Bankwatch se judecă cu CEO pentru anularea acordurilor de mediu și stoparea extinderii tuturor carierelor miniere!


Bankwatch România, un ONG de mediu, care are ca scop suprem dispariția totală a energiei pe bază de cărbune a reușit să anuleze, în urmă cu o săptămână, la Curtea de Apel București, acordul de mediu necesar extinderii perimetrelor miniere în Cariera Roșia a Complexului Energetic Oltenia.
O dată cu această acțiune în justiție, Bankwatch a depus cereri la Tribunalul București, la începutul anului 2017, pentru anularea acordurilor de mediu și stoparea extinderii tuturor carierelor miniere ale CEO. O mare parte au fost respinse de către judecători, însă două dintre acestea se află pe rolul instanței de judecată, în faza de expertiză, și au termen luna viitoare.

Asociaţia Bankwatch România a cerut, în martie 2017, Tribunalului București anularea Acordului de mediu emis de Agenţia de Protecţia Mediului Gorj pentru “Continuarea lucrărilor miniere în perimetrul de licenţă al Unității Miniere de Carieră Rosia”. În luna noiembrie a anului trecut, judecătorii au respins cererea ONG-ului ca fiind neîntemeiată, însă, pe 17 octombrie a.c., Curtea de Apel Bucuresti, a soluționat recursul declarat de Asociaţia Bankwatch România, a casat sentinţa Tribunalului București şi rejudecând cauza, a admis acţiunea acesteia. Astfel, magistrații au anulat Acordul de mediu nr. 2/26.01.2016 emis de APM Gorj, iar soluția este una definitivă.

Procese pentru anularea acordurilor de mediu ale carierelor, pe rol

De la începutul anului 2017, Bankwatch a formulat acțiuni în justiție pentru anularea acordurilor de mediu și stoparea extinderii tuturor carierelor miniere ale companiei energetice din Oltenia. O bună parte din aceste acțiuni au fost respinse de către Tribunalul București, iar soluțiile au fost confirmate, definitiv, și de Curtea de Apel București, altele au fost trimise spre rejudecare sau încă sunt pe rolul instanței, în recurs.
Cel mai lung proces se află însă la înstanța de fond, din aprilie 2017, când Bankwatch a cerut anularea actului administrativ – acord nr.5/20.04.2016. Încă din luna februarie 2018 s-a dispus efectuarea unei expertize care nu a fost, încă finalizată de expertul desemnat, așa că s-a încercat, fără succes, recuzarea acestuia, iar dosarul are termen pe 26 noiembrie a.c..
O altă cerere, din luna ianuarie a acestui an, pentru anularea acordului de mediu nr. 8 din data de 15.06.2016 pentru „Continuarea lucrărilor miniere în perimetrul de licenţă al U.M.C, Peşteana Nord”, se află tot în faza expertizei, solicitată încă din luna aprilie.

Au fost stabilite 18 obiective pentru expertiza tehnică judiciară ecologie și protecția mediului, printre care, să se verifice dacă au fost parcurse etapele prevăzute de procedura de evaluare a impactului asupra mediului; să se identifice si să se menţioneze certificatul de urbanism si planurile anexate notificării privind demararea realizării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului; să se stabilească dacă a fost verificat amplasamentul proiectului şi să precizeze care sunt vecinătăţile imediate ale acestuia (localităţi, locuinţe, păduri, râuri, arii protejate, etc. precum şi factorii de mediu afectaţi de proiect, inclusiv specii protejate cu precizarea nivelului de protecţie); să se precizeze care este impactul negativ al proiectului asupra factorilor de mediu, inclusiv asupra sănătăţii/siguranţei locuitorilor din vecinătăţile identificate; să se stabilească dacă extracţia cărbunelui afectează pânza freatică şi calitatea apei din zona de proiect şi din apropierea acestuia cu stabilirea distanţei faţă de zona de proiect pe care este afectată pânza freatică şi calitatea apei; să se stabilească dacă traficul utilajelor şi activitatea proiectului în ansamblu poate să afecteze factorii de mediu şi siguranta/sănătatea cetăţenilor si dacă la emiterea acordului de mediu au fost efectiv avute în vedere consecinţele produse de emisiile de pulberi, zgomot, ca urmare a folosirii utilajelor şi tehnologiilor specifice carierelor (maşini de haldare, benzi transportoare, utilajelor de concasare, etc); să stabilească dacă amplasamentul proiectului „‘Continuarea lucrărilor miniere în perimetrul de licenţă al U.M.C, Peşteana Nord”, pentru care a fost emis Acordul de mediu se află în perimetrul de licenţă de exploatare eliberată de către A.N.R/M. Bucureşti, nr. 1457/2000, aprobată prin H.G. nr. 319/2004; Prezentarea amplasamentului proiectului “Continuarea lucrărilor miniere în perimetrul de licenţă al U.M.C. Peşteana Nord”, pentru care a fost emis Acordul de mediu nr. 8 din data de 15.06.2016, faţă de ariile naturale protejate; Să stabilească dacă amplasamentul proiectului pentru care a fost emis Acordul de mediu contestat intra sub incidenţa art.28 din O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor natural protejate, conservarea habitatelor natural, a florei si faunei sălbatice, cu modificarile si completările ulterioare, respectiv daca produce impact asupra Ariei Naturale Protejate Coridorul Jiului ROSCI 0045; expertul să verifice şi să precizeze dacă proiectul în litigiu este amplasat în zone cu resurse minerale energetice, de care depinde Sistemul Energetic Naţional al României.

Munteanu (Cartel Alfa): Situația este una îngrijorătoare!

Și acesta are termen de judecată tot în luna noiembrie, dar e puțin probabil să fie întocmită expertiza la acea data. Oricum, situația e alarmantă, după cum susțin și liderii de sindicat din complex care declară că se așteaptă motivarea deciziei, în cauza în care s-a hotărât anularea acordului de mediu de la Cariera Roșia, și că, dacă mai există vreo cale chiar și extraordinară de atac aceasta va fi utilizată de reprezentanții CEO.
”Situația este una îngrijorătoare, după ce am văzut soluția instanței care a anulat acordul de mediu la Roșia. Să nu uităm că Bankwatch a reușit, cu ceva vreme în urmă, să suspende acordul de mediu și la Lupoaia. Un lucru e cert: mi-am pierdut încrederea în justiție, după această soluție nedreaptă, iar în privința ONG-ului de mediu, cred că nu se pune în discuție încrederea și buna credință a acestea, în condițiile în care asociația este finanțată de instituții importante din Europa”, a precizat Alin Munteanu, președintele Cartel Alfa Gorj.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.