Boza, într-o delegație alături de lideri sindicali! Se discută înstrăinarea unei bucăți din CE Oltenia


Directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, se află de marți la Brăila, alături de o delegație de sindicaliști, printre aceștia aflându-se și Dumitru Costin, liderul BNS, spun lideri de sindicat din CEO. Aceștia susțin că Boza s-a prezentat la Brăila alături de această Comisie de Dialog Social pentru a discuta cedarea SE Chișcani, fie către autoritățile locale din Brăila, fie către o firmă olandeză care a cerut în scris companiei achiziționarea centralei. Pentru a găsi cea mai bună soluție, directorul general al CEO și-a prelungit delegația la Chișcani și pentru ziua de miercuri.

Încă de anul trecut, Complexul Energetic Oltenia a declanșat procedura de reevaluare a activelor de la Sucursala Electrocentrale Chișcani din Brăila, având în intenție vânzarea acestora. De altfel, Grupurile pe gaze de la Brăila au fost achiziționate în urmă cu câțiva ani, în contul unei datorii a CET-ului. Între timp, cele două grupuri au produs pierderi și mai mari, mai ales că ele nu au fost puse în funcțiune.

În aprilie 2015, acționarii au decis declanșarea procedurii de licitație prin strigare a grupurilor de la Chișcani, din Brăila. La finalul anului 2016, CE Oltenia a decis refacerea caietului de sarcini în vederea reevaluării activelor SE Chișcani. În data de 9 martie 2017 a fost declanșată procedura de achiziție publică a serviciilor de evaluare a activelor SE Chișcani, iar anul trecut exact pe vremea asta era în desfășurare evaluarea documentelor depuse pentru desemnarea ofertantului câștigător, în vederea atribuirii contractului privind evaluarea activelor de la Brăila.

Vândut până în septembrie

Anul acesta însă Complexul Energetic Oltenia şi-a propus ca până în luna septembrie să finalizeze totuși procesul de valorificare a termocentralei de la Chişcani. CEO a luat decizia să valorifice unitatea, mai ales că exista un investitor interesat dar, se pare, și CL Brăila. „Cele două grupuri energetice nu au nicio şansă de funcţionare pentru următorii ani în condiţii de eficienţă economică. Astfel, se are în vedere valorificarea acestei centrale, urmare a scrisorii de intenţie transmisă de firma olandeză BUVOCA BV privind interesul în ceea ce priveşte achiziţia acesteia”, arata CE Oltenia într-un document care trebuia analizat de acţionari în şedinţa din martie. Compania mai anunța, cu două luni în urmă, că, prin vânzarea centralei SE Chişcani, se au în vedere: eliminarea unei activităţi generatoare de pierderi dar și obţinerea de venituri prin valorificarea activelor din patrimoniu. Pentru a vinde centrala de la Chişcani, compania are nevoie însă de aprobarea Ministerului Energiei, se mai arăta în document: „În vederea demarării operaţiunii de vânzare prin licitaţie publică cu strigare este necesară obţinerea avizului privind oportunitatea vânzării activului din partea direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Energiei, aviz solicitat în repetate rânduri de companie”.

Angajații SE Chișcani, la sindicatul lui Iovan

CE Oltenia a preluat termocentrala din Chişcani în 2013, ştergând datorii ale Electrocentrale Grup de 6,4 milioane de euro, făcând în plus o plată de 1,8 milioane de euro. În cei cinci ani care au trecut, termocentrala a produs doar costuri. Deși compania nu a avut nimic de câștigat din preluarea unității de la Chișcani a avut grijă de salariații, răriți în ultimii ani. De altfel, în ultimele luni chiar și salariații de aici au primit bani în plus la salarii, pe cele două armonizări, deși la Chișcani nu funcționează nimic în prezent. Salariații de la Chișcani sunt membrii în sindicatul lui Eugen Iovan de la SE Turceni.

loading...
Loading...

Citește și

CONFLICT în PNL Târgu-Jiu! Ce-i TRANSMITE Romanescu lui Berca

Preşedintele organizaţiei municipale, Marcel Romanescu, îl taxează pe prim-vicepreşedintele Eduard Berca după ce acesta a …

Un comentariu

  1. Numai minciuni ! Boza ieri era la minister iar azi mi-a spus ca e la sediu astăzi!! Cata intoxicare ieftină de 2 lei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.