duminică , 20 octombrie 2019 - 13:26

Călinoiu: Mix energetic după model polonez

Calinoiu

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, susţine ca mix-ul energetic din România să urmeze modelul din Polonia. Ion Călinoiu este de părere că Polonia şi România au împărtăşit o experienţă comună în ceea ce priveşte activitatea minieră şi producerea de energie electrică. În plus, Polonia a reuşit să înfiinţeze o companie care produce energie electrică în cadrul unui mix care asigură stabilitate economică producătorilor diferiţi care fac parte din societatea respectivă. De asemenea, şi preţul este unul atractiv pentru industria Poloniei şi reuşeşte să acopere costurile de producţie.

Industria minieră din Polonia a reuşit însă şi o restructurare mai eficientă a producătorilor, astfel încât acest lucru se reflectă în costurile de producţie şi în cheltuielile cu munca vie. O diferenţă între cele două sisteme energetice este că cel din Polonia asigură aproape în totalitate producţia de energie electrică pe bază de cărbune, în timp ce în România producţia este mult diversificată, energia pe cărbune putând atinge numai 30% din total. Cu toate acestea, mineritul din Polonia lucrează în condiţii de eficienţă, în timp ce producătorii de cărbune din România au dificultăţi economice, mai ales Complexul Energetic Hunedoara.

Întâlniri cu partenerii din Polonia

În ultimii doi ani, au avut loc mai multe întâlniri cu partenerii din Polonia care se ocupă cu producţia de energie electrică pe bază de cărbune. De asemenea, în următoarea perioadă se va studia posibilitatea implementării modelului polonez de mix energetic în România: „Am avut tot mai multe contacte cu partenerii din Polonia. Acolo există un model de succes în privinţa mix-ului energetic. Mix-ul energetic din Polonia este un model care poate fi implementat şi în România. Putem face un mix energetic viabil din Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica. Va fi un competitor performant şi viabil pe piaţa energetică şi se va genera o stabilitate la nivel de producători şi locuri de muncă. De asemenea, mix-ul energetic se va reflecta şi la nivelul preţului. Va fi un preţ competitiv. Organizarea de acum este un dezavantaj pentru producătorii de energie pe bază de cărbune. Costurile sunt mult mai mari, iar în perioade de criză, energia pe cărbune trebuie să asigure stabilitatea sistemului fără a beneficia în schimb de o anumită protecţie. În mod normal ar trebui ca şi de la Complexul Energetic Oltenia să cumpere energie electrică anumiţi producători, în anumite perioade. Lumea vede importanţa energiei pe cărbune şi a mineritului doar când sunt perioade de criză şi cineva trebuie să asigure producţia. Mix-ul energetic va fi prevăzut în strategia energetică şi va fi implementat. Sunt convins că lumea a înţeles că aceasta este soluţia pentru Complexul Energetic Oltenia, dar şi pentru sistem”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Sistemul polonez

Potrivit statisticilor oficiale, peste 50% din producţia de energie din Polonia este pe bază de cărbune, deşi anumite surse din rândul organizaţiilor non-guvernamentale vorbesc de un procent mult mai mare. În 1990, în Polonia existau 70 de mine, unde lucrau peste 415.000 de angajaţi. În urma unor programe de restructurare care au depăşit 10 miliarde de euro, s-a ajuns ca în prezent să mai existe 30 de mine şi doar 144.000 de salariaţi. Toţi producătorii de cărbune din Polonia sunt pe profit, iar o companie a fost chiar privatizată în 2009. În România nu a fost privatizată vreo companie minieră. În 1989, 350.000 de oameni lucrau direct în sectorul minier şi indirect alte 700.000 de persoane. În prezent, în minerit mai lucrează sub 20.000 de persoane, iar producătorii au probleme economice. CEO îşi face cu greu loc pe piaţă, iar CEH e în pragul insolvenţei.

loading...
Loading...

Citește și

GOSPODAR CA MINE NU-I! | Primarul Coiculescu de la Arcani a muncit o viață pentru un salon de vânătoare! Casa în care locuiește a primit-o moștenire

Aristică Coiculescu, primarul de Arcani, liberal dar cu dragoste mărturisită pentru PSD, trăiește modest, asta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: