sâmbătă , 19 octombrie 2019 - 0:50

Biserica Umblătoare din Stejari, UNICĂ! „Cine își îngroapă aici morții li se va stinge neamul!”

• Fântânile caimonilor protejate de caii-îngeri și biserica-bordei

O «fântână cu cai» a fost realizată în 2014 de către Asociaţia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Stejari, condusă de Elena Motorga-autoarea Monografiei comunei Stejari. Profesoara de istorie, acum pensionată, a aflat secretul construirii unei asemenea fântâni şi a făcut tot ce i-a stat în putinţă ca aceasta să fie păstrată. Pierderea acesteia ar fi însemnat o pierdere a unei părți din identitatea localnicilor. Tot la Stejari, în vremuri apuse a existat o biserică-bordei, unică în zonă.

STEJARI--biserica-Motorga

În comuna Stejari, tradițiile sunt păstrate prin voința localnicilor și mai ales datorită unui om al cărui suflet este plin de dragoste pentru istoria locurilor nartale: profesoara pensionară Elena Motorga. De la dumneaei am aflat că, în Stejari, cele mai importante lăcașuri de cultură au fost mereu biserica, școala și căminul cultural. La Stejari, comunitatea locală a avut norocul de a avea biserici importante, una dintre ele-monument istoric de mare importanță-a fost renovat și restaurat la inițiativa profesoarei de istorie, Elena Motorga, președintele Asociației „Sfinții Împărați Constantin Și Elena”. Biserica este cea mai veche instituție de cultură din satul Stejari. Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, monument istoric din satul Stejari, având codul dat de Ministerul Culturii GJ- II – M-B-09387 este pe teritoriul moşiei Hurez. Această moşie este menţionată în documentele vremii la 1528, pentru prima dată.

Au fost descoperite oase de om

Lucrările de consolidare şi restaurare a bisericii cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din satul Stejari au impus în toamna anului 2008 efectuarea de săpături arheologice. Descoperirile arheologice au avut următoarele concluzii: au fost descoperite oase umane de la înhumaţi, atât în interiorul, cât şi în exteriorul monumentului istoric, care au aparţinut membrilor comunităţii locale ce au trăit în această zonă în sec. al XVII – XIX-lea şi în cursul acestui veac. „În acelaşi context arheologic au mai fost descoperite câteva monede, fragmente ceramice, materiale de construcţie, (cărămizi, cuie) un fragment de abajur pentru lumânări care aparţin celei de-a doua jumătăţi a sec. XVIII-lea. Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena conform mărturiilor locale şi documentelor a fost refăcută în a doua parte a sec. al XVIII-lea posibil peste o altă biserică mai veche ce exista în sec. al XVII-lea”, a declarat dr. Gheorghe Calotoiu, reprezentant al Muzeului Județean Gorj.

Basarabenii din Stejari
La Stejari, cu mulți ani în urmă, s-au refugiat familii de basarabeni. Profesoara de istorie spune că pe teritoriul comunei nu s-au născut atunci copii basarabeni, însă o familie a rămas în Gorj. „A venit și a rămas doar domnul învățător Dediu Mina, din satul Nicolaevca de pe malul Nistrului. S-a căsătorit cu Ionela Fierăscu și a rămas aici ca familia Dediu până la trecerea în neființă și se află înmormântați în cimitirul din cătunul Judele, lângă Biserica Sf. Dumitru. Este singurul basarabean care a rămas pe teritoriul comunei Stejari și copiii dumnealui sunt aicea în Gorj, și atunci ne-am gândit la Biserica Voievoda din satul Piscoiu, acolo unde au fost mormintele celor două mame care au fost deshumate după Revoluție de urmașii lor și duse într – un loc care nu se cunoaște. Una din urmașe a plecat în Ucraina și cealaltă, care se numește Tamara Petranici, am înțeles că ar avea copii pe la Timișoara. Și pe locul unde ele și-au dormit o parte din somnul de veci, vom amplasa o cruce care va purta denumirea de crucea martirelor”, a spus Elena Motorga.

