Biserica în care NIMENI nu vrea să intre! Povestea ei îţi dă fiori

biserica04

Localnicii din comuna Bălănești sunt recunoscuți nu doar pentru hectarele de viță de vie nobilă pe care le dețin, pentru măiestria cu care scot cel mai bun vin sau pentru oamenii de cultură care s-au născut pe ulițele satelor din comună, ci și pentru una dintre bisericile din localitate. „Biserica spartă” sau „Biserica bântuită” a devenit una dintre atracțiile comunei Bălănești.

Situată în apropierea intrării în comuna Bălănești, Biserica spartă poate fi ușor observată de cei care trec pe drumul principal al comunei. Referitor la lăcașul de cult, există printre localnici numeroase legende. Nu se cunoaște data exactă la care a fost construită biserica, dar potrivit legendelor și a unor date însemnate pe pereții bisericii, aceasta ar data din anii 1840-1841.

A fost arsă, cotropită şi acum se spune că e bântuită

Sătenii refuză să taie nucul, de teamă că vor fi bântuiţi
Sătenii refuză să taie nucul, de teamă că vor fi bântuiţi

Despre biserică și stadiul de degradare în care aceasta a ajuns, bătrânii satului spun că ar fi fost distrusă de un incendiu sau dărâmată de cotropitori. De departe cea mai cunoscută și cea mai populară legendă este cea conform căreia lăcașul de cult ar fi bântuit. Atât de răspândită este povestea referitoare la spiritele care ar fi prezente printre rămășițele Bisericii sparte, încât localnicii evită să intre sau să se afle în jurul ruinelor. Ba mai mult, aceștia refuză să taie un nuc răsărit cu mulți ani în urmă în interiorul bisericii, exact în locul în care se află altarul. Pentru că este considerat un semn dumnezeiesc, nucul a rămas în picioare, deși, inclusiv autoritățile locale au vrut să îl taie, pentru a face curățenie printre ruine. „Nimeni nu a avut curajul necesar pentru a tăia nucul din altar. Se spune că este bântuită și că cel care va îndrăzni să taie nucul va fi vizitat de spirite rele. Biserica e oricum părăsită și nu mai pot fi ținute slujbe acolo, de aceea e mai bine să nu facem modificări de nici un fel pe acolo. Foarte mulți dintre oamenii de pe aici cred în povestea conform căreia biserica e bântuită”, a spus Vasile, localnic.

Chiar dacă este într-un stadiu avansat de degradare, Biserica spartă din comuna Bălănești are o frumusețe aparte, care, alăturată misterului care dăinuie în jurul bisericii, te face să vrei să o vezi cât mai în detaliu. Pe pereții lăcașului de cult se mai pot observa încă urme a ceea ce demult erau picturi ale sfinților sau ale ctitorilor, alături de câteva date  care ar putea fi o adevărată sursă de informații pentru cunoscători.

loading...
Loading...

Citește și

Vulcanul, primul ZIAR al Gorjului! Numele unui căpitan poet și al unui istoric sunt legate de el

De numele căpitanului poet Emanoil Părăianu se leagă un moment important din istoria Gorjului: acesta …

2 comentarii

  1. Povestea pe care o stiu de la o femeie foarte batrana spune ca acea biserica a fost spurcata de doi tineri care s-au iubit in altar. Spunea batrana ca biserica a fost lovita de trasnet si a luat foc in timp ce cei doi se iubeau acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: