sâmbătă , 25 ianuarie 2020 - 19:49

Candidați supracalificaţi pentru posturile de măturător – Se „bat” doi pe loc!

În momentul în care s-a anunțat vacantarea celor zece posturi de măturători stradali, 485 de persoane au depus la sediul Edilitara Târgu-Jiu cereri de participare la concurs. Dintre aceștia, și-au depus dosarele 122, iar din ei au fost admiși, după verificarea dosarelor, 32. La concursul care a avut loc miercuri, la Târgu-Jiu, s-au prezentat 22.

„Știu să folosesc calculatorul, mai multe programe, știu o limbă străină, multă matematică”. Irina D., Tg Jiu 

Marea majoritate a celor 22 de candidați care au mai rămas în cursa pentru cele zece posturi de măturători au studii liceale și mai multe cursuri de calificare profesională. Chiar dacă sunt supracalificați pentru aceste job-uri, oamenii au făcut acest compromis, pentru a avea un salariu lunar. Acum 10-15 ani, munca de măturător stradal era considerată rușinoasă, angajații fiind motivați financiar cu un spor de „muncă penibilă”, care era 25% din salariul de bază. Acum, chiar dacă nu mai există acest spor, bătălia pentru cele zece posturi de măturător a fost mare. Un măturător stradal are, însă, un spor de noapte în funcție de câte ore lucrează. Salariul este de 975 lei plus bonuri de masă, iar celor care au candidat li s-a părut mulțumitor. „Sunt persoane determinate și motivate să își găsească un loc de muncă, lipsa banilor își spune cuvântul. Ceea ce odată însemna o muncă rușinoasă și se primea un spor de muncă penibilă, acum a devenit un job foarte căutat. În urmă cu zece ani, se primea spor de muncă penibilă, era de 25% din salariu. Acum nu se mai dă. Singurul spor care se acordă este acela de noapte. Oamenii nu au unde să muncească. Cu ani în urmă, poate cu 20 de ani în urmă, veneau ca măturători persoanele fără carte, fără școală”, a spus Livia Buzencu, membru în comisia de concurs.

Candidații cu studii superioare s-au retras

La începutul săptămânii viitoare, candidații vor afla dacă au fost sau nu angajați. „Au fost și candidați cu studii superioare, dar nu și-au completat dosarele și nu s-au mai prezentat. Poate și-au găsit altceva. A fost obligatoriu ca doritorii să aibă opt clase absolvite. Calități ale unui angajat ar fi: partea fizică bună, trebuie să fie apți pentru salubritate și să fie serioși. Avem nevoie de oameni serioși. Au avut de pregătit o tematică din care dau proba scrisă”, a spus reprezentantul Edilitara SA.

Supracalificată pentru slujba de măturător

Cea mai calificată dintre cei 22 de candidați a fost Irina D. din Târgu-Jiu. Soțul târgujiencei lucrează tot la Edilitara, el fiind cel care i-a spus de acest concurs. Cei doi au fată la facultate, care are nevoie de sprijin financiar. „Am făcut liceul la Colegiul Ecaterina Teodoroiu. Am lucrat aproape cinci ani de zile la Artego, ca gestionar. Știu să fac facturi, am încasat bani, am primit marfă, făceam facturi și alte acte, am calificare și de lucrător în comerț. Știu să folosesc calculatorul, mai multe programe, știu o limbă străină, multă matematică. Știu să folosesc anumite softuri de contabilitate. Știu că am multe calificări, dar ce să fac? Mi-am căutat de lucru la mall, nu m-au băgat în seamă că sunt prea bătrână. Pe unde am mers, mi s-a spus că vor tineret”, a spus femeia. Și un șofer de cursă lungă și-a încercat norocul la concursul pentru măturători. „Am lucrat ca șofer la fostul IJPL Gorj. De la șofer la măturător, chiar dacă e diferență mare, trebuie să fac orice ca să îmi întrețin familia. Am rămas cam de un an fără loc de muncă. Am 58 de ani și am încercat să plec în exterior, dar mi-au spus că sunt prea bătrân. Este greu. Pe extern ar mai fi posibilități, dacă aș avea anii care trebuie”, a spus un gorjean din Târgu-Jiu.

Nu își găsesc locuri de muncă

Și un lăcătuș mecanic trecut de prima tinerețe vrea să lucreze ca măturător. „Am 55 de ani și am rămas fără loc de muncă din decembrie anul trecut. Nu am luat nici șomaj, au fost ceva probleme și acum îmi caut un loc de muncă. Am lucrat ca lăcătuș mecanic și cum dau concurs pentru postul de măturător. Ni s-au dat niște texte de lege, regulamente de ordine interioară, de protecția muncii. Am învățat”, a spus Teodor Bălă din comuna Dănești. „Am lucrat mult la o fermă de pomi, am lucrat și la Uzina Mecanică Sadu. Am rămas fără un serviciu stabil de zece ani și nu am reușit să îmi găsesc nimic. Mi s-a spus că sunt prea bătrân, că n-am experiență”, a spus Mihail Tomoiu din comuna Săcelu.

loading...
Loading...

Citește și

Dezvăluire șocantă în cazul crimei din Piața Centrală Târgu-Jiu! Mesajele pe care le-a postat autorul faptei pe rețelele de socializare, înainte de omor

Bărbatul din Târgu-Cărbunești, arestat preventiv de judecătorii de la Tribunalul Gorj, pe 1 ianuarie, după …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.