BOMBĂ! DECIZIE a procurorilor DNA în dosarul penal în care au fost cercetați directorii Primăriei Tg-Jiu și senatorul Cârciumaru


Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au clasat dosarul în care s-au făcut cercetări cu privire la contractele pentru iluminatul ornamental al municipiului Tg-Jiu, în perioada 2010-2011, în care au fost vizați șefi din Primăria Tg-Jiu și senatorul Florin Cârciumaru, fost primar al orașului. Dosarul a fost constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu, în urma unei plângeri penale depuse de o persoană, iar ultimul control al ANAF, efectuat, în toamna anului 2016, din dispoziția procurorilor, a relevat un prejudiciu de 3,8 milioane de lei, decontări fictive și contracte încheiate în afara cadrului legal, ulterior, cauza fiind declinată către DNA Craiova, existând suspiciuni că au fost comise fapte asimilate sau conexe infracțiunilor de corupție.

Soluția DNA – clasare

Procurorii anticorupție de la DNA Craiova au soluționat, recent, dosarul în care cinci șefi din Primăria Tg-Jiu și anume, directorul tehnic Marius Ionescu, directorul economic Narcisa Cristea, secretarul instituției Grigore Jianu, șeful de la Gospodărire Comunală, Ionuț Jilăveanu și șeful serviciului juridic, Constantin Răduțoiu, precum și fostul primar Florin Cârciumaru au fost cercetați penal pentru comiterea unor fapte asimilate sau conexe infracțiunilor de corupție.
Soluția de clasare dispusă de procurori a ajuns, la începutul acestei săptămâni, la cei vizați în ancheta penală, dar și la Primăria Tg-Jiu, iar primarul Marcel Romanescu trebuie să hotărască, în termen de 20 de zile, dacă va face plângere împotriva acestei soluții.

Totul a plecat de la…

…un control efectuat, în toamna anului 2016, de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova, la Primăria Municipiului Târgu-Jiu, dispus de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu, în cadrul unui dosar deja constituit în urma unei plângeri penale a vizat contractul încheiat de municipalitate, în decembrie 2010, cu societatea Euro Audit Service SRL Târgoviște pentru iluminatul festiv, în condițiile în care, exista deja un acord cadru cu o valabilitate de zece ani, încheiat în 2006,cu Romlux Lighting Company SRL tot din Târgoviște și a relevat un prejudiciu de circa 3,8 milioane de lei.

Potrivit documentului întocmit de către ANAF între Primăria Tg-Jiu și firma Romlux Lighting CO SA din Târgoviște, exista, încă din 2006, un contract cadru privind concesionarea serviciului de iluminat public pe o durată de 10 ani. Ulterior, între firmă și municipalitate au mai fost încheiate opt acte adiționale. În perioada în care contractul cu Romlux era în vigoare și nu fusese reziliat, Primăria Tg-Jiu a încheiat cu Euro Audit Service SRL, societate cu aceeași asociați ca și Romplux și cu sediul tot în Târgoviște, un nor contract, în valoare de peste 2,1 milioane de lei, care avea ca obiect furnizarea, montarea, instalarea, demontarea și transportul la locul de depozitare a ornamentelor de sărbători. Inspectorii ANAF au considerat că suma de peste 2,1 milioane de lei a fost plătită în mod ineficient, nejustificat și nelegal de către Primăria Tg-Jiu, iar investițiile în iluminatul ornamental s-au făcut fără aprobarea Consiliului Local.Mai mult, potrivit documentului ANAF, contractul a fost încheiat fără să existe rezervarea sumei și șefii din Primăria Tg-Jiu au procedat în mod nelegal la procedura de negociere fără publicare prealabilă a unui anunț de participare pentru că s-a invocat motivul de „extremă urgență“, în contextul în care exista o datorie de peste 3,2 milioane de lei către Romlux, iar societatea notificase municipalitate privind sistarea efectuării serviciilor.

Inspectorii financiari au mai arătat că contractul nu purta viza de control financiar preventiv, nu s-a întocmit un grafic de îndeplinire a contractului, iar Primăria Tg-Jiu nu a solicitat și nici nu a primit factură fiscală pentru ornamentele primite de la firma Euro Audit Service SRL. Echipa de inspecție economico-financiară a constatat și unele neconcordanțe în executarea efectivă a lucrărilor executate, mai exact, în fișa de lucrări se preciza că acestea au fost executate în luna noiembrie, deși contractul s-a încheiat o lună mai târziu.
Reprezentanții ANAF au precizat în raport că prețul contractului a fost supraevaluat de patru ori, iar adaosurile practicate de Euro Audit Service SRL erau și de 400%., astfel că, o ghirlandă care fusese cumpărată cu suma de 66 de lei, a fost decontată de Primăria Tg-Jiu cu 266 de lei; țurțuri cu led se achiziționaseră cu 94 de lei, iar în situația de lucrări s-a trecut suma de 394 de lei. Mai mult,Euro Audit Service SRL avea angajați la data respectivă doar opt electricieni, care au efectuat 5.111 ore de muncă pe care Primăria Tg-Jiu le-a plătit, iar la un simplu calcul reieșea faptul că un electrician a lucrat 80 de ore într-o singură zi.

Dispozițiile de imputare, în aer

Cum va influența decizia de casare adoptată de către DNA dispozițiile emise de primarul Romanescu pentru imputarea sumei de 3,8 milioane de lei celor cinci șefi, angajați ai Primăriei Tg-Jiu, e previzibil, în contextul în care procurorii anticorupție au constatat că nu s-au comis fapte penale și nu există prejudiciu în acest caz.
Și soluționarea acțiunilor în răspundere patrimonială, inițiate la Tribunalul Gorj, împotriva senatorului Florin Cârciumaru va fi influențată, decisiv, de verdictul DNA.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

3 comentarii

  1. DNA Craiova cel mai slab serviciu din tara,LCK trebuie sa dispuna de urgenta un control la Craiova!

  2. DNA Craiova functioneaza cumva tot in cladirea Mitropoliei Olteniei ? Pentru ca si DNA Craiova lucreaza tot ca popii .Doar duminica si iarta toti infractorii cu gulere albe .

  3. Jos haita roșie!

    Curat murdar! Cum să nu ai încredere în ”sistemul de justitie”?! cum să nu vezi ”verticalitatea” ”magistraților”?! Nu știu de ce nu-i transformă pe procurori în funcționari publici; pentru că reprezintă ”Ministerul Public”, și interesele găștilor cu funcții…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.