Călinoiu: Guvernul va garanta un credit pentru plata certificatelor de CO2 la CEO

ion-calinoiu02

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinou, a declarat că singura soluţie pentru achiziţia certificatelor de CO2 este obţinerea unui credit de către Complexul Energetic Oltenia, cu garanţii guvernamentale. Compania nu îşi permite în prezent să investească bani în certificatele de CO2, iar dacă acestea nu vor fi achiziţionate, riscurile sunt uriaşe şi echivalează cu închiderea grupurilor energetice.

Potrivit legislaţiei comunitare, producătorii de energie electrică pe cărbune, care sunt şi mari poluatori, pot produce energie electrică numai dacă deţin certificate de dioxid de carbon care le asigură o anumită cotă de poluare. Aceasta se reflectă direct şi în cantitatea de energie electrică produsă. Potrivit Complexului Energetic Oltenia, compania trebuie să achiziţioneze, până în această primăvară, peste 8 milioane de certificate de CO2, iar suma necesară este de peste 500 de milioane de lei. Preţul certificatelor respective este într-o continuă creştere, iar de la un an la altul sunt tot mai scumpe.

Banii sunt blocaţi în creanţe nerecuperate

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat că în urma discuţiilor pe care le-a avut la nivel guvernamental, singura soluţie pentru ca producătorul de energie electrică şi cărbune din Oltenia să facă rost rapid de lichidităţi este garanţia guvernamentală pentru accesarea unui credit. Astfel, împrumutul ar fi mult mai uşor de accesat, iar activitatea pe anul 2015 ar fi asigurată, cel puţin până în luna decembrie: „Pe lângă celelalte soluţii propuse de administraţie şi care trebuiesc discutate cu sindicatele până se ajunge la un punct de vedere comun şi acceptat de către părţi, mai este şi această soluţie a garantării de către Guvern a unui împrumut pentru accesarea de fonduri necesare achiziţiei de certificate de dioxid de carbon. Avem această certitudine din partea premierului că Guvernul va garanta un credit pentru Complexul Energetic Oltenia şi banii să fie folosiţi pentru certificatele respective. Compania nu dispune de fonduri, deşi pe hârtie le are. Sunt acele creanţe care nu se mai recuperează. Trebuiesc identificate şi în acest domeniu soluţii şi tot la nivel guvernamental pentru că e vorba de beneficiari societăţi de stat”, a spus Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Complexul Energetic Oltenia are de recuperat creanţe de peste un miliard de lei.

loading...
Loading...

Citește și

38 de ani de la revolta anticomunistă a minerilor din Motru! Primarul marchează momentul SEC, intenționează să schimbe denumirea Parcului Central

„Ceauşescu, PCR, pâinea noastră unde e?“, asta au strigat minerii din Motru în octombrie 1981, …

Un comentariu

  1. Vorbeste iarasi, si e citat de slugi, papagalul motat! Guvernul Romaniei, pe perioada acordului cu FMI , nu poate acorda garantii guvernamentale societatilor comerciale, fiind considerat ajutor de stat! Incompetentilor, la munca !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: