Caricatura românilor

Deja s-a comentat cu ”lacrimi” de cerneală sau declarații vocale care mai de care mai virulente despre caricatura cu iz rasist a publicației Charlie Hebdo din Franța, ce viza proaspăta câștigătoare de la Roland Garros, Simona Helep. Iar acel ”Fier vechi” invocat de hebdomadarul din Hexagon lăsa impresia că parcă și cântărea al naiba de mult pentru români! Că ”rudele” noastre ne iau din balon ori de câte ori ne prind, datorită unor alte ”rude” mai din România, asta e cu totul altă poveste însă, ceea ce contează e câtă ”ceapă degerată” dau de fapt franțuzii pe noi ca popor. Așadar, a fost doar o simplă poantă de umor (ceva mai negru, e adevărat), sau mai degrabă așa vom fi priviți mai mereu prin Occident, ca niște adunători de fier vechi, ca un neam din lumea a treia a Europei?

Ei bine, un lucru e clar: ipostaza și mai ales persoana aleasă pentru a ne lua peste picior nu au fost deloc potrivite pentru cei de la Charlie Hebdo, fiind vorba de o campioană –Simona Helep, dar și de un moment istoric pentru români (un titlul de Mare Șlem după 40 de ani). Apoi, exemplul, ce nu ilustrează deloc acel sinonim invocat: român=țigan. Deci aici probabil și lanțul de dezaprobări venite din țara care l-a trimis pe Brâncuși la Paris să le arate franțuzilor un ”altceva”. Sau un Cioran sau un Ionescu sau Coandă…

Și totuși, cât de departe suntem noi ca popor, ca mentalitate, încât să înțelegem umorul? Fie el și sub forma venită de la Charlie Hebdo. Cert este că la nivel de mentalitate, noi, românii, mai avem încă de ”tras”! Și dincolo de grijile de zi cu zi, de prejudecățile acumulate în jumătate de secol de comunism, de ”clasa” (sau mai bine zis, crasa nesimțire), care ne-o inspiră de 20 de ani politicienii autohtoni, va trebui să învățăm să fim altfel. Iar, într-o bună zi, să arătam că nu ne mai este rușine, pe orice hotar am ajunge. Să arătăm că avem un grad de civilizație cu nimic inferior celor din Occident și să nu mai pozăm deloc în victime. Să arătăm că suntem români, la fel de generoși și capabili precum ne știu încă de pe acum și alții… tot de prin Occident! Până atunci, toți vom purta câte o caricatură în noi. Aceea a românilor.

loading...
Loading...

Citește și

Muie, muie dar cu ce?

Prostia m-a copleșit și nu prostia în sine ci numărul minților care o produc? Muia …

Un comentariu

  1. crsti vodislav

    ba cacamas pe tine si pe ziaru asta online de tot cacatu vad mai multe stiri din alte parti ca din tg jiu si mai grav dati in reluare fiecare stire de la noi din tg jiu intra ma si tu pe site sa vezi daca ai ce sa citesti ma cacatilor mai bine citim ziarele mondene ca vad accelas stiri de AIA TOTI CACATI DIN TG JIU SA VAZUT CA NISTE OAMENI DE CACAT MAI VOI CU BHOW`BIZZU VOSTRU DE CACAT… NU SUNTETI LUATI IN SEAMA DE CAT NEROCITI… CA VOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: