sâmbătă , 18 ianuarie 2020 - 16:35

„Cărbunele” verde de la Rovinari ajunge la maturitate!


Complexul Energetic Oltenia (CEO) a produs, în acest an, pe lângă energie electrică şi lignit, și iarba elefantului. Anul viitor, cultura va ajunge la maturitate, dar nu are șanse să ridice compania și nici profitul redus, asta din cauza certificatelor de CO2 ale căror prețuri au explodat anul acesta. Din acest motiv, produsul verde este ignorat iar pentru mulți pare chiar o glumă bună asta deși nu prea e de râs.

Iarba elefantului a fost plantată pe o suprafaţă de aproape 11 hectare în zona depozitului de zgură şi cenuşă Cicani – Beterega, al Termocentralei de la Rovinari. Recolta de iarba elefantului de anul trecut a fost de 160 de tone, productivitatea fiind extrem de ridicată. Este vorba de aproximativ 16 tone pe hectar, producție ceva mai mare anul acesta, spun salariați din termocentrală, care explică faptul că iarba elefantului nu înlocuiește însă, cărbunele și nici nu suplinește certificatele de CO2 care au ajuns la un preț de lux. De asta, cultura nici nu a fost pusă în valoare.
O economie totuși există. De altfel, CEO a decis, în urmă cu vreo cinci ani, să cultive planta energetică pe haldele de steril, ca aceasta să fie folosită în procesul de ardere a cărbunelui în vederea producerii de energie electrică, la grupurile energetice de la Termocentrala Rovinari. Se dorea astfel obținerea unei energii electrice mai ieftine şi mai curate, scopul final, mărturisit fiind micșorarea facturii care ajunge la consumatorul final.
Dorințele inițiatorilor nu au fost atinse în totalitate deși stuful asiatic cu o putere calorică excepțională, numit ”Iarba Elefantului” și-a demonstrate calitățile excepționale. Cu câte certificate s-a scăzut CEO folosind iarba elefantului nu știe nimeni.

Parlamentarii, antidot pentru certificatele verzi

Combinarea plantei cu lignitul are rolul de a reduce noxele. Beneficiul următor ar fi accesul la certificatele verzi, capitol la care au dat chix, deocamdată, și parlamentarii.
Alt avantaj este că planta nu presupune cheltuieli majore în privința recoltării şi a îngrijirii. Durata culturii pe cele 10 hectare este de aproximativ 25 de ani, dar iarba nu este tratată la justa ei valoare.
Iarba elefantului creşte fără îngrăşăminte, iar în perioada de iarnă frunzele care cad reprezintă un îngrăşământ natural. Recoltarea se realizează cu o combină pentru strâns furaje. Iarba elefantului este o plantă energetică, fiind o sursă de combustibil neconvenţional cu valoarea calorică de 4,40 kwh pe kilogram. Aproximativ 2,3 kilograme de iarba elefantului cu umiditatea de 14% este echivalentul unui litru de combustibil diesel. Producţia de Iarba elefantului la hectar poate creşte în următorii ani la 20 şi chiar 25 de tone.

loading...
Loading...

Citește și

IN-CRE-DI-BIL! Fiul patronului cofetăriei din Tg-Jiu unde a fost filmat un șobolan pe perete, numit șef la Protecția Consumatorului Gorj!

Comisarul Constantin Milosteanu, fiul acționarului majoritar al Societății de Alimentație Publică Cofetării Patiserii VENUS SA, …

Un comentariu

  1. Trompa eletantului

    Făceti si voi un calcul cam ce supfafata trebuie sa plantezi numai ca sa asiguri o productie de 20000 de tone care asigura consumul pt.o zi a termocentralei.Sau pentru macar o luna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.