Barajul de pe Jiu – pericol iminent pentru oraș

Cam toată suflarea orașului a auzit de barajul plin de mizerii de pe Jiu. Aflat la ieșirea din Debarcader spre centura municipiului, barajul ăsta este un real pericol pentru toată zona din stânga sau dreapta lui – în cazul unei fisuri/rupturi sau mai știu eu ce chestie provocată de căderi teribile de precipitații… Trec de trei-patru ori pe săptămână pe acolo și mă apucă groaza de fiecare dată: e atâta mizerie în „partea” de acumulare încât s-a ajuns la aproape 70% grad de colmatare. Asta în condițiile în care, acum trei ani, era la 85%. Noaptea minții! Cine trebuie să răspundă de curățarea lacului de acumulare din arealul barajului? Cel mai probabil, Hidroelectrica este entitatea responsabilă, cea care este obligată să curețe jegul fără limite de la baraj. Citeam acum o săptămână, în presa locală, că viiturile din ultima perioadă sunt de vină – ca să vezi! – pentru mizeria de nedescris din spațiul de acumulare. Sincer să fiu, chiar nu este de crezut așa ceva, căci asta ar însemna să mă fac că nu observ flora impresionantă crescută pe luciul apei, ce nu poate să apară de o lună sau două, când s-au rupt norii și și-au revărsat conținutul peste noi. Nu, plantele alea de zici că ești în vreo deltă apar în timp, când baza „lacului” este 100% nămoloasă. Ori îmbâcsită de atâta mizerie încât mișcarea apei să devină aproape nulă. Cine știe ce „faună” e acolo…

Sub scuza că sunt scumpe operațiunile de curățare/decolmatare, Hidroelectrica se tot eschivează să înlăture pericolul real reprezentat de mizeria ce împiedică barajul să funcționeze la capacitatea maximă și în scopul pentru care a fost construit. Dar nimeni din cadrul entității responsabile de întreținerea barajului nu vede ce cantitate inimaginabilă de mizerie zace în spațiul de acumulare. Sau nu vrea să vadă. Pe lângă aspectul inestetic, colmatarea „lacului” de la baraj reprezintă o permanentă amenințare pentru zona cartierelor Vădeni, Debarcader și apoi spre centrul orașului. Căci barajul are rolul de a opri apa venită de la munte, dar dacă este la circa 70% grad de colmatare, cum să mai stopeze eficient volumul constant/permanent de apă ce tot vine?! Toată lumea tace, autoritățile locale și județene se uită cum pisica moartă e aruncată între vecini, peste gard. Și toți speră să nu cedeze structurile de beton și fier din baraj.
Nu se găsesc bani pentru decolmatare, căci nimănui nu-i pasă – cu adevărat – să rezolve această problemă stringentă. Dar se găsesc bani, mulți bani, în fiecare lună pentru a se plăti salariile a doi senatori și cinci deputați, să spunem. Exemplul este ales întâmplător. Stai: apropo, de ce niciun parlamentar de Gorj nu vrea să rezolve problema?

loading...
Loading...

Citește și

Muie, muie dar cu ce?

Prostia m-a copleșit și nu prostia în sine ci numărul minților care o produc? Muia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: