sâmbătă , 25 ianuarie 2020 - 19:12

Bisericile de lemn și zid din Gorj, promovate de artiști fotografi bucureșteni

Biserica-Negomir2

Mai mulți artiști fotografi din București, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România și al unor sponsori, au realizat trei albume bilingve despre bisericile de lemn și zid, vechile case boierești și culele din Oltenia, mai exact din județele Vâlcea și Gorj. Ultimul album al trilogiei va fi lansat săptămâna aceasta la București.

Ultimii cinci ani au însemnat pentru tinerii fotografi lungi plimbări prin satele Olteniei, sate care ascund minunate biserici de lemn sau de zid, vechi case boierești, cule lăsate în paragină și pe care acești tineri își doresc să le promoveze, să le salveze, să le readucă în atenția opiniei publice. „Sunt zone din această țară de care uităm sau nici nu știm că există”, susține inițiatoarea proiectului. „(…) noi, o mână de oameni, ne-am unit acum vreo 5 ani, am luat la picior nordul Olteniei, respectiv județele Gorj și Vâlcea, și am documentat micile sate uitate de civilizație, cu bisericuțele lor de lemn, cu ce-a mai rămas din casele boierești și țărănești de altă dată, ori bisericile de zid pictate așezate ori pe-un deal ori pe-o vale. Cu sprijinul Uniunii Arhitecților și Ordinului Arhitecților din România, al West Group Architecture, Afcn, Piraeus Bank, Ines Group și al sutelor de oameni cărora le-am pășit pragul și ne-au spus poveștile uneori ingrate ale gospodăriilor lor ori ale bisericilor pentru care ostenesc, am editat trei albume bilingve: «Lemn. Biserici de lemn din nordul Olteniei», «Piatră. Case tradiționale din nordul Olteniei» și «Zid. Ctitorii mărunte din nordul Olteniei».
În 7 noiembrie, de la 19:00, ne vom strânge la Centrul pentru Cultură Arhitecturală a UAR – de pe Calderon 48 –, unde vom celebra albumul care încheie trilogia, «Zidul». Vor vorbi despre viețuire și regenerare rurală doi prieteni buni, Bogdan Iancu (antropolog) și Mihaiță Lupu (istoric – printre multe altele), născuți în zona care ne-a făcut să hălăduim atâta”, scrie Luiza Zamora pe site-ul Asociației 37. Echipa care a lucrat la realizarea albumului „Zid. Ctitorii mărunte din nordul Olteniei” a fost compusă din Luiza Zamora / Asociatia 37 / text și fotografie, Dan Vezentan /New Folder/ fotografie, Corina Gabriela Duma / graphic design, Olivia Safer / traducere. Acestora li se adaugă Șerban Bonciocat, Andreea Amzoiu, Sașa Liviu Stoianovici la („Lemn/Piatră”), Atelierul de grafică („Lemn”).

loading...
Loading...

Citește și

Dezvăluire șocantă în cazul crimei din Piața Centrală Târgu-Jiu! Mesajele pe care le-a postat autorul faptei pe rețelele de socializare, înainte de omor

Bărbatul din Târgu-Cărbunești, arestat preventiv de judecătorii de la Tribunalul Gorj, pe 1 ianuarie, după …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.