Cărbunele CE Oltenia nu se mai vinde către terți dar, tot aceleași firme vin la încărcare! Cumpără cotele minerilor cu 1500 de lei


Lignitul de la carierele miniere din Gorj nu mai este vândut de luni către terți, urmare a intervenției secretarului de stat Doru Vișan, dar, în fapt, aceleași firme cară zilnic lignitul CEO pentru a-l vinde mult mai avantajos. Samsarii de cărbune au găsit o altă modalitate de a rămâne astfel conectați la lignitul companiei de stat, mai exact, cumpără cărbunele de la angajații unităților miniere și energetice, cu 1500 de lei cota. Ei nu sunt astfel dezavantajați de restricțiile impuse de administrație pe perioada în care se furnizează cotele către salariați.

De luni, Complexul Energetic Oltenia a fost obligat să nu mai vândă cărbune terților decât de la Cariera Husnicioara. Cel puțin asta recomandase public Doru Vișan, secretarul de stat, care a propus acest lucru pentru ca stocurile de lignit ale CEO să nu fie afectate. Afectați ar fi trebuit să fie samsarii de cărbune, care însă au rămas conectați la robinetul CE Oltenia, găsind modalitatea de a cumpăra cotele beneficiarilor cu 1500 de lei.

Este interesant că în aceleași camioane intră de luni câte două cote, una cu destinața Baia și alta cu destinația Strehaia. Asta, cel puțin în acte, deoarece cărbunele nu mai ajunge la beneficiarii cotei din documente, ci pe vechile rute, la aceiași terți.

Minerii vând ieftin

Măcar la acest capitol sunt avantajați minerii care își vând cărbunele pentru un preț mai bun. Samsarii trăiesc în continuare pe cărca CEO până la ridicarea restricțiilor apoi își reiau cursul firesc de cumpărare și încărcare a lignitului, direct de la sursă.

Din 15 iulie, cei 13.000 de salariați ai CE Oltenia își pot ridica, contra cost, cota de cărbune constând în 10 tone de lignit de la câteva puncte de încărcare stabilite de administrație. Pentru cotă, aceștia achită 837 de lei. Valoarea celor 10 tone se va opri pe ștat beneficiarilor în patru rate consecutive de la data ridicării lignitului, chiar dacă minerii vor avea de achitat o parte din bani și în 2019.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

3 comentarii

  1. Aha,cind vindea ciurel sub costul de productie la sirbi,unu nu latrati,acum ca vind la pret dublu ,nu e bine!!

  2. Acel individ ,,mare specialist” chiar daca vindea sub pretul de productie tot scotea profit , pentru unii !

  3. E bine acum la Directia miniera cu Dobritanu si Parascchivu care nici sa carpeasca nu sunt in stare…dar sa scoata carbune…De vandut au ei grija sa l vanda cu firmele de casa. Cu hotiile care le fac cu piesele si reparatile utilajelor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.