Biserica din Cordești, un bordei

În satul Cordești al comunei Stejari se spune că ar fi fost o biserică-bordei, unică în Gorj. Diniță Stanciu povestește în monografia comunei (operă semnată de Elena Motorga și membrii familiei sale) despre această biserică: „Satul Cordești nu avea o biserică asemănătoare cu a satelor din jur. Oamenii mergeau la rugăciune într-un bordei, o biserică sub pământ. Ultima dată când s-au sfințit aici Paștile era în 1906. Se pare că aici își înmormântau și morții, dar au renunțat după ce s-a găsit o carte care spunea că aceia care își îngroapă aici morții, li se va stinge neamul!”. „Biserica Bordei are povestea ei. Din investigaţiile pe care le-am făcut nu apare prinsă documentar, există doar din punct de vedere arheologic, acolo spune toată lumea, o bisericuţă de lemn, de ce? Pentru că ea era construită în stilul unui bordei, trei pătrimi era în pământ şi deasupra era marcată printr-o turlă din lemn. A existat până în 1906, când ambiţioşii cordeşteni, jigniţi de faptul că satele vecine aveau biserici de zid grandioase, au construit alta. Biserica Sf. Nicolae, cunoscută şi sub numele de Biserica Umblătoare, au construit-o locuitorii din trecut deasupra bisericii Bordei ca o bisericuţă de lemn pe care, când veneau urgiile peste ei, o luau în spinare şi plecau cu ea. A fost amplasată în mai multe locuri (Iazul, Gura Pietrelui, Artanul, Poiana Mătuşii), şi în 1796 a fost amplasată în partea de nord a cătunului Judele, unde este acum Biserica Sf. Dumitru, care a fost construită pe ruinele ei. Biserica Umblătoare semăna cu acel cort al evreilor care putea fi purtat ca un templu în vreme de restrişte şi ridicat în vreme de linişte si pace”, a declarat Elena Motorga. În Stejari au mai fost biserici, unele distruse de incendiii, altele de trecerea timpului. De exemplu, în 1890 biserica din satul Baloșani a fost distrusă de un incendiu.

Fântâna caimonilor

stejari-fantAna-cu-cai-2

Fântâna cu Cai este unul dintre cele mai vechi elemente de arhitectură populară din Stejari. Caii, capetele de cal, considerați ca niște îngeri păzitori ai izvoarelor, erau cei care pe timp de secetă aduceau la suprafață izvorul din adâncul pămîntului și în timpul nopții îl feresc de spiritele rele, de diavolul care are prostul obicei de a se odihni în apă. Aceste fântâni erau considerate de strămoșii noștri locul cel mai bântuit de duhuri rele. Fântâna cu Cai este un element arhitectural complex. „I se spune «fântâna cu cai» datorită arhitecturii. Calul, în tradiţia veche, fiind considerat un animal îmblânzit de strămoşii noştri, este un înger înaripat care apără izvorul de demoni care fac rău oamenilor şi izvorului. Când eram copil, îmi potoleam setea de la aceste fântâni. Tehnologia a pus în locul lor nişte porcării din beton, care nu păstrează nici apa curată. «Fântânile cu cai» au fost specifice zonei noastre, dar au dispărut. Am vrut să nu piară ceea ce ne este nouă specific. Fântâna a fost realizată din două esențe: fag şi stejar. Fagul este cel care păstrează apa curată, fără gust şi are proprietăţi igienico-sanitare. Fagul poate să menţină apa aşa cum este până la 500 de ani. Partea superioară se construieşte din stejar, o esenţă tare. Această combinaţie de materiale este bine gândită de strămoşii noştri. Fiecare fântână are o dedicaţie. Cea pe care am făcut-o în 2014 are dedicaţia «Izvor pentru mam㻓, a declarat Elena Motorga. Este fântâna credinței, este fântâna strămoșească de la caimoni (n.red. strămoşii stejărenilor), poporul care consideră Elena Motorga și alți localnici, că a trăit înainte de venirea dacilor.

loading...
Loading...

Citește și

Din CLUBURILE târgujiene, într-un PUB din Anglia! Cum îşi clădeşte viitorul un ADOLESCENT din Gorj, doar cu CHITARA lui!

În urmă cu un an, a cântat în cluburile din Târgu Jiu. Piese rock şi …

Un comentariu

  1. Referitor la Comuna Stejari Gorj, cu Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, monument istoric din satul Stejari, având codul dat de Ministerul Culturii GJ- II – M-B-09387.
    In Satul Piscoiu din Comuna Stejari a existat o biderica veche din Linie un catun , care inca mai ereau urme ale constuctie o mica parte din zid .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: