Cârciumaru, interpelare la premierul Dăncilă pentru CE Oltenia! 20.000 de angajați riscă să rămână PE DRUMURI!


Senatorul Florin Cârciumaru a făcut o interpelare la Guvern pentru problemele cu care se confruntă CEO. Este vorba despre certificatele verzi și de carbon.

Iată anunțul parlamentarului, postat pe pagina sa de Facebook: „Am adresat o interpelare premierului României, doamnei Viorica Dăncilă, cu titlul „Certificatele verzi și de carbon, piatră de moară pentru producătorii de energie pe cărbune”, în speranța că societatea Complexul Energetic Oltenia va fi ajutată în soluționarea problemelor privind achiziția de certificate verzi și de CO2.
Am informat-o pe doamna prim-ministru că activitatea Complexului Energetic Oltenia, una dintre puținele companii cu capital de stat ce înregistrează profit, riscă să fie afectată pe termen lung, dacă factorii de decizie de la nivelul Guvernului nu vor lua măsuri de sprijinire a acesteia. Complexul Energetic Oltenia se numără printre cei mai mari angajatori din țară, în momentul de față deținând în jur de 13.000 de salariați, compania reprezentând, totodată, pilonul de bază al Sistemului Energetic Național (SEN).
Comparativ cu producătorii de energie din surse regenerabile, care furnizează sezonier electricitate în SEN, ei fiind dependenți de starea vremii, Complexul Energetic Oltenia poate funcționa și livra energie electrică țării fără a fi condiționat de vânt, ploi sau soare. Cu toate acestea, nu de puține ori, CE Oltenia a fost privat de multe facilități, în ultimii 10 ani, Partidul Social Democrat fiind singura formațiune politică ce a încercat să elimine discriminările la care a fost supusă această companie energetică. În condițiile în care nu pot beneficia de prevederile Hotărârii de Guvern nr. 495/2014, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, CE Hunedoara, CET Govora și Complexul Energetic Oltenia sunt în situația de a sprijini politicile de mediu, o dată prin cumpărarea de certificate de carbon și a doua oară prin achiziția de certificate verzi pentru consumul de energie electrică pentru cărbune.
Astfel, prin obligația de a achiziționa certificate verzi, în realitate CE Hunedoara, CET Govora și Complexul Energetic Oltenia subvenționează direct producătorii de energie din surse regenerabile, cu care concurează pe piața de energie electrică, acest lucru fiind în contradicție cu principiile Constituției României, dar și cu Legea nr. 21/1996.
De aceea, am întrebat-o pe doamna prim-ministru al României, Viorica Dăncilă, ce măsuri sau hotărâri urgente poate lua Guvernul pe care îl conduce pentru diminuarea și chiar eliminarea acestor efecte negative asupra producătorilor de energie pe cărbune? Obligația CE Hunedoara, CET Govora și Complexul Energetic Oltenia de cumpărare a certificatelor verzi pentru cărbune accentuează riscurile de preț, de gestionare a resurselor și de constituire a stocurilor, riscuri induse de modul de organizare a sectorului energetic.
În anul 2016, efortul financiar al CE Oltenia pentru îndeplinirea obligației impuse de ANRE, de cumpărare a certificatelor verzi pentru consumul de energie electrică al exploatărilor miniere, a fost de peste 20 de milioane de lei. Sume exorbitante pe care doar producătorii de energie pe cărbune sunt obligați să le plătească.
De asemenea, noile reglementări impuse de Uniunea Europeană și transpuse și în legislația românească au dus la creșterea prețului la certificatele de carbon, lunar, Complexul Energetic Oltenia fiind obligat să plătească până la 10 milioane de euro pentru achiziția acestor certificate. În acest ritm, CE Oltenia, cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România, riscă să-și închidă o parte din grupurile energetice pentru că nu poate ține pasul cu prețul certificatelor de carbon care crește vertiginos, iar compania nu se poate conforma noilor cerinţe de mediu impuse de Comisia Europeană. Preţul acestor certificate a urcat semnificativ, la Bursă, faţă de anii trecuți, unul singur ajungând, în prezent, să coste între 10 și 14 euro.
În aceste condiții, de ce statul român nu subvenționează costurile de achiziție a certificatelor de dioxid de carbon, așa cum procedează alte state membre ale Uniunii Europene?
I-am amintit șefului Guvernului României că CE Oltenia, CE Hunedoara și CET Govora asigură traiul zilnic a peste 20.000 de salariați din mai multe județe, iar dacă statul nu se va implica în sprijinirea societăților respective, acestea riscă să-și închidă porțile” a mai precizat acesta.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

4 comentarii

  1. CEO-ului i se canta prohodul… vina voastra este ca nu ati fost in stare sa atrageti investitori care sa absoarba viitorii disponibilizati… dar ce sa ceri de la niste taraie coa.e ca voi…

  2. <>. De ce-si face Circiumaru griji daca compania este pe prfit ?. PSD-ul a adus aceasta companie pe cele mai inalte culmi ale dezvoltarii si progresului.

  3. Nea’ Florine , cam tarziu . Ce mai poate face un amarat de mos basinos din provincie , acum , in epoca Dragnea ? Puteai face multe pentru mineri si minerit atunci cand premier era Victor Ponta , atunci cand Ponta era stapanul absolut al Romaniei . Acum nu mai poti face decat figuratie in speranta ca gorjenii te vor mai alege inca o data senator .poate doar al ,,,,melcilor .

  4. Mai bine o interpelezi pe consiliera ta magnifica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.