miercuri , 19 februarie 2020 - 19:04

Campusul şcolar de la Turceni mai „înghite” 26 de miliarde de lei vechi

grup-scolar-energetic-turceni

Dacă tot au „rezolvat” de mult problema canalizării, a asfaltului şi a alimentării cu apă în toate colţurile oraşului, cartierelor, satelor şi cătunelor componente, edilii din Turceni mai investesc alte zeci de miliarde de lei vechi în construcţia campusului şcolar din localitate.

Este vorba de suma de 2,6 milioane de lei (26 de miliarde de lei vechi) pentru dotarea şi amenajarea clădirilor din campusul şcolar, care va funcţiona pe lângă Grupul Şcolar Industrial Energetic Turceni. Achiziţia dotărilor are loc în cadrul proiectului „modernizare, extindere şi reabilitare campus”, o investiţie cu un buget total de aproape 30 de milioane de lei. Fondurile provin dintr-o finanţare europeană, la care se adaugă contribuţia locală a Primăriei din Turceni, care este într-un procent de 2%. Cele 2,6 milioane de lei vor fi cheltuite pentru achiziţia următoarelor echipamente şi servicii: computere de birou, mobilier şi echipament de bucătărie, noptiere, mobilier şcolar, material pedagogic, instalare de mobilier încorporat, servicii de instalare a utilajelor de prelucrare a alimentelor şi servicii de instalare de computere şi echipament de birotică. Licitaţia va fi organizată de Primăria Turceni în data de 26 iunie.

Lucrări în marea familie a primăriei

Interesant este că spaţiile pentru campusul şcolar din localitatea Turceni vor fi realizate de firma controlată de fostul primar din Turceni, Ion Iordache. Este vorba de Ydail Construct SRL Murgeşti, care, în luna octombrie a anului trecut, a câştigat licitaţia de construire a campusului, contra sumei de aproape 20 de milioane de lei. Societatea controlată de Iordache a fost abonată la lucrări în zonă, inclusiv la Complexul Energetic Turceni. Cel mai interesant aspect al afacerii construcţiei campusului şcolar în valoare de aproape 5 milioane de euro, de la Turceni, este faptul că investiţia a fost promovată, culmea, chiar de către Ion Iordache, pe vremea în care era primar al oraşului. La nivelul anului 2008, edilul vorbea convins de faptul că la nivel local va fi realizat cu fonduri de la buget sau fonduri europene un campus ba de şapte milioane de euro, ba de cinci milioane de euro. Nimeni nu a înţeles de ce afaceristul Ion Iordache şi-a întrerupt brusc odiseea la Primăria Turceni şi a revenit în afaceri. În luna octombrie a anului trecut, lucrurile s-au lămurit în parte, când firma controlată de fostul primar din Turceni a pus mâna pe o afacere de cinci milioane de euro, promovată pe vremea când acelaşi Iordache era primar.

Contribuţia primăriei: aproape un milion de euro

Interesant mai este şi că Primăria Turceni contribuie la proiectul de realizare a campusului şcolar cu suma de aproape un milion de euro (peste 40 de miliarde de lei vechi). Suma de 4 milioane de lei reprezintă contribuţia proprie şi obligatorie a primăriei, la proiectul cu finanţare europeană, al cărui buget este de 30 de milioane de lei, construcţia campusului costând 20 de milioane de lei. Potrivit caietului de sarcini, constructorul trebuie să finalizeze lucrările până în luna iulie a anului 2015, adică peste un an de zile. Firma Ydail a avut lipici la lucrări pe bani publici, având în portofoliu realizarea ştrandului din localitate, asfaltări de străzi şi altele. Autorităţile din Turceni speră ca investiţia în campusul şcolar să fie realizată, deşi există experienţele negative ale campusurilor şcolare de la Târgu Jiu şi Peştişani. Dacă la Târgu Jiu, edilii se uită de ani de zile lung, după fonduri, la Ministerul Educaţiei, iar acum încearcă obţinerea de fonduri europene, la Peştişani, campusul a fost pur şi simplu abandonat şi a produs doar un dosar penal pe numele constructorului şi al primarului Florin Pavel, judecat pentru corupţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Loading...

Citește și

1,3 milioane debit la CEO. Insolvența UATAA încă un an de zile, aprobată în ședința de CL!

Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru și-a prelungit insolvența cu încă …

Un comentariu

  1. IN TURCENI S-A LUAT BANI CU SACUL DE LA PRIMARIE DE CATRE FOSTUL PRIMAR IORDACHE SI ACTUALUL PRIMAR GALCEAVA.TOTI BANII AU AJUNS IN BUZUNARUL LUI IORDACHE.NU S-A FACUT NICI O CANALIZARE NIMIC NU S-A FACUT IN TURCENI DECIT CONSTRUCTIILE FACUTE DE IORDACHE CARE NU ERAU NECESARE.SUNTEM CURIOS SA VEDEM CE TITLURI DE PROPIETATE SE VOR DA CA PAMANTURILE OAMENILOR LE-A LUAT IORDACHE .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.