiască cât mai mult. „Acum i-a mai pierit pofta de mâncare. Dar mănâncă. Cred că mult a ajutat-o viața activă pe care a avut-o. La masă bea câte un păhărel de țuică, bea vin când vrea. Niciodată nu a făcut exces. Toată viața ei a fost o femeie cuminte, foarte curată, înțeleaptă și la locul ei. Uneori își mai amintește lucruri din tinerețe”, a spus Steliana Moldovan.

„Am trăit pentru că mi-a plăcut să trăiesc!”

Bătrâna din Licurici spune că i-a plăcut să trăiască: „Nu știu, mumă, cât voi trăi. Cred că până la 106 ani. Că așa vrea Dumnezeu! De ce am trăit atât? Am trăit pentru că mi-a plăcut să trăiesc. N-am băut niciodată ca să îmi beau mințile. Mergeam la muncă mereu, am muncit mult. Am avut o viață bună alături de Legătură al meu (soțul său, care a decedat în 1996, la vârsta de 90 de ani n.red.). Fiecare cu viața sa, cu soarta sa”, a spus bătrâna Speranța Burlan.

Loading...

Citește și

Patru studenți din Gorj, izolați la domiciliu după ce s-au întors din China

Patru studenți din județul Gorj, care s-au întors recent din China, au fost izolați la …

Un comentariu

  1. La mulți ani, mămuță! Să o mai duci și să fii sănătoasă! Interesant. Câți asemenea gorjeni or mai fi în viață?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.