BNR face educaţie financiară – Premiul I pentru o fetiţă de clasa a patra din Novaci!

bnr

Proiectele educaţionale sunt  parte integrantă a activităţii de comunicare externă a Băncii Naţionale a României şi au ca obiectiv creşterea nivelului de educaţie financiară a publicului, contribuind la o mai bună înţelegere şi la o evaluare corectă a unor aspecte economice şi financiare, transmite BNR.

Agenţia bancară din Gorj face cunoscut proiectul Să vorbim despre bani şi bănci, iniţiat de BNR în anul 2011. Acesta este dedicat educaţiei financiare la nivelul învăţământului preuniversitar. De asemenea, prin acest proiect se urmăreşte însuşirea de către elevi a unor noţiuni economice de bază şi a unui vocabular financiar-bancar prin folosirea unor metode formale şi non-formale de educaţie. Activităţile se realizează în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi inspectoratele şcolare judeţene din ţară.

Noţiuni financiare pentru 1650 de copii

Astfel, în județul Gorj, pe parcursul anilor școlari 2014 – 2015, Banca Națională a României Agenția Gorj, cu sprijinul și colaborarea nemijlocită a Inspectoratului Școlar Județean Gorj, a inițiat și desfășurat o serie de activități educaționale la care a participat un număr de peste 1650 de elevi și cadre didactice. Toate activitățile au fost organizate în derularea proiectului „Să vorbim despre bani și bănci”, care (în lunile martie – aprilie) s-au desfășurat sub egida evenimentului internațional „Global Money Week” (GMW) și a programului „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun”.

Ai noştri, marele trofeu

„Global Money Week” este un proiect inițiat de organizația neguvernamentală Child and Youth Finance International (CYFI), în anul 2012, care se desfășoară anual, pe parcursul unei săptămâni. În 2014, în acest program au fost implicați peste 3 milioane de copii și tineri din 118 țări ale lumii. În România, la activitățile desfășurate de către BNR în parteneriat cu MEN, în toate sucursalele și agențiile băncii centrale din țară au participat peste 6100 de elevi din școli și licee. În luna mai 2014, România a câștigat marele trofeu ”Global Money Week Award” pentru Europa, într-o ceremonie desfășurată la sediul ONU din New York.

Istoria banilor în filmuleţe

Aceste activități au reprezentat întâlniri directe ale elevilor cu reprezentanții BNR atât la sediul Agenției Gorj, cât și la unitățile de învățământ și au constat (funcție de grupele de vârstă) în prezentări referitoare la: istoria banilor și a leului de la talerul olandez până la bancnotele de polimer de astăzi, repere ale istoriei Băncii Naționale a României – centrală și locală, istoria Muzeului Tezaurului de la Tismana, elementele de siguranță ale bancnotelor. Au fost prezentate filmulețele educaționale de pe site-ul BNR și alte două materiale video despre imprimarea bancnotelor la Regia Autonomă Imprimeria BNR și, respectiv, baterea monedelor la Regia Autonomă  Monetăria Statului. De asemenea, au fost explicate unele noțiuni de bază economico-financiare: economisire, credit, dobândă și inflație. Cadrul interactiv în care s-au derulat întâlnirile cu elevii, precum și noutatea informațiilor și-au atins scopul, respectiv, interesul crescut și participarea activă a elevilor la temele discutate.

Despre cumpătare, datorii şi dobânzi

Dintre unitățile de învățământ participante, menționăm: Școala Gimnazială ”Sfântul Nicolae” din Târgu Jiu, Colegiul Național „Spiru Haret” Târgu Jiu, Colegiul National „Tudor Vladimirescu”, Colegiul ”Gheorghe Tătărescu” Rovinari, Școala Gimnazială ”Constantin Săvoiu”, Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu”, Școala Generală nr. 1 Novaci, Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu”, Școala Gimnazială ”Gheorghe Tătărăscu” Tg-Jiu, Școala Gimnazială Bălănești, Școala Gimnazială Săcelu, Colegiul Tehnic nr.2, Școala Gimnazială ”Pompiliu Marcea”, Școala Gimnazială Telești, Școala Gimnazială „Antonie Mogoș” Ceauru. Cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți, Agenția Gorj a BNR a organizat întâlniri cu elevi de la Colegiului Național „Traian” din Drobeta Turnu Severin și Școala Gimnazială „Alice Voinescu” din aceeași localitate. Banca Națională a României Agenția Gorj, în colaborare cu Inspectoratul  Școlar Județean Gorj, continua derularea proiectelor educaționale prin care se urmăreşte însuşirea de către elevi a unor noţiuni economice de bază şi a unui vocabular financiar-bancar, promovând tematici educaţionale referitoare la: economisire, credit, dobânda; istoria monedei naţionale; principalele atribuţii, rolul şi funcţiile băncii centrale; criteriile şi stadiul procesului de convergenţă a României către zona euro.

Educaţia financiară, disciplină şcolară – Micii bancheri, la olimpiade

O altă manifestare a parteneriatului dintre Banca Națională a României și Ministerul Educației Naționale, mai transmite BNR – Agenţia Gorj, cu privire la proiectul Educației financiare este reprezentată de introducerea disciplinei opționale Educația financiară în programa școlară a ciclului primar (clasele a III-a și a IV-a), pentru care ministerul și-a dat acordul în luna septembrie 2013. Până în prezent, la acest opțional s-au înscris, pentru anul școlar 2015-2016, peste 30.000 de elevi, iar înscrierile sunt în continuare deschise.  Pe data de 30 aprilie, Banca Națională a României a organizat cea de-a II-a ediție a Olimpiadei Micilor Bancheri – faza națională, precum și festivitatea de premiere a câștigătorilor. Cu această ocazie, unul dintre elevii gorjeni, Alessia Geoancă din clasa a IV-a de la Școala Gimnazială Novaci, a urcat pe podiumul de premiere, obținând locul III dintr-un număr de 99 de elevi participanți din toată țara (de la clasele a III-a și a IV-a.

loading...
Loading...

Citește și

Spectacol caritabil pentru un tânăr de 21 de ani din Târgu Jiu. Mai mulți artiști vor fi prezenți

Luni 16 decembrie începând cu ora 19:00 Colegiul Național „ Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: