Camera de Conturi Gorj: Abateri de la legalitate și regularitate de peste 21 de milioane și prejudiciu de aproape 600.000 de lei, la Primăria Motru!


Verificatorii Camerei de Conturi Gorj au găsit nereguli crase în contabilitatea Primăriei Motru, la controlul din aceast an, plăți nelegale dar și plata unor penalități, cheltuieli de judecată și executare pentru anul financiar trecut. Mai mult, bugetul local a fost prejudiciat prin plata cheltuielilor cu utilitățile, datorate de chiriașii primăriei. Bugetul localității pentru anul 2018 a fost, de altfel, umflat artificial, nerespetându-se obligația de fundamentare a veniturilor proprii pentru anul curent, cel mult la nivelul realizărilor din anul precedent, în condițiile în care gradul de realizare a veniturilor proprii programate în ultimii doi ani este mai mic de 97% pe fiecare an.

În urma auditului financiar desfășurat de inspectorii Camerei de Conturi Gorj în mai 2019, pentru anul trecut, s-au depistat, la Primăria Motru, zeci de nereguli, abateri de la legalitate și un prejudiciu de aproape 600.000 de lei.
Mai exact, nerespectarea obligației de a fundamenta veniturile proprii pentru anul 2018 a fost cotată de verificatori la 1,8 milioane de lei. Mai exact, prin bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2018 s-au fundamentat venituri proprii mai mari, decât cele realizate în 2017, în condițiile în care, gradul de realizare al veniturilor pe ultimii doi ani este mai mic de 97%, respectiv 53% în anul 2017 și 47,94% în 2016. Astfel în bugetul pentru 2018 s-au prevăzut venituri proprii în sumă de 9,2 milioane de lei, mai mari cu 1,8 milioane față de cele realizate în 2017.

Necasarea mijloacelor fixe a creat o altă gaură de peste 340.000 de lei, iar în urma verificării realității plăților restante și ale arieratelor înregistrate în evidența contabilă s-a constatat că obligațiile de plată datorate furnizorilor și creditorilor, aferente anului 2018, în sumă de peste 967.000 de lei nu au fost înregistrate în evidența contabilă a entității audiate. Mai exact peste 668.000 de lei se încadrează în categoria plăților restante și arieratelor prin depășirea termenului de scadență.
S-a constatat, de asemenea, neînregistrarea în evidența contabilă a bunurilor de patrimoniu reevaluate cu o valoare totală de peste 15,7 milioane de lei.

Nu la masa credală, da gratis la chiriaș

Din verificările efectuate asupra dosarelor fiscale ale persoanelor juridice cu datorii la bugetul local al municipiului s-a constatat că pentru o debitoare, instanța de judecată a admis cererea formulată de aceasta și a discus deschiderea procedurii insolvenței apoi a falimentului. Valoarea creanței cu care Primăria Motru nu s-a înscris până la termenul limită în tabloul creditorilor a fost de peste 102.000 lei.
Verificatorii Camerei de Conturi au mai constatatnerespectarea prevederilor legale privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia prin constituirea dreptului de superficie asupra unuei suprafețe de 265 mp de teren situată în Parcul Central Motru. terenul a fost închiriat în 2003 dar contractul a expirat în noiembroe 2015. Deși contractul a încheiat de drept, chiriașul a continuat să folosească terenul fără a plăti primăriei suma de 43.877 lei.

Plăți nelegale de peste 201.000 lei la reparații alei și trotuare

Inspectorii au mai descoperit că în perioada 2017-2018 au fost efectuate plăți nelegale către constructorul obiectivului ,,Reparații alei și trotuare în municipiul Motru”, representânt penalități de întârziere, cheltuieli de judecată și de executare urmare a litigilor dintre părți. Constructorul a executat silit primăria punând popriri. A fost reținută astfel din conturile primăriei 57.750 de lei, iar în 2019 alți 161.475 lei.
Abaterea constatată este în sumă de 420.446 lei, pe motiv că primăria nu a plătit la termen lucrările executate de constructor.
Alte plăți nelegale în sumă de peste 21.000 de lei s-au constatat urmare a plății la utilități pentru chiriașii din blocurile aparținând primăriei. Plăți nelegale s-au constatat și la Colegiul Tehnic Motru, la lucrarea de reparație a sălii de sport.

Măsuri până în noiembrie și recuperarea prejudiciului constatat

Verificatorii au stabilit măsuri care trebuiesc luate până la finalul lunii noiembrie dar și recuperarea prejudiciului constatat la lucrările mai sus menționate, la speța cu firma în faliment și pentru locuințele deținute de primărie.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.