Baronul Ciocea şi-a lipit „micăria” familiei de scena unui festival local organizat cu bani publici

ciocea

Ion Ciocea, unul din cei mai longevivi primari ai PSD în Gorj, dispune de o masă electorală constantă, care i-a dat practic putere şi influenţă în partid, fidelizată exclusiv din bani publici. La finele săptămânii trecute, primarul de la Bustuchin şi-a pus eşarfa tricoloră pentru a cuvânta de pe scena unui festival local, în direct la un post de televiziune care transmite exclusiv muzică populară, în aplauzele comunităţii din banii căreia s-a organizat sindrofia.
Unicul interes al lui Ciocea, declarat „în direct”, este binele oamenilor lângă care şi l-a plasat şi primarul pe al lui personal – terasa cu mici, parte a afacerilor familiei.

Independent Ciocea SRL, afaceri de aproape 10 miliarde de lei vechi

Zilele comunei Bustuchin nu înseamnă altceva decât un bîlci rural prăfuit bugetat consistent din bani publici. Niciunde parcă jocurile de lasere nu dau mai bine decât în colbul care se ridică pe uliţa ce duce la locul unde se desfăşoară Festivalul folcloric „Iustina Băluţeanu”, un alt mijloc prin care primarul localităţii îşi poate face imagine pe un post naţional de televiziune, decontul fiind suportat de bugetul local. Cadrul e întregit de tarabele cu mici înşirate pe lângă sala de sport, una din cele 200, miza pariului dintre Adrian Năstase şi Ion Ţiriac, şi pe lângă locurile cu porumbişte.
La cea mai răsărită terasă, cu corturi noi, galbene, rodul colaborării cu un producător de bere, e aşezat întâiul gospodar al comunei, Ion Ciocea, personalitate marcantă, primar de 19 ani, aflat într-o comuniune neîntreruptă cu bugetul local, vicepreşedinte al PSD Gorj.
Terasa aparţine familiei sale şi e singura instalată, strategic, pe un platou betonat, chiar la intrarea în bîlci, la doar câţiva metri de scenă, ceea ce-i conferă primarului un avantaj considerabil în faţa celorlalţi comercianţi şi o oarecare perspectivă asupra masei sale electorale.
De fapt, „micăria” aparţine firmei Independent Ciocea SRL, o societatea care a prosperat constant, derulând, anul trecut, afaceri de 942.000 de lei şi care au generat un profit de 53.000 de lei, în domeniul barurilor şi alte activităţi de servire a băuturilor. Societatea familiei edilului mai deţine, pe lângă un bufet în satul Seciurile – Roşia de Amaradia, o brutărie la Bustuchin.
În luna mai a acestui an, firma a contractat un credit pentru investiţii în sumă de 50.000 de lei, iar o lună mai târziu, tot cu bani de la bancă, şi-a achiziţionat un Audi A6, numai bun pentru transportul lăzilor cu bere şi mici.
Dar detaliile acestea nu interesează, probabil, pe niciunul din cei peste o mie de poporani veniţi la spectacolul folcloric.

Discursul primarului – 2.000 de euro

Transformat ca prin minune dintr-un comesean oarecare într-un politician elocvent, Ciocea s-a prezentat pe scenă, la costum şi cu eşarfa tricoloră la gât, exact 5 minute, cât să rostească, „în direct”, un discurs mobilizator despre tradiţii, origini şi binele omenirii. Imaginea primarului, adică cele 5 minute i-au costat pe consătenii săi, care l-au şi aplaudat la final, aproape 2.000 de euro. Şi cum spectacolul folcloric a continuat, în mirosul de mici asigurat moca de grătarul de la terasa primarului, bustuchinenii nici n-au luat în seamă acest lucru. Oricum, banii fuseseră alocaţi în buget, aşa că trebuiau cheltuiţi. Prevăzător, Ciocea a trecut în bugetul comunei Bustuchin pentru acest an, la capitolul „Cultură şi religie”, alte cheltuieli în valoare de 151.000 de lei. Deci, cea mai mare sumă, peste un miliard şi jumătate de lei vechi, au o destinaţie ambiguă – „alte cheltuieli”, aşa că bugetul pentru bîlciul din acest an i-a permis şi un joc de lumini laser şi „multe altele ce ne-au pregătit cei de la sunet şi lumini”, după cum afirma încurcat edilul atunci când şi-a încheiat discursul şi le prezenta alegătorilor programul, sau pe ce a dat banii.
Ca să nu se îngrijoreze electoratul lui Ciocea, aproape 2.000 de euro a costat doar transmisiunea televizată, iar cei de la „sunet şi lumini”, alţi bani, altă distracţie.
Dar ce mai contează câteva mii de euro, pe lângă, spre exemplu 450.414 lei, cheltuiţi în 2009 pentru construirea unei Baze sportive multifuncţionale – mai exact un teren de fotbal împrejmuit cu gard – alocaţi de guvernarea PDL şi luaţi, via Ciocea-Bustuchin, tot de firmele de casă ale portocaliilor vopsiţi acum în liberali.

Adrian Georgescu

loading...
Loading...

Citește și

Conducerea Carierei Roșiuța și liderii de sindicat nu au dat din coate pentru prezidențiale! Minerii navetiști nu au mai fost aduși duminică la schimbul I

Dacă la europarlamentare a fost ,,fierbere” la Cariera Roșiuța, directorul Constantin David aducând la serviciu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: