duminică , 15 decembrie 2019 - 0:11

Bălăşoiu şi Motocu au nişte scheleţi în dulap! O firmă şi-a însuşit necuvenit 2 milioane de euro dintr-un contract cu SE Craiova II, în vremea domniei celor doi specialişti în energie

balasoiu-motocu

Un raport al Curţii de Conturi, contestat, în parte, în instanţă, de către Complexul Energetic Oltenia scoate la iveală, printre altele, găurile de sute de milioane de euro lăsate în bugetul companiei de contractele păguboase încheiate cu unele firme de fostele entităţi energetice şi preluate ca piatră de moară la înfiinţarea colosului energetic.
Directorii Constantin Bălăşoiu şi Marian Motocu, agreaţi de FNME şi, în special, de liderii sindicali cărora le-au promovat nevestele, dar şi de liberalii care speră să facă jocurile la vârful CEO, pentru a prelua conducerea companiei, au nişte „scheleţi” uriaşi în dulap, din vremea când s-au aflat la butoanele fostului Complex Energetic Craiova, respectiv actuala SE Craiova II, care au legătură cu contracte încheiate cu Alstom Power Italia şi Gecorom SA.

Bălăşoiu şi un contract cu multe semne de întrebare pentru organele de control

balasoiu

În decembrie 2011, Constantin Bălăşoiu era director general al Complexului Energetic Craiova şi semnatarul unui „contract la cheie” pentru instalaţia de desulfurare la blocurile nr. 1 și 2 ale SE Craiova II încheiat cu firmele Alstom Power Italia S.p.A şi SC Alstom Infrastructure România SRL.
Valoarea iniţială a contractului a fost de 228 de milioane de lei, adică peste 53 de milioane de euro, bani dintr-un credit garantat de stat, plus o parte fonduri europene, şi presupunea proiectarea, procurarea, fabricarea și livrarea în șantier a tuturor instalațiilor și echipamentelor, precum și executarea tuturor serviciilor de instalare și punere în funcțiune a instalaţiei de desulfurare.
În august 2012, când Bălăşoiu era deja la conducerea nou înfinţatului CE Oltenia, compania energetică a acordat firmei Alstom Infrastructure România SRL, printr-un act adiţional, un avans de 14,7 milioane de euro pentru proiectare și lucrări de construcții-montaj, precum și pentru servicii, respectiv echipamente. Avansul trebuia justificat în totalitate, până la finele anului 2013, însă cum acest lucru nu s-a întâmplat, inspectorii de conturi au considerat că acordarea acestuia reprezintă o creditare ilegală, iar unele sume reprezentând foloase nerealizate puteau fi recuperate prin executarea scrisorilor de garanţie.
Nimeni nu a fost interesat de recuperarea banilor cum de altfel s-a întâmplat şi în cazul penalităţilor de întârziere pe care le putea solicita CEO pentru depăşirea termenului de 24 de luni prevăzut pentru finalizarea lucrărilor, acestea ridicându-se la 3,6 milioane de euro.

Nici Motocu nu e străin de ingineriile financiare ale Alstom

motocu

În aprilie 2013, la conducerea SE Craiova II se afla Marian Motocu, care a acceptat la plată cheltuieli cu organizarea de șantier în valoare totală de aproape 7 milioane de lei.
Inspectorii Curţii de Conturi au constatat că Alstom Infrastructure România SRL nu a respectat oferta financiară lucru care a determinat prejudicierea CEO cu peste 3,5 milioane de lei și denaturarea rezultatelor financiare ale acesteia.
Cert este că Alstom Infrastructure România SRL a refuzat constant să prezinte lista cu firmele subcontractante tocmai pentru a ascunde supraevaluarea ofertei financiare cu care a câştigat contractul pentru instalaţia de desulfurare.
Inspectorii de conturi au descoperit că pentru unele construcții civile Alstom Infrastructure România SRL a facturat către SE Craiova lucrări în valoare de 20,7 milioane de lei, iar în baza contractului încheiat cu subcontractantul SC Gecorom SRL, i-au fost decontate firmei aceleaşi lucrări în sumă de 10,8 milioane de lei, adică la jumătate.
Tot în perioada cât Marian Motocu era la cârma SE Craiova II, a permis ca Alstom Infrastructure SRL să schimbe o soluţie tehnică ceea ce a presupus costuri suplimentare de 5,3 milioane de euro și prelungirea duratei de execuția a lucrărilor cu aproape 7 luni.
În concluzie, din acel contract Alstom Infrastructure România SRL şi-a însuşit necuvenit peste 9,8 milioane de lei, adică aproape 2,3 milioane de euro.

Nelipsita Gecorom

SE Craiova II a fost prejudiciată cu peste 200.000 de lei în urma încheierii unui contract pentru înlocuirea unor conducte de termoficare încheiat cu Gecorom SA. Valoarea estimată a contractului a fost determinată, potrivit unei note din 10.07 2013, cu doar câteva zile înainte ca Motocu să fie demis de la conducerea termocentralei, acordul fiind încheiat două luni mai târziu.
Cum Gecorom era o firmă de casă a entităţilor energetice din zonă şi ştia foarte bine cum se poate umfla preţul firma a vândut, fictiv, cantităţi importante de ţeavă la două societăţi din Dolj, iar mai apoi a achiziţionat-o la preţuri supraevaluate şi a revândut-o SE Craiova, materialele regăsindu-se în situaţiile de lucrări ale contractului amintit anterior.
În timpul controlului Curţii de Conturi, firma Gecorom a emis o factură pe minus cu suma cu care prejudiciase CEO pentru a scăpa de eventualele acţiuni în instanţă sau verificări ale organelor judiciare.

Adrian Georgescu

loading...
Loading...

Citește și

Iată ce spune deputatul Vîlceanu despre cei doi afaceriști propuși pentru Consiliul de Supraveghere al CEO: Sunt extrem de inteligenți și adaptați la ce înseamnă economie!

Răzvan Alex Ionescu și Iulian Vasile Popescu sunt doi târgujieni susținuți de PNL Gorj pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: