Căpitanul Radu Țicleanu și urmele trecerii pandurilor prin orașul plin de zăcăminte petroliere

personalitati

Poate vreunul dintre dvs. v-ați întrebat vreodată de unde vine numele localității Țicleni? În rândurile de mai jos juristul Ion M. Ungureanu, din orașul Țicleni, va explica. Acesta a scris mai multe cărți legate de istoria acestor meleaguri, având la bază o documentare care se întinde pe zeci de ani.

ticleni-primaria02

Prima atestare documentare a localității Țicleni datează din 1439, susține Ion M. Ungureanu, jurist de profesie și un împătimit al istoriei României și nu numai. De ani de zile, Ion M. Ungureanu cercetează istoria locală și a strâns date impresionante despre multe evenimente care s-au petrecut la Țicleni. De asemenea, acesta a descoperit și evenimente de care nu se știau prea multe lucruri. Ion M. Ungureanu a putut să demonstreze că data de atestare a localității este alta decât cea care se credea, căci inițial se vorbea de un act de la 1612. Legat de originea numelui orașului actual, juristul Ungureanu spune că se leagă de cea a căpitanului Radu Țiclenaru, dar așezarea exista înainte de militar. „Denumirea de Ţicleni se leagă de numele căpitanului din oastea primului reîntregitor de neam şi ţară, Marele voievod Mihai Viteazul, anume Radu Ţiclenaru, care în 17 septembrie 1612 şi martie 1618, obţine de la domnitorii vremii reînnoirea hrisovului din anul 1439, emis de «bătrânul Alexandru Voievod», fiul lui Mircea cel Bătrân, referitor la teritoriul localităţii, cu punctele de hotar dintre localităţile vecine. În hrisovul emis în 1612 la Târgovişte de către Radu Voievod sunt spuse limitele satului Tunşi din Țicleni, iar în cel emis în 1618 sunt precizate limitele «moşiei Sneagovului» (satul Ţicleni), care înspre apus se întindea până la «drumul lui Sterpoi». Să fim bine înțeleși, însă, că acest Radu Țiclenaru, nu putea să dea numele localității, pentru că fiind «țiclenar», el aparține unei așezări umane în care întâmplător sau mai puțin întâmplător el stăpânește mari suprafețe de pământ, deci, logica ne învață și ne spune că aparține unei localități care exista înaintea lui, cu atât mai mult cu cât, în urma deslușirii unor documente de arhivă pe care le-am citit printre rânduri, acestea mi-au dezvăluit faptul că denumirea de «țiclean», «țiclenar» sau «țicleanu» provine din arhicunoscutul și arhetipalul termen medieval de «hiclean» sau «viclean», poate chiar de «viclenar», un individ care «viclenește», adică lucrează pe ascuns!”, spune Ion M. Ungureanu într-un articol redat în cartea sa „Țicleni, documentar istoric” (2009).

Căpitan în oastea lui Mihai Viteazul

batalia-de-la-calugareni

Radu Țiclenaru a fost căpitan în oastea lui Mihai Viteazul, iar din acest motiv, spune Ion M. Ungureanu, în 1845, domnitorul Gheorghe Bibescu îi acordă Diploma de Boier de Neam lui Ion Ţicleanu, urmaş al lui Radu Ţicleanu. „Radu Ţicleanu l-a urmat pe Mihai Viteazul la toate acțiunile militare, inclusiv la lupta de la Asarlâc din 22 iulie 1593. … Cartea veche și ruptă prezentată de Radu Țicleanu domnitorului radu la 1612 și domnitorului Alexandru Iliaș la 1618 despre Țicleni datează din anul 1439. De atunci putem vorbi de atestarea documentară a Țicleniului. Folosesc cuvântul țiclenar pentru că așa suntem numiți în vorbirea curentă de către vecinii noștri, dar și în traducerea hrisovului din 1612, translatoarea slavonă Elena eftimiu a descifrate din chirilice numele lui radu care era Țiclenaru”, a scris în volumul său „Țicleni, documentar istoric” Ion M. Ungureanu.

Țiclenari care au luptat alături de Tudor Vladimirescu

Ion-M

Din documentările sale, juristul Ungureanu a aflat că în afară de Radu Țicleanu, au mai luptat în Revoluția de la 1821 și alți țiclenari. Printre pandurii participanți la evenimentele istorice de anvergură s-au numărat și Nicolae Gârbea, Andrița Bălănoiu, Vasile Tunșanu și Mihai Trușcă Negreanu. „În apropierea actualului stadion din Țicleni, la Scaune-era un punct numit așa-era locul de întâlnire și schimb de corespondență dintre pandurii din Mehedinți, Vâlcea și cei din Gorj. Căpitanul Gârbea era un om de încredere al lui Tudor Vladimirescu, acesta a adus la Padeș 100 de plăiești pregătiți de luptă. … La Tunși, sat sau localitate componentă a orașului Țicleni exsistă toponimele Pădurea Gârbii, Podul Căpitanului (Gârbea), Conacul Căpitanului și toate sunt locuri pe unde au trecut pandurii lui Tudor”, mai scrie Ion M. Ungureanu în volumul său.

loading...
Loading...

Citește și

Vulcanul, primul ZIAR al Gorjului! Numele unui căpitan poet și al unui istoric sunt legate de el

De numele căpitanului poet Emanoil Părăianu se leagă un moment important din istoria Gorjului: acesta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: