sâmbătă , 25 ianuarie 2020 - 4:50

Călinoiu şi Ciurel, pe urmele creanţelor de la RAAN şi CET Govora

ceo-calinoiu-ciurel

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, şi directorul general executiv al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, au avut săptămâna trecută o întâlnire cu şeful Ministerului Economiei, Constantin Niţă, pentru a găsi soluţii cu privire la recuperarea creanţelor companiei. Din cauză că are sume foarte mari de primit de la beneficiari şi nu le încasează, Complexul Energetic Oltenia înregistrează o serie de dificultăţi economice şi financiare.

În momentul de faţă, Complexul Energetic Oltenia are de încasat de la diferite societăţi, în majoritate centrale termice din diferite oraşe şi nu numai, sume importante pentru milioane de tone de cărbune livrat în ultimii ani şi rămas neachitat. Potrivit reprezentanţilor Complexului Energetic Oltenia, valoarea totală a creanţelor depăşeşte suma de 700 de milioane de lei şi atârnă greu în contabilitatea societăţii, având în vedere că la început de an trebuie constituite provizioane pentru acoperirea sumelor respective, dar şi cheltuite alte sume importante de bani cu certificatele de CO2.

Bani – pe hârtie

În ciuda faptului că are de încasat sume considerabile de bani, Complexul Energetic Oltenia nu dispune decât pe hârtie de acestea. Mai mult decât atât, beneficiarii cărbunelui de la Complexul Energetic Oltenia sunt majoritatea societăţi cu capital de stat şi statul ar trebui să se implice pentru a elimina cercul vicios al banilor pe hârtie, care îngreunează activitatea economică a producătorului de electricitate şi cărbune din Oltenia. În acest sens a avut loc, recent, şi întâlnirea dintre Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, managerul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel – pe de o parte – şi ministrul Economiei, Constantin Niţă, pe de altă parte. În plus, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri deţine 77% din companie, fiind principalul acţionar, care ar trebui să aibă tot interesul pentru a deţine o societate pe profit şi care să nu înregistreze dificultăţi în derularea activităţii financiare, cu atât mai mult cu cât Complexul Energetic Oltenia are de rambursat către instituţiile de credit peste 2 miliarde de lei, sume împrumutate pentru derularea unor proiecte de investiţii, cum ar fi cele pe mediu. Cel de-al doilea acţionar principal al Complexului Energetic Oltenia, Fondul Proprietatea (21,5%) nu vede cu ochi buni situaţia creanţelor firmei şi încearcă să expoateze în folos propriu acest lucru, din perspectiva profitului.

Bani de la RAAN şi CET Govora

Din discuţiile purtate dintre cele trei părţi, Ion Călinoiu, Laurenţiu Ciurel şi Constantin Niţă, s-a stabilit ca, până la sfârşitul acestui an, Complexul Energetic Oltenia să beneficieze de prioritate la încasarea creanţelor de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu-Severin, respectiv de la CET Govora. Astfel, Complexul Energetic Oltenia ar urma să încaseze de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu-Severin suma de 200 de milioane de lei, iar de la CET Govora, suma de 90 de milioane de lei. În momentul de faţă, creanţele de încasat de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu-Severin (aflată în insolvenţă) depăşesc 270 de milioane de lei, cu tot cu penalităţi şi majorări. De asemenea, datoria CET Govora către Complexul Energetic Oltenia este de 176 de milioane de lei. Prin planul de reorganizare a RAAN s-a stabilit, de asemenea, ca 70% din creanţă să fie achitată către CEO. Se va vedea acum ce bani vor intra în conturile Complexului Energetic până la sfârşitul anului. Este de amintit că managerii Complexului Energetic Oltenia încearcă de un an să aplice o altă soluţie pentru a rezolva problema creanţelor RAAN şi CET Govora. Este vorba de externalizarea carierelor miniere de la Berbeşti şi de la Husnicioara. Adică înfiinţarea a două noi societăţi comerciale: una formată din Cariera Husnicioara şi termocentrala de la Halânga şi alta alcătuită din Cariera Berbeşti şi CET Govora. Ministerul Justiţiei a dat recent aviz negativ pentru externalizarea Carierei Berbeşti. Dacă cele două cariere ar ieşi din Complexul Energetic Oltenia, peste 3.000 de mineri nu ar mai lucra pentru CEO. Este vorba de 1.000 de salariaţi de la Husnicioara şi diferenţa la Berbeşti. Complexul Energetic Oltenia are în prezent 18.800 de angajaţi, din care 13.000 lucrează în zona minieră.

loading...
Loading...

Citește și

Pensiunea mezinului primarului de Bustuchin, invizibilă de aproape 12 ani! Terenul concesionat din 2008, închiriat la firme private

Un consilier local liberal din Bustuchin lansează acuzații grave la adresa primarului comunei, Ion Ciocea, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